Wij gaan niet opzij

Ex-NAC: O'Neill: "Als je helemaal alleen in Europa zit, is voetbal alles wat je hebt"

Raskolnikov

Ex-NAC'er Shane O'Neill heeft na een hoop omzwervingen eindelijk een vaste basis gevonden. De Amerikaanse verdediger speelt sinds januari van dit jaar voor MLS-club Seattle Sounders en heeft het daar uitstekend naar zijn zin. In gesprek met de clubsite blikt hij terug op zijn Europese avonturen.

De Iers-Amerikaanse O'Neill droomde jarenlang van een carrière in Europa. Toen Apollon Limassol zich in 2015 meldde, was de keuze dan ook snel gemaakt. O'Neill waagde de overstap en werd direct verhuurd aan Excelsior Moeskroen. In België kwam de destijds 22-jarige verdediger niet aan spelen toe en dus werd hij in de winter teruggehaald en opnieuw verhuurd. Dit keer vertrok hij naar Cambridge United, maar ook daar wilde het niet echt lukken.

O'Neill: "Mijn eerste jaar in Europa was een mislukking. Het was een zwaar, zwaar jaar. Buiten het veld nog erger dan erop. Ik wilde altijd al naar Europa. Als je daar dan op jonge leeftijd in je eentje zit en geconfronteerd wordt met de harde realiteit, is dat een wake-up call. Je droomt je hele leven ergens van en als je er dan bent, realiseer je je dat het veel moeilijker en veel minder glamorous is dan je gedacht had."

In de zomer van 2016 keerde O'Neill terug op Cyprus. Hij kon terug naar de Verenigde Staten, maar besloot zich aan NAC te laten verhuren. Het jaar in Breda was volgens O'Neill het meest bepalende seizoen uit zijn carrière, omdat hij zich ontwikkelde als mens en sportman. O'Neill: "Als je in je eentje in Europa zit en niemand hebt die je steunt, is voetbal alles wat je hebt. Het spelletje is dan alles voor je en je geeft je daar volledig voor. Dat is mijn grootste les geweest."

In 2018 keerde O'Neill alsnog terug naar de VS. Hij tekende bij Orlando City SC en stapte afgelopen januari over naar Seatlle Sounders. Hij heeft het goed naar zijn zin in Washington en geniet met volle teugen: "I don't want to take any days for granted. Ik heb het nu ontzettend goed voor elkaar en probeer er gewoon het meeste van te maken."

13 Reacties
23   0  
geelzwartwit

Vraag me wel vaker af hoe het met de begeleiding van die gasten zit.
Is niet de eerste keer dan een jonge speler zich hierover uit. Kan zomaar het verschil tussen falen en succes zijn van jonge talenten.

23   0  
geelzwartwit

Vraag me wel vaker af hoe het met de begeleiding van die gasten zit.
Is niet de eerste keer dan een jonge speler zich hierover uit. Kan zomaar het verschil tussen falen en succes zijn van jonge talenten.

3   33  
BREDA 1965

Goh,nogal een zwaar en zielig leven ja

22   1  
Voorwaarts

@1965

Zielige reactie hoor.
Omdat je baan ontzettend leuk is en je goed betaald krijgt mag iemand geen persoonlijke problemen hebben?

Jij en ik verdienen misschien minder, of hebben op maandagochtend minder zin. Maar dat is voor mij minder belangrijk dan vrienden, familie en een plek die je thuis kan noemen.

Ik zou het bijvoorbeeld ook lastig vinden om in een middelgrote stad te settelen ergens anders in europa, waar je de taal niet kent.
Durf te wedden dat jij niet voor je baas een paar jaar alleen op Cyprus zou werken.

3   47  
BREDA 1965

Daar kiezen die geldzoekers toch zelf voor....verwende kutventjes zijn het

11   0  
Voorwaarts

@1965

En jij hebt nog nooit voor iets gekozen en achteraf gedacht, dit is toch niet mijn beste idee ooit?

Dan moet jij nu wel de best mogelijke baan hebben, is iedere aankoop die je doet een voltreffer en woon je in een kast van een huis dat ieder jaar in waarde verdubbelt.


Een jongen van destijds 22 laat alles achter voor zijn droombaan aan de andere kant van de wereld maar kijkt er achteraf niet alleen positief op terug, dat kan toch?

Ik zou in mijn eentje ook niet heel blij leven op Cyprus of in Moeskroen, waar het "fabuleuze voetballeven" ook gewoon een vervallen trainingscomplex kan zijn.
Maar ook daar moet hij altijd 100% geven, of hij staat op straat. Want het blijft voetbal.

2   17  
Arie

1965

Ik ben het met je eens.

10   0  
Joop Sloop

BSR Edit: op de persoon. Graag inhoudelijk op het artikel reageren

3   0  
BredaParel

Was een hele redelijke verdediger met potentie. Zonde dat hij na NAC weg ging/moest. Had nog best kunnen groeien in zijn techniek: fysiek was O'Neill al heel ver

4   4  
BREDA 1965

Ik zie het bestaan als profvoetballer niet als werk.Een profvoetballer heeft geen zwaar leven.Overal worden ze in de watten gelegd.Heel lang geleden toen jan wouters nog voetbalde,werd er aan hem gevraagd,na afloop van een wedstrijd,of het zwaar was...zijn antwoord luidde...Zwaar??..mijn zwager heeft het zwaar,die is stratemaker.Ik wou het hierbij laten.

1   0  
G

Er is me ook werkelijk waar helemaal niets bijgebleven van deze speler..... Meer een "oja hij" momentje.

5   0  
Voorwaarts

@1965

Het zal qua voorzieningen vast een goed leven zijn, dan nog ben ik van mening dat je persoonlijke problemen kan en vooral mag hebben.

Ach verschil van inzicht, een goeie dag verder.

4   0  
Buddha

Onze aanvoerder in de wedstrijd die iedereen nog op zijn netvlies heeft staan. De promotie wedstrijd uit bij NEC.

De jongens uit die selectie zijn allemaal helden!

5   3  
scheppioni

Samen met Bartje Meijers zeer succesvol in 2017 in de succesvolle play offs, had naar mijn mening in de ERE samen niet misstaan, tien klasses beter dan het duo koch/mets daarna !
Hopelijk zijn de verkeerde keuzes nu verleden tijd in ons moi BREDA !!!

Laad alle berichten na dit bericht in