Wij gaan niet opzij

Ex-NAC: Vreven "Ik heb er véél meer uitgehaald dan erin zat."

Praatpapegaai

Gisteren verscheen de biografie over 'onze' Stijn Vreven. Het boek genaamd: 'Stijn Vreven: pure haat, pure liefde' staat vol met verhalen over de persoon, de speler en de trainer die bekend staat om zijn passie en strijd.

Dat Stijn Vreven een mooie loopbaan heeft gehad dat is een feit. In Nederland speelde hij bij FC Utrecht, Vitesse en ADO Den Haag. Met FC Utrecht wist hij ook nog eens de beker te winnen. Hij heeft in zijn loopbaan ook nog tweemaal in het nationale team van België gespeeld. Veel premier league clubs wilden de voetballer Vreven inlijven waaronder Arsenal. Uiteindelijk koos Vreven voor een avontuur in Duitsland bij Kaiserslautern waar hij slechts acht duels speelde. Tijdens zijn tijd daar wist hij zelfs Miroslav Klose een betere speler te maken aangezien hij hem een lesje over afwerken heeft geleerd. Miroslav Klose is overigens de topscorer aller tijden op een WK, saillant detail. 

Het boek over Vreven gaat over alle aspecten. Over zijn jeugd, waar zijn broer die het verkeerde pad bewandelde en daarmee een belangrijke rol voor Vreven speelde. Dat was namelijk niet wat Stijn wilde, hij wilde profvoetballer worden. Met succes! Hij heeft uiteindelijk alles uit zijn loopbaan weten te halen, of hoe hij het zelf zegt: "Ik heb er véél meer uitgehaald dan erin zat." 

Dirk Kuijt schreef het voorwoord en heeft niets dan goeds over Vreven te melden:"De manier waarop Stijn een training en een wedstrijd beleefde, dat had ik nog nooit gezien. Dat enthousiasme, die emotie en dat immense verschil tussen de man op en naast het veld. Unieke kerel, zonder meer."

Harald Wapenaar, oud keeper van FC Utrecht en teamgenoot van Vreven weet ook te melden dat Vreven niet alleen op het veld alles deed om te winnen. Wapenaar: "Soms ging Stijn ook voor de wedstrijd de confrontatie aan. Thuis speelden we altijd sterk tegen Ajax. Dan gebeurde het dat Stijn, die als laatste het veld op kwam, naar Rafael van der Vaart toe stapte om hem een beuk te geven. “Als je in mijn buurt komt, schop ik je helemaal de tering”, zei hij erbij." 

Vreven was bikkelhard in zijn loopbaan als speler maar zelf vind hij zichzelf een mietje ten opzichte van Henny van Schoonhoven. Schoonhoven werd niet voor niets 'de tank' genoemd. Vreven over Schoonhoven: "Als er bij de tegenpartij een irritante speler op het veld stond, ging het hele stadion zijn naam scanderen: “Henny! Henny! Henny!” De trainers van Utrecht gaven daar soms aan toe en dan was het hek van de dam. Zo heeft Ronaldo – die gehoord had dat Henny beenhard was – zich ooit preventief laten wisselen om de Tank niet tegen te komen."

Stijn is uiteraard ook zelfbewust als hij niet in een emotie zit. Hij is zich er van bewust dat het goed was dat er geen VAR was in de tijd dat hij profvoetballer was. Vreven: "Ik had nooit kunnen voetballen met een VAR-busje op de parking. In een competitie van vierendertig speeldagen, had ik er drieëndertig op de strafbank gezeten." 

Vreven zit nu aan het begin van zijn trainersloopbaan, waar hij uiteraard bij NAC twee heel succesvolle jaren op heeft zitten. Niemand had gedacht dat hij voorbestemd was voor het trainerschap. Al had hij wel ooit mooie kritiek op zijn trainer Lex Schoenmaker bij ADO: "We hebben zo’n slechte trainer dat we het profvoetbal niet meer serieus kunnen nemen."

Vreven geeft wel aan dat hij van andere trainers wel veel heeft opgestoken (behalve schoenmakers dus). Ondanks dat zijn klus bij NAC vervelend afliep omdat zijn contract niet werd verlengd, heeft de Belg nog wel een droomclub om ooit trainer van te zijn. Als we Harald Wapenaar mogen geloven is zijn ultieme droom om trainer van FC Utrecht te worden. Het is de beste man gegund. Al met al ziet dit er uit als een mooi boekje vol met anekdotes waar we Stijn volledig in herkennen.

Bron:
B-Side Rats, RTL nieuws
Vorig bericht
Drost neemt de tijd voor NAC 22 reacties
21 Reacties
76   9  
WillyG

Ik heb gehoord dat Vreven een betere trainer is dan Dingsdag die volgens sommige weer beter is dan Mourinho, van Gaal en Koeman samen.

21   54  
steefl

Vreven heeft met de promotie en zijn houding op het veld voor eeuwig een plaats in de rijke NAC historie veroverd.

Maar hij moet niet overdrijven, thuis tegen nec had het na 80 minuten gewoon 0-2 of 0-3 kunnen/moeten staan. In de competitie deed hij het maar iets beter dan Dijkhuizen.
Ik heb liever dat hij aan zijn status geen afbreuk doet door zijn eigen prestatie te groot te maken. Dat laat hij maar aan Louis van Gaal over.
Hup Stijn.

18   7  
Vreven4President & HyballaFurFurher

Speler naar mijn hart!

Ik moest het ook van mijn intimidatie, inzet en hardheid hebben. Je hebt veel meer nodig dan alleen talent.

32   1  
Ratjeduneerste

@SteefL

Begrijpend lezen kan soms lastig zijn. De promotie wordt hier helemaal niet mee bedoeld. Hij blikt terug op zijn eigen spelerscarriere en wil daarmee zeggen dat hij zichzelf een hele beperkte speler vond.

11   1  
Hoge vucht

Boek is zeker een aanrader!

76   9  
WillyG

Ik heb gehoord dat Vreven een betere trainer is dan Dingsdag die volgens sommige weer beter is dan Mourinho, van Gaal en Koeman samen.

16   5  
Praatpapegaai

@WillyG, ik weet niet waar jij je informatie vandaan haalt hoor. Want ik heb begrepen dat de mentaliteit van Dingsdag als speler en trainer wel drie keer beter is dan Vreven, en dat als Vreven, van Gaal, Koeman, Mourinho en zelfs Guardiola samen een team zouden trainen het niet zo goed zou draaien als onder Dingsdag.

28   4  
Basje

Sorry offtopic:


Ik heb vandaag de wedstrijd NAC Helmond sport even terug gekeken. En het viel mij op hoe belangrijk dogan hier was. Kijk zelf maar bij de doelpunten die er vielen. Ik hoop dat dogan vertrouwen krijgt en weer los komt want ik zat echt met verbazing te kijken.

Hup NAC! Hup dogan?

5   2  
WillyG

@Praatpapegaai

Ow is dat zo? Ja ik hoorde het in de supermarkt van ene 'Henk'. Hij droeg een zwart/gele NAC muts waar zijn oren lekker in zaten. Vond ik opvallend voor de tijd van het jaar en zo zo raakte we aan de praat.

Maar als het waar is wat jij zegt dan is Dingsdag echt hééél erg goed!

36   3  
F7-Top

LOL
Wat is het toppunt van verveling?
Antw: ....vandaag de wedstrijd NAC Helmond sport even terug gekeken...

Hilarisch

7   0  
steefl

@RATJEDUNEERSTE
Ja klopt. Ik was te snel met mijn reactie en kom hem niet meer wijzigen, meteen even gemaild naar bsiderats om hem te verwijderen, maar dat hebben ze dus niet gedaan.

3   1  
Praatpapegaai

@Steefl, foutje moet je gewoon ownen natuurlijk! Voor ons kwetsbaar mens het beste, behalve als je Dingsdag heet, ik heb namelijk vernomen van velen @WillyG dat Dingsdag NOG NOOIT een fout heeft gemaakt. Maar dat is in de wandelgangen natuurlijk.

9   1  
Japie OG

Het schijnt dat zowel Zlatan als Chuck Norris nog elke week bij Dingsdag trainen om van hem te leren.

7   21  
NAC Breda de parel van het zuiden!

Paul Gladon NU halen van de zusjes!

13   1  
NAC Breda de parel van het zuiden!

Oh sorry verkeerd gelezen...
Ze moeten sowieso een echte nummer 9 halen.
Met Stokkers en Sydney word het volgend jaar nog een extra jaar in de eerste divisie!

8   7  
Sjef de gevulde koek@basje

Dan kijk de wedstrijd Helmond -Nac maar eens terug. Aller slechtste man van het veld dogan. Geen diepgang en werkelijk alles fout gedaan. Ook op het einde de vrije trap van Sydney nog afpakken. Nee dogan heeft vorig seizoen echt niks maar dan ook niks laten zien en is wel heel erg tegen gevallen.

6   2  
Sjef de gevulde koek

Over in topic Stijn Vreven staat bij mijn achter z’n naam held.

10   2  
Rubenac

Heb in de wandelgangen vernomen, dat na juni naar juno.
Dinsdag verandert gaat worden in dingsdag.

8   1  
NAC4Ever

Was, is en blijft een held. Paste perfect bij NAC.

1   0  
RB

En zo hadden wij good old Samson (Gerard den Haan). Spelers met passie en NOAD waar je voor naar het stadion kwam. Zijn kwaliteiten waren nou niet echt van top nivo maar amusement waarde was dat zeker wel

8   2  
Buurman

Snap de cynische reacties niet goed. Ok, we houden het op Bredase humor.Hahaha, zo goed ?
Vreven heeft zowel als speler en als trainer door zijn mentaliteit en talent er alles uitgehaald. Collega's die met hem hebben gewerkt, ik ken er een paar in Bels, zijn allemaal positief. Daarnaast is Stijn gelukkig geen grijze muis. Hartstikke mooi. Ik wens hem nog veel succes. Toen Stijn commentaar kreeg bij NAC dat hij aan de zijlijn te actief was zakte mijn broek pas echt af. Bij NAC zeiken ze vooral......... als het niet nodig is. Of je nu Ernie Brandts of Stijn Vreven heet. En wat zijn we er ver mee gekomen. Geweldig. Vijfde in de keuken. ( en als ze dan Vreven weg sturen voor een trainer met zgn. meer niveau , dan nemen ze even later toch weer een zelfde type als Stijn aan in de naam van Hyballa. Geweldig beleid. Volgend seizoen komt alles goed. )

0   0  
Scheppioni

Een perfecte succesvolle NACompetitie, met in het seizoen hoogte en dieptepunten, maar wel de juiste beleving naar mijn inziens toch net anders dan .........

Laad alle berichten na dit bericht in