Overal waar we komen

Een sfeerimpressie van het 'rondetafelgesprek'

F8Hipster

Nadat wij vanuit B-Side Rats een spervuur aan vragen afgevuurd hadden op NAC met het verzoek eens goed kennis te maken met de nieuwe AD, Mattijs Manders, kwam NAC met het idee om wat mensen bij elkaar aan tafel te zetten voor een toelichting op de huidige situatie bij NAC. Samen met een afvaardiging van De Rat en de Clubraad schoven we in het SV home aan bij Mattijs Manders (AD) en Edgar Mol (controller). Met een batterij aan vragen in de aanslag natuurlijk. Hieronder vind je een impressie van de highlights van het gesprek.

Goed op de hoogte

In onze podcasts hebben we de afgelopen tijd onze zorgen geuit over de oorverdovende stilte vanuit de club. Na het plotselinge vertrek van Luuc Eisenga en het daaropvolgende tijdelijk directievacuüm, werd er vanuit NAC nauwelijks gecommuniceerd over de (financiële) toekomst van de club. Waar de een na de andere club naar buiten trad met (dieprode) prognoses en grote zorgen over het voortbestaan, bleven dit soort berichten bij NAC uit. Op enkele gesponsorde mails of een kaartverkoopupdate na kwam er geen nieuws. En dan word je als NAC supporter toch zenuwachtig.

Deze zorgen waren Manders ook niet ontgaan, en daar scoort hij direct een punt mee wat ons betreft. Mattijs gaf tijdens het gesprek aan veel te lezen op de diverse sites en te luisteren naar de podcasts. Dit is ook wel eens anders geweest. 

Financiën

De meest prangende vragen hadden natuurlijk betrekking op de financiën van de club. NAC staat er volgens Manders relatief goed voor. Het huidig boekjaar sluit op 30 juni. NAC sluit dan af met een operationele winst. Deze winst wordt toegevoegd aan de reserve van de club.

Tijdens de coronacrisis stuurt NAC primair op liquiditeit. Dat wil zeggen dat NAC ervoor probeert te zorgen dat alle rekeningen betaald kunnen blijven worden. NAC hoeft, net als alle andere clubs in het betaald voetbal, geen begroting in te sturen voor komend seizoen. De KNVB begrijpt dat er te veel onzekerheden zijn en dus is die eis om half juni een begroting in te leveren komen te vervallen. Wel moet NAC de jaarcijfers van afgelopen seizoen en een prognose indienen.

Voortbestaan van de club

Hoewel de club er (relatief) goed voor staat, ziet NAC wel degelijk (grote) uitdagingen. Er zijn echter geen directe zorgen om het voortbestaan van de club. De seizoenkaartverkoop loopt goed en ook de sponsoren lijken trouw. Meerdere sponsoren hebben, net als supporters met hun gouden seizoenkaart, onvoorwaardelijke trouw aan de club beloofd. Desondanks blijft scherp op de wind zeilen het devies, zoals dat eigenlijk voor alle bedrijven geldt op dit moment.

Promoveren

Zo zonder begroting is het op zich lastig sturen, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen kaders zijn. Promoveren is komend jaar cruciaal. Er moet dus een promotiewaardige selectie zijn en de club moet het daarvoor benodigde budget realiseren. Hoe hoog dat bedrag precies moet zijn blijft voorlopig in nevelen gehuld, onder meer omdat niet duidelijk is wat de concurrentie te besteden heeft. Zeker is dat het bedrag niet minder gaat zijn dan afgelopen seizoen.

Kritisch kijken naar kosten en groeien

Daarnaast is Manders samen met Edgar Mol alle kosten een voor een aan het nalopen. Doen we de juiste dingen voor de juiste prijs? Bekend is dat NAC meer vaste kosten heeft dan andere clubs. Manders en Mol gaan hier (nogmaals) met de stofkam doorheen. Daarnaast blijft de ambitie om te groeien naar een stabiele middenmoter in de Eredivisie. In de afgelopen drie weken is het voor Manders duidelijk geworden dat vooralsnog niet het volle potentieel benut wordt (goh).

Van den Abbeele - Hyballa

Uiteraard is ook de kwestie tussen Peter en Tom ter sprake gekomen. Mattijs heeft het volste vertrouwen dat men als professionals verder kan. Er zijn stevige gesprekken gevoerd. Dat het botst is volgens Manders niet gek met twee persoonlijkheden die compleet verschillend zijn. 

Samenvattend

Al met al was het een zeer open gesprek. Natuurlijk kwamen er de nodige clichés op tafel. Maar het mooie van clichés is wel dat ze over het algemeen waar zijn. De nieuwe AD wil open zijn waar dat kan. Begrijpelijkerwijs kan niet alles op ieder moment gezegd worden, maar de toezegging is dat er waar het kan open gecommuniceerd wordt. Die nemen we absoluut mee. We hebben alles kunnen vragen wat ons dwars zat: Fox, supporters in het stadion, uitsupporters, kosten, barterdeals, Van Hecke, spelerslijsten, de jeugdopleiding, een nieuw technisch hart. Bij onze buren op de Rat kun je een zeer compleet feitenrelaas vinden van de avond, waarin de inhoud van deze onderwerpen uiteengezet worden. Lees dat ook zeker eens door.

De eerste drie weken lijkt Manders goed doorgekomen te zijn. Onze insteek is dat we voor de start van de competitie nog een uitgebreid interview met hem doen. Laten we voor nu hopen dat de voortekenen kloppen en dat er gebouwd kan gaan worden.

Succes Mattijs.

Bron:
B-Side Rats
Vorig bericht
Bierprijs komend seizoen hetzelfde 34 reacties
Volgend bericht
Eerste divisie in augustus van start 19 reacties
Terug naar overzicht
41 Reacties
73    
No Worries

Dat ik voor mijn 50ste nog een keer mag lezen dat NAC er financieel wel goed voorstaat had ik niet durven dromen.
Ik kan mijzelf trouwens wel vaag herinneren dat ik dit vaker heb gehoord.
Ik kies er maar voor om het deze keer te geloven.

27    
Hoge Vucht

Zou nac ook gewoon niet wachten met uitgaande transfers totdat de NOW periode (waarschijnlijk april tot en met juni) is afgelopen? Als je binnen die periode meer omzet behaald dan verwacht (waarvoor de now is ingediend) moet je de now subsidie (deels) terugbetalen namelijk..

Benieuwd naar jullie verdere verslag van het gesprek!

9    
Beest

Het is heel geruststellend dat er winst wordt gemaakt ondanks de tegenvallende resultaten.

Ook dat er meer beschikbaar is dan vorig jaar is hoopgevend. Je kan nu de zwakkere plekken van vorig jaar in gaan vullen.

Als hier ook nog eens circa 2 miljoen van van hecke erbij komt en andere transfers, kan je er simpelweg niet omheen.

Dit jaar moet er gepromoveerd worden

5    
Gman

@no worries

Je bent 16 jaar?😉

27    
steven73

@ iedereen, waardoor staan we er nu financieel goed voor. Komt dat door de aandeelhouders die jarenlang hierop hameren en de afgelopen jaren diverse malen bijgestort hebben. Laten we nu dit jaar niet zeiken en afgeven op welke aandeelhouder dan ook, coach, technisch directeur etc etc maar eens een vol jaar achter de "nieuwe" ploeg gaan staan. Lijkt mij een verademing om zo'n seizoen een keer mee te mogen maken. Laten zien dat we idd die gedreven TOP supporters zijn. En ja hoor ik zal ook wel een keer vloeken op de tribune want het blijft sport/emotie

7    
Bou

'Promoveren is komend jaar cruciaal. Er moet dus een promotiewaardige selectie zijn en de club moet het daarvoor benodigde budget realiseren. Hoe hoog dat bedrag precies moet zijn blijft voorlopig in nevelen gehuld, onder meer omdat niet duidelijk is wat de concurrentie te besteden heeft. Zeker is dat het bedrag niet minder gaat zijn dan afgelopen seizoen.'

Dit is dus een duidelijk verhaal, geen doekjes erom heen. De druk wordt opgevoerd. Overigens snap ik niet helemaal dat het budget afhankelijk zou zijn van budgetten van andere clubs? Er moet een relaistisch budget komen, wat financieel verantwoord is en daar moeten spelers voor komen die promotie moeten gaan afdwingen. Ik snap wel dat kwaliteit geld kost, maar waarom zou je minder uitgeven, als je nog geld in het potje hebt zitten?

22    
Ivo

Prima verhaal lijkt me.

Het behoudende beleid van Goetzee werkt nog steeds door in de cijfers.
Ik ben nog steeds voor een kleinere maar betere selectie. 18 goede kernspelers + 5 talenten, daar moet het gewoon mee lukken. Op de posities waar het niet lukt om zelf een topper binnen te halen, kan je huren.

7    
Ratjeduneerste

Werd er niet eerder aangegeven dat het spelersbudget omlaag zou moeten komend seizoen en daardoor de kern NOG kleiner moet?
Nu lees ik hier echter 'zeker is dat het bedrag niet minder gaat zijn dan afgelopen seizoen.'

Wat is de verklaring hiervoor? Werd er gepraat voordatde prognoses zijn kort gesloten?
In dat geval zal je spelersbudget zeker hoger zijn dan die van je concurrenten, die het WEL met kleinere budgetten moeten doen.

Ben benieuwd wanneer het eerste nieuws rondom uitgaande transfers bekend gaat worden EN welke spelers nu gehaald zullen worden? Wordt het de overliggende hand van Hyballa of van Tom?


Mooi te lezen dat dit gesprek plaatsvindt overigens! Doet veel ten goede aan de communicatie en aan de binding die de supporters willen zien!

17    
Buurman

Goed verslag. Lijkt niet slecht te gaan dus .....promoveren. Zie ook mijn reactie item hiervoor ? Buiten het onderwerp. Kreeg mijn 2 mondkapjes van SvN. Ik vol trots naar de Belse bakker met de kap op. Vraagt de vriendelijke mevrouw; “ wat een mooie aparte mondkap. Wat betekent NOAD mijnheer?” Ik zeg met mijn beste Belgisch “ nooit opgeven altijd doorgaan”. Kijkt ze verbaast en zegt ze ; “ wat zegt u nu, nooit opgeven altijd doodgaan ? “

5    
BBart

Denk dat we op of na 1juli de eerste aankopen worden bekend gemaakt.
Dus wees nog even geduldig allemaal.

6    
Mo

En nu een vlot scorende spits binnenhalen!

1    
H.V.M.

M.M. lijkt geen verkeerde voor NAC.
Aan iedereen kleeft wel iets!
Uiteindelijk zijn beleidsmakers altijd afhankelijk van het te besteden budget, wat ze overigens ook zelf horen te creëren.
Juist daarom zou het mooi zijn als de 'grote drie' pakweg totaal één miljoen euro extra in de club steken om alles op promotie te zetten, i.p.v. elk seizoen gaten dichten.
Die 'gaten' kosten namelijk óók veel geld en je komt er amper verder mee.
Oké, daardoor blijft de club overeind, niet onbelangrijk dus, maar nogmaals, je komt er ook niet echt verder mee.
Doorpakken dus!!

De openlijke twist tussen PH en TvdA gaat niet meer opgelost worden.
Die twee kunnen niet meer door een deur.
Zeker aankomend seizoen moeten alle neuzen in dezelfde richting wijzen.
Privé oorlogjes die zo kenmerkend zijn voor NAC moeten nu eindelijk eens voorbije tijd zijn.
Ook hier dus doorpakken en die dubieuze Belg, desnoods via de voordeur, bij het Belgische grof vuil zetten.

7    
Ad B uit Roosendaal

Goed om te lezen dat jullie van het gesprek een gevoel hebben gekregen.

Ik hoop dat Mattijs er in slaagt rust te creëren bij de club, dat is hard nodig.

Het is al geruststellend dat Hyballah ook het komend seizoen trainer van NAC is. Tom zal moeten schikken, voor hem zit er niets anders op.

15    
fvf6

@ivo

Inderdaad de weg die door Goetzee is ingeslagen begint zijn vruchten af te werpen , ik hoop dat op deze ingeslagen weg door de directie van NAC wordt doorgegaan . Investeren is goed maar wel met beleid .

12    
Buurman

Als het goed is moet Hyballa zich net zo goed schikken. Duidelijk is gesteld dat de TM er voor de lange termijn is en Hyballa voor de korte termijn.

-5    
Peer

Ik hoor weer veel het woord promotie.
Ik vind het voor ons cluppie dat het ook een doelstelling moet zijn, maar niet ten koste van alles.
Promotie is niet zomaar even gedaan, hebben we afgelopen seizoen gezien. Dure selectie geeft niet altijd de doorslag. Belangrijk zijn spelers die er voor willen gaan en vooral geen vetes omtrent persoonlijke belangen bij de bobo's. Dat geruzie ben ik zo zat hé! Gaat altijd ten koste van het voetbal. Ik merk dat het bij ten koste gaat van het clubplezier en wordt er deprie van.
Natuurlijk hoop ik ook op terugkeer in de Eredivisie. Maar te graag willen kan ook averechts werken.
Ik ga zie wat het brengt. Ik heb er in ieder geval weer zin in.

20    
raf17

Even wat anders:

Greg Leigh plaatst zojuist op zijn Instagram account een filmpje in zijn story, dat hij een nieuw huis heeft in Rotterdam. De stad is onmiskenbaar Rotterdam, zie je zo. Komt dus terug naar Nederland. Vraag is of hij bij NAC blijft..? Of wellicht in Rotterdam gaat voetballen?

Iemand enig idee?

7    
scheppioni

Het zal mij benieuwen, het lijkt me onmogelijk dat er nog een werkbare situatie is tussen PH en TvdA ? Mij verwachting is dat onze mooie club nog jaren blijft tobben, hoop alleen niet dat het nog zo dramatisch gaat worden zoals '87/'88 !! HUP NAC, we follow !

1    
Chris W.M.

@RAF17

Leigh kon in Breda niet aarden, vandaar dat hij terug wilde. Kan daar wel iets bij voorstellen, als je Manchester gewend bent kun je beter in Rotterdam gaan wonen dan in Breda. Ík verwacht dat hij dit jaar gewoon bij NAC blijft, als je deze stap zet. Ténzij er nog een bod komt waar alle partijen zich in kunnen vinden.

8    
TheMode

Balen. Nou moet ik naar de rat om de rest te lezen :)

7    
Flieger prins van UT kielegat

Ik probeer jullie steeds te bellen maar telkens een antwoordapparaat met dat jullie aan het bier en worstenbroodjes zitten
;-)
Verder weer goed bezig mannen

11    
Da Huge

Mooi toch! En goede dat jullie allemaal zijn aangesloten bij dit gesprek. Ik weet niet wie er bij was vanuit BSR.

Dat haatdragende rancuneuze hipstertje ?
Die hondsbrutale gingerhead ?
De liegende Levien ?

Om Hansje Deelen maar even te quoten.

Hopelijk is dit het begin van een mooie samenwerking tussen Manders en (vertegenwoordigers van) de achterban.

16    
Dutchbird

Kijk uit met veranderingsbereidheid bij Belgische managers Mattijs. Ze knikken "ja" en doen "nee" op een subtiele wijze die lastig is waar te nemen.

21    
Hoeven B4

@Da Huge

Ik las het ook op De Rat. Wat een rancune van HansD zeg, omdat hij hier niet mag reageren...
De Rat verwoord alles wel wat kritischer, dat mis is soms hier.

3    
Braze

Waar ik geen antwoord op heb gevonden is op de kritische opmerkingen van Hyballa betreffende de kwaliteit van de spelers waarmee vdA aankwam.
Is er nu afgesproken dat vdA spelers aandraagt die Hyballa wil, bepaalt de praatgroep waar ook Hyballa aan mag schuiven welke spelers komen=
Is de `machtspositie `van de Technisch Manager ingeperkt.
Krijgen we een selectie die lostant om de bovenste plaats =promotie kan knokken?

-12    
Henk

Wannneer krijgen we eindelijk nieuws over de nieuwe spits, die garant staat voor 30 goals?

8    
Atleet

@henk

Noem is een naam dan ? Die garant staat voor 30 doelpunten

Man man kansloze hier

5    
MMFP

Het beste wat ons na AZ uit is over komen is de komst van Manders.

-39    
Henkie

@Atleet,

Muhren
Veldwijk
Boere
Kramer
Boymans

-1    
Dun Diëe

Hoe Manders het aanpakt qua communicatie is uitstekend. Ik moet toch eerlijke een puntje van kritiek geven. Als directeur van de eredivisie werd hem verweten dat hij niks deed. Enkel ellenlange vergaderingen voorzat maar geen beslissingen nam.

Nu wordt hij tijdens zijn wittebroodsweken al geconfronteerd met een rel van jewelste. En doet hij....... niets. Ja, op een gesprekje met Hyballa na dan. Ik zeg niet dat hij meteen mensen er uit had moeten gooien of zo, maar zijn stijl is blijkbaar wel een beetje passief te noemen. Maar dat is wellicht alleen maar goed bij een club als NAC. We gaan het zien.

6    
Breda78

@ HENKIE

Boymans? De doelpuntenmachine die gisteren aangekondigt heeft te stoppen met profvoetbal en bij Quick Boys gaat spelen? Veldwijk kan je ook vergeten, die voetbalt voor een Godsvermogen in Korea. Zie geen een ‘garantie’ voor 30 doelpunten in je lijstje staan, dat kan namelijk helemaal niet, al zou ik Boere wel graag bij NAC zien. Transfervrij en Bredanaar, afgelopen jaar in Duitsland gespeeld dus hij moet weten wat Hyballa vraagt. Maar die gaat er geen 30 maken. Bij Twente haalde hij ook maar 16 goals.

8    
Prima Nootjes

Off topic, maar ik zie net op het Instagram account van Greg Leigh Dat hij een nieuw appartement heeft betrokken in Rotterdam. Die gaan we, wat niet meer dan logisch is als contractspeler, gewoon zien op de eerste training dus!

9    
Prima Nootjes

Oh ik zie dat ik iets te enthousiast was met mijn vorige reactie. Was al opgemerkt. Excuses voor de herhaling!

11    
Sjef de gevulde [email protected]

Graag z.s.m je scouting en trainerpapieren inleveren man man als je dan met deze namen komt dan snap je er echt ook niet veel van hoor. Dan is stokkers vele malen beter dan heel dat lijstje momenteel bij elkaar.

-2    
Harrie

Benieuwd naar de reacties hier wanneer, voor dinsdag, weer een contract afgekocht gaat worden.
Van welk geld?

5    
Hugo

@buurman. Mooi dat mondkapje. Leuk item. Maar de D in NOAD staat doorzetten ipv doorgaan. Kleinigheidje. Hup NAC

1    
Atleet

@Henk, wat een niveau man man

Deze namen gaan er ook geen 30 scoren!!

Zoek eerst is een spits die de helft scoort en misschien dat die onder PH boven zijn eigen uit kan stijgen en er 20 scoort!!!

Hup Nac

1    
Buurman

Beste Hugo. Klopt het grapje was ook dat die Belgische mevrouw mij verkeerd verstond.

2    
Buurman

Beste Hugo. Ik lees jouw reactie zojuist verkeerd. Inderdaad moet doorgaan, doorzetten zijn. Dank voor de verbetering.

5    
geelzwartwit

Mbt stadionvulling.
Uitgaan van de regels voor gezinnen en onder de 18

Gezinnen vakken maken
En onder de 18 vakken.

Dan naar een paar wedstrijden niet op mijn vaste plek maar wel meer mensen die erin mogen

2    
Tja

Ik zie in Paul Gladon de ideale spits voor dit Nac. Volgens mij hebben ze bij de zusjes een spits aangetrokken uit Duitsland dus denk ik dat gladon overbodig zal zijn.

Laad alle berichten na dit bericht in