Wij gaan niet opzij

Hup Breda City FC?

F8Hipster

Gisteren flitste er een nieuwsberichtje voorbij wat voor velen nietszeggend is maar voor een aantal oplettende supporters, en dan met name NAC supporters hun wenkbrauwen deed fronsen. Want hoewel onze samenwerking met City wat naar de achtergrond verdwenen leek, was de NAC directie afgelopen dinsdag op bezoek bij de wedstrijd tussen City en Sjachtar. Het viel bezoeker Atmodikoro ook op en het resulteerde in deze column die in onze digitale brievenbus plofte. Zoals altijd hoeft de mening van de schrijver niet de mening van B-Side Rats te zijn.

“Manchester City-eigenaar verkoopt deel en wordt duurste sportgroep ooit”. Een kop op NU.nl waar de gemiddelde sportliefhebber zijn of haar schouders voor zal ophalen. Dat deze City Football Group (CFG) vermogend is, zal namelijk voor niemand een verrassing zijn. Maar de gemiddelde NAC-supporter zal dit nieuwsbericht toch met iets meer dan gemiddelde belangstelling consumeren. Want wat kan deze verkoop voor onze club betekenen? Een donker scenario blijkt ineens realistisch…

Met de verkoop van 10% van CFG aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Silver Lake harken sjeik Mansour Bin Zayed Al Nahyab & co een slordige 450 miljoen euro binnen. Geld dat besteed kan worden aan drie nieuwe linksbacks voor Manchester City. Of geld dat geïnvesteerd kan worden in één van de vele projectjes van CFG. Projectjes als New York City FC, Melbourne City FC, Yokohama F. Marinos, Club Atlético Torque, Girona, Sichuan Jiuniu… Visjes die inmiddels zijn opgeslokt door de reusachtige walvis CFG. Af en toe krijgen deze ooit zelfstandige verenigingen een leuke speler toegeworpen. Of een opwaardering van een trainingscomplex. Verder dienen ze hoofdzakelijk als handelshuis.

Want dat is de inmiddels bekende filosofie. Als een stofzuiger op volle toeren jonge talentvolle spelers binnenhalen, deze ergens in een willekeurige etalage zetten om ze vervolgens met winst te verpatsen. En af en toe zit er een pareltje tussen dat goed genoeg blijkt te zijn voor de top. Maar de ervaring leert dat deze zo spaarzaam zijn als uit-supporters van Jong Ajax. En bij NAC weten we inmiddels alles van de CFG-invloeden. We hebben op de banken gestaan bij een fenomenale aanname van Angeliño, een fabuleuze dribbel van Manu García of een nauwkeurige kopbal van Ambrose. Maar we zijn de afgelopen jaren ook opgezadeld met een enorme hoeveelheid meuk. Overschot van de propvolle City academy. Spelers die niks te zoeken hadden in het eerste van NAC. Al dan niet gecombineerd met informele afspraken over speeltijd of gewenste posities.

Hier en daar een investering in de faciliteiten en wat huurspelers in je selectie is tot daaraantoe. Maar hoe groot is de kans dat NAC een volgende Melbourne City FC of Girona wordt? Nou, best groot. Dat CFG nu geld vrij heeft gemaakt met een verkoop is niet heel alarmerend. Geld was er toch wel. Maar dat de regels van de KNVB rond overnames op het punt staan te veranderen, is wel een feitje om je bij achter de oren te krabben. Voorheen was de bond uit Zeist stellig: geen overnames door partijen die al een belang hebben in een andere club. Punt. Helaas voor CFG, NAC is niet beschikbaar. Maar per 1 juli 2020 veranderen die regels. Ineens is 49% van een club over te nemen. Oók door partijen met een belang in een andere club. Hallo CFG, lezen jullie mee? Vast wel…

En dat maakt onze situatie precair. Want we hebben al een tijd een aantal kleinere aandeelhouders die graag willen verkopen. En vergeet vooral onze drie grootaandeelhouders niet. Tegen wil en dank zitten zij op deze stoel. En ja, ze hebben gezegd dat ze de club goed willen achterlaten wanneer ze hun aandelen van de hand doen. Maar wat is goed achterlaten? Een nogal subjectief begrip. Wellicht zijn de plannen van sjeik Mansour Bin Zayed Al Nahyab en zijn vrinden in de ogen van onze aandeelhouders wel een prima vorm van goed achterlaten? Was het niet Van Weelde die al eens refereerde aan een verkoop aan City? In dit scenario ligt 49% van NAC voor het oprapen. En die overige 51% dan? Google voor de lol eens op ‘stromanconstructie’.

Is het dan echt zo erg wanneer we na 1 juli 2020 in het Rat Verlegh Stadion naar een officiële dependance van City kijken? En brengt dat niet de zo gewenste financiële stabiliteit met zich mee? Het antwoord op die eerste vraag is een volmondige ‘JA’. Want een lelijk en afhankelijk stiefzusje zijn van een megalomaan bedrijf als CFG druist in tegen alles wat NAC in de essentie is. Waar een eigen en unieke identiteit juist in het DNA zit. Tel daarbij op dat NAC voor CFG één van de velen zal zijn. Loopt niet alles naar wens? De stekker is door sjeik Mansour Bin Zayed Al Nahyab en metgezellen zo uit deze samenwerking getrokken. En wat is er dan nog over van ons NAC?

Maar die financiële zekerheid dan? Dat is toch wel een groot voordeel? Het antwoord op die vraag was ook heel toevallig de slotzin van het stuk op NU.nl: “Manchester City, het vlaggenschip, is voorlopig de enige winstgevende voetbalclub van CFG”. Hup NAC!

Bron:
B-Side Rats
Vorig bericht
Liveblog: NAC-MVV 57 reacties
Volgend bericht
NAC met Mashart op jacht naar zege 23 reacties
32 Reacties
34   4  
Alias

Terecht doemscenario.
Je zou zeggen: wat is nou het verschil tussen samenwerkingsverband en satellietclub, maar het is een verschil van dag en nacht.
Bij een samenwerkingsverband ben je zelf de baas en maak je keuzes vanuit je eigen belang. NAC is het doel en de samenwerking is een middel om dat te bereiken.
Precies andersom dan een satellietclub: NAC wordt dan een middel om de aandeelhouders van City te dienen. Het belang van NAC wordt ondergeschikt gemaakt. Langzaam maar zeker wordt de club uitgehold. Er wordt niet langer geïnvesteerd in de club, de cultuur en de regionale binding. Het fundament van de club verzwakt en de lijn naar City wordt een onmisbaar infuus. Als het infuus dichtgedraaid wordt, zal de patiënt overlijden.

19   7  
vakg5keerperwedstrijdnaardeplee

Als ons NAC niet binnen 1 of 2 jaar promoveert naar de eredivisie en daar een aantal jaren kan blijven, komen we in een (financiële / sportieve) positie waarbij we eventuele overneem acties niet meer kunnen voorkomen door een grote partij als CFG.
Simpelweg omdat dat dan de enige uitweg uit de miserie lijkt.
Ik vind dit een enorm lastige kwestie en weet niet goed wat nu het beste is voor ons NAC...?
Zolang we maar zsm promoveren voorzie ik nog geen overname omdat we op dat moment zelfstandig genoeg kunnen blijven om een eventuele verkoop te voorkomen.

HUP NAC

9   5  
Kipiani

De huidige aandeelhouders weten niets van deze materie.
Niet nationaal, noch internationaal.
Echt veel belangstelling voor de ontwikkeling van de club NAC Breda, zoals een van Seumeren (in zijn eentje trouwens meer euro's dan onze drie) voor en bij FC Utrecht, is er al lang niet (meer).
Onze redders hebben de verkeerde adviseurs, een vals netwerk en aan het einde gaat natuurlijk echt niet meer om de belangen van voetbalclub NAC Breda en de fans.
Van deze drie heren kunen we echt van alles verwachten.

39   13  
Dave

Speel liever nog 10 jaar in de KKD dan volgend jaar linkerrijtje eredivisie als we daarvoor de club moeten verkopen aan die bokhonden. Sportieve prestaties zullen altijd op en neer gaan, de club identiteit kan je niet mee marchanderen.

34   4  
Alias

Terecht doemscenario.
Je zou zeggen: wat is nou het verschil tussen samenwerkingsverband en satellietclub, maar het is een verschil van dag en nacht.
Bij een samenwerkingsverband ben je zelf de baas en maak je keuzes vanuit je eigen belang. NAC is het doel en de samenwerking is een middel om dat te bereiken.
Precies andersom dan een satellietclub: NAC wordt dan een middel om de aandeelhouders van City te dienen. Het belang van NAC wordt ondergeschikt gemaakt. Langzaam maar zeker wordt de club uitgehold. Er wordt niet langer geïnvesteerd in de club, de cultuur en de regionale binding. Het fundament van de club verzwakt en de lijn naar City wordt een onmisbaar infuus. Als het infuus dichtgedraaid wordt, zal de patiënt overlijden.

32   21  
Sanseveria

NAC is niet uniek door haar al jaren lang slechte financiële situatie. Of door haar al jaren lang slechte sportieve resultaten.

NAC is wel uniek omdat de club in ónze eigen stad/regio speelt en we er met vrienden/familie/vage kennissen bij elkaar komen voor een (soms) mooie of (meestal) minder mooie pot voetbal. En een derde helft in Bea, vak G café, Cordial of SV home.

Stel dat City inderdaad miljoenen in onze club stopt... Dan verandert dat niks aan de dingen die NAC uniek maken. Hooguit aan de dingen waaraan we ons met z'n allen al jaren lang ergeren!

12   11  
Oosterhout3

Ik reageer bijna nooit meer hier...

Dit is een topcolumn(met onderbouwde feitjes!)

Knvb gaat idd deze zomer de regels veranderen mbt overnames

Wat er verandert als city nac overneemt?
Geen regionaal talent meer maar 25 18 jarigen van city acedemy(net zoals de andere clubs van de cfg)

Als city deze zomer komt(nac gepromoveerd of niet is in deze niet belangrijk, geld immers te over bij sjeik monsieur)
Wordt nac weer verliesgevend en een speeltje voor het CFG (geldkraan dicht = failliet/basta/ rbc, Haarlem achterna!)

Of nac de mensen op de tribune is??
Consumptie omhoog
Fanshopprijzen omhoog
Seizoenskaart prijs omhoog
Sociale kant aan nac is dan snel weg geloof me!

Wie zegt dat sjeik monsieur niet bv oon zijn eigen sponsoren meeneemt (met alle regionale sponsoren dus extra dramatisch!)

9   4  
Ojee

Sanseveria, jij bent wel een hele blije he? Ik zou even 1 of 2 reacties omhoog kijken, die column nog eens goed doorlezen en dan nog eens bedenken wat je ervan vindt. Dat is wat er gebeurt als je satellietclub wordt. Moet je echt niet willen.

21   7  
Hugo

Nooit ,maar dan ook nooit je ziel verkopen aan een handelshuis. Nooit.
Op naar vanavond.

Hup NAC. Onze club.

5   4  
Da Huge

Beetje om de bibbers van te krijgen (ook van wenkbrOUwen trouwens, maar goed). De economie komt steeds meer en meer in handen van investeringsmaatschappijen, dat zal in voetbal niet anders zijn. Echter zijn NAC's USP's wel essentieel voor het aantrekkelijke van de club. Wanneer dat alles in stand wordt gehouden is er an sich dan niet zoveel aan de hand. Maar het is geen heel leuk scenario!

19   15  
geelzwartwit

"Waar een eigen en unieke identiteit juist in het DNA zit."

Zoals bij iedere sportvereniging.! Of zijn we unieker? Ik denk we een beetje te vaak aan zelfbevlekking doen. Als NAC omvalt zullen er buiten de supporters om best wat mensen het jammer vinden maar de meesten zal het worst wezen.

Als er dan toch iets uniek lijkt te zijn bij NAC dan voert vooral het negatieve de boventoon. Ook nu weer in deze colum. Op basis van allerlei aannames is het een doemscenario.

Als mensen het nou nog niet willen snappen.. NAC is uniek in wanbeleid, geen fatsoenlijk topsportklimaat te creëeren, uniek in verkeerde selecties, tds, ads aannemen, uniek in maar wat doen, uniek in fouten maken, uniek in zich anders voelen, uniek in kop in het zan steken en zo nog wel veel meer wat ervoor heeft gezorgd dat we niet steady top zeven ere draaien.

Als we nou eens op de tribunes uniek waren in support, op het veld met herkenbare speelstijl en uniek met een stevige gezonde organisatie je okay prima.

Klein denken en angst regeert. Vandaag de dag draait voetbal meer dan ooit om geld. Als je een beetje steady club in de ere wil zijn met wat leuke spelers waarvoor je naar het stadion gaat en een lekker vol stadion wil hebben, de mogelijkheid talenten aan je te binden. Dan heb je gewoon veel geld nodig.
Eisinga gaat dat met zijn club nooit binnenhalen, de aandeelhouders dichten alleen nog de tekorten en talent levert niet genoeg op. Wil je een sterk NAC zijn zodat de unieke sfeer van weleer weer tweewekelijks te voelen is? Dan heb je bakken met geld nodig. City kom er maar in!

En oh ja voor die mensen die denken. Liever in de kou met 55500 supporters en met klote voetbal straks in de eerste spelen dan zogenaamd de ziel te verkopen.. Ik heb nieuws. Vanwege de hoge vaste lasten kan NAC dit helemaal niet.

19   3  
Tinus Plotseling

Reden te meer om voor 1 juli as. 51% van de bestaande aandelen onder te brengen bij stichting NOAD (houder prioriteitsaandeel aka. gouden aandeel).
Veruit beste en ook juridisch eenvoudigste manier om onze club te beschermen tegen een vijandige overname.

10   5  
Matanza

Ik snap dat men zegt de aandelen niet verkopen , de clububcultuur bewaken etc,etc, maar wat heeft dat ons de afgelopen jaren gebracht! We zijn afgegleden naar de eerste divisie en komen daar niet zomaar als nummer één weer uit.. er moeten zaken veranderen en voor veranderingen is geld nodig, willen de aandeelhouders daar niet garant voor staan dan zal er een andere manier voor gevonden moetten worden. NAC bestaat uit ons alle 19000 die om de 2 weken in het stadion zitten!! Niet degenen die de aandelen hebben.

4   6  
geelzwartwit

Edit. 5500

15   4  
Sanseveria

@ Ojee

Begrijp me niet verkeerd: ik heb veel liever dat NAC op eigen benen blijft staan. Maar iedereen zal beamen dat het de laatste jaren onder de huidige eigenaars waardeloos gaat. En we er maar niet uit lijken te komen. De eigenaars hebben aangegeven er geen cent extra in te stoppen, afgezien van het aanvullen van de balans.

Dus is de keuze: zo door blijven modderen en eindigen als Roda, of erger nog: RBC. Of een overname door City of iets anders? Wat is er in vredesnaam gebeurd met de initiatieven Hart voor NAC/Tiesto etc.?

4   3  
geelzwartwit

@sanseveria

Precies dat.
Of verder afzakken door te hoge kosten en geen nieuw geld
Of overname en wij kunnen ons weer richten op puur de sfeer

9   1  
Ojee

Ik vind het altijd wat kortzichtig om met de armen over elkaar af te gaan zitten wachten of er een grote partij komt die er even een kwak geld in komt pompen.
Ik zag hierboven iemand over gauw 51% aandelen kopen. Kan ook nog he, als je met veel bent.
Daarover gesproken, hoe zit het met die actiegroep? Zijn die al uitgepland of zijn die opgeheven?

6   3  
Tinus Plotseling

@Matanza
desnoods 49% van aandelen verkopen aan CFG met randvoorwaarde dat andere 51% in beheer komt bij de supporters (via stichting NOAD of STAK).

Zijn we de eerste club in NL conform Duits model (50+1) en daar werkt het ook prima. Voorbeeld voor alle andere landen (ook volgens KNVB zelf overigens).

4   7  
geelzwartwit

@wat heb je aan 51‰ aandelen kopen? Daar verandert alleen de eigenaar van de aandelen mee.
Daarmee bouw je nog steeds niks grondig op. Sterker nog waarom zouden supporters aandelen kopen als je nu al weer dat er jaarlijks 1.3 miljoen geld bij moet om de begroting rond te krijgen.
Sterker nog.. Van die 1.3 komt 900k voort uit nieuw uitgegeven aandelen.
De enigen die zo gek zijn om dat te doen zijn de huidige aandeelhouders en doen dat om 1 De club niet failliet te laten gaan en 2 nog hoop te houden op dat alle omgewisseld schulden ooit met de steeds meer devaluerende aandelen terug te kunnen verzilveren en terug te krijgen

Aandelen overnemen zonder een plan gebaseerd op 15 miljoen extra voor de komende drie jaar heeft geen nut. En zal door de huidige aandeelhouders ook van tafel geveegd worden.

Daarom kan een overname met allerlei behoud van cultuur voorwaarden ook niet slecht zijn.
De overnamepartij dient volgens de huidige aandeelhouders namelijk en een goed toekomstplan en vermogen om dat plan te kunnen uitvoeren te hebben.

8   4  
geelzwartwit

Mensen een feit is dat er onlangs voor 900k aan nieuwe aandelen is uitgegeven. Plus de extra inkomsten van de seizoenskaarten. Dat is samen meer dan een miljoen.

Dit is gedaan om de begroting sluitend te krijgen!!

Wake up denk ik dan

3   2  
NAC!!!

Word je niet echt vrolijk van.

Alleen van de andere kant: Bij NAC is er nu de laatste (bijna) 10 jaar maar wat aangemodderd. Geen structuur geen beleid en de hoofdaandeelhouders, (ondanks de verliezen die ze aanvullen) een drama. En eigenlijk is het triest dat ze dat moeten doen, hoe zeggen ze dat? Eigen schuld, dikke ....

NAC is een club dat altijd minstens linkerrijtje ere moet spelen. Er zit nog groei in de club en stadion. Maar niet op deze manier. Dat zijn ook al verloren inkomsten sinds jaren. Maar ja....

Dus tja, zit je te wachten op een verkoop, neen en misschien wel ja ook.

Maar beste mensen, wij zijn NAC ze kopen ons niet of kunnen ons niet veranderen dat zit in het DNA zeg maar..

Wat is wijsheid? Beetje dubbel toch vind ik .

Maar hoe het nu gaat kwa beleid schieten we ook niks op, de club staat stil!! Alleen zien we dat nog niet met zijn allen.

HUP NAC vanavond en de rest van dit seizoen ??

4   16  
Arie

Ik speel liever in de vijfde klasse dan onder de noemer City.

7   2  
Tinus Plotseling

Zolang de huidige aandeelhouders de ca. 13 miljoen terug willen die ze erin hebben zitten, verandert er helemaal niks. Nu niet, nooit niet.

Ik denk zelf dat de reeële waarde van onze mooie club ergens tussen 3 en 5 miljoen zal liggen. Het echte ‘kapitaal’ zit op de tribune, en NAC dat zijn wij!

2   2  
Ojee

Als de supporters 51% aandelen hebben verandert natuurlijk niet alleen het poppetje. Je krijgt dan in mijn ogen één van de meest democratische vorm van een voetbalclub besturen. Of het haalbaar is, dat is een tweede. Dat is van heel veel factoren afhankelijk. In Duitskand en andere landen werkt dat prima. Soms met ledenvergaderingenvan duizenden supporters.
Maar waarom blijven gangen in aandelen? Beetje kortzichtig. Hart voor NAC wilde alles teruggeven aan de club. Dan kan je in principe stoppen met die aandelen. Dan word je weer een vereniging. Maar er zijn wel meer rechtsvormen te bedenken.

3   6  
geelzwartwit

@ojee

Linksom of rechtsom
Het blijft financieel een impasse of er is een tekort.

1. Er Is geen geld er moet geld bij.
2. Er moet bij blijvende KKD alleen maar meer geld bij
3. Vanuit NAC nooit iets vernomen waarvan je denkt ah daardoor komen er tzt aanzienlijk meer inkomsten
4. Kosten kunnen nagenoeg niet veel verder omlaag

Dan kunnen we een mooi democratisch model hebben en onszelf daar weer mee bevlekken en uniek te zijn maar het blijft zo dat
Er nog geen plan is geweest wat de aandeelhouders heeft overtuigd de aandelen te verkopen.
En de aandeelhouders laten de club niet groeien.

Impasse en wegzakken of andere eigenaren en groeien.
En als bij de sfeer op de tribunes erin houden en "de beste supporters van het land" blijven komt het met dat dna en cultuurverhaal ook wel goed.

1   3  
Signase

Ben geen fan van MC, zeker niet nu de club onderzocht wordt vanwege (vermeende) ongeoorloofde financiële trucjes.
Aan de andere kant: als NAC een handelshuis en opleidingsinstituut moet worden, moet er wel gepresteerd worden. Moeten er kundige mensen zitten om de 'assets' (=spelers) tot hun volle recht te laten komen. In dat opzicht zou je van City Group mogen verwachten dat ze NAC naar een hoger plan tillen. Maar goed, na het seizoen met Angelino, Ambrose, Manu en Mari dacht ik dat City structureel dat soort spelers ging sturen...

3   1  
Ojee

Sfeer op de tribune is mooi meegenomen, maar hoort wat mij betreft een beetje bij de cultuur. Ik denk dat dit buiten een verkoopverhaal staat, hoewel ik wel denk dat het leuk staat bij een verkooppraatje.

Geld is uiteraard belangrijk. Ik vermoed alleen dat supporters wat anders naar "de eigenaren moeten er maar effe geld bij gooien" gaan kijken als ze zelf eigenaar zijn. En bullshit over teveel emotie bij de supporters is in het buitenland al bewezen niet per definitie kloppen.

9   1  
RV

Dit is precies de reden dat ik het noodzakelijk vind om kritisch te blijven naar passanten als Smulders maar zeker ook onze TD. Promotie is geen noodzaak maar pure noodzaak om te overleven.

De doelstelling is gesteld om te promoveren en ondertussen staat er geen promotiewaardig elftal (voor directe promotie bij de eerste 2). Dat is echt ongelofelijk met dit budget. NAC hoeft niet, NAC moet.

Een NEC of Roda scenario is bij niet promoveren echt heel reel. In die zin vind ik de sfeer bij NAC ook heel erg gelaten (zeker ook op de tribunes). Dit is het jaar dat we gaan overleven of langzaam de afgrond ingaan (en een overname de enige optie nog is), niemand lijkt het te beseffen.

De heren op het pluche zitten er opnieuw voor hun eigen belangen.
Ik kijk het nog even aan tot de winterstop, maar als we de komende wedstrijden niet minstens 10 punten halen uit 4 wedstrijden dan is het écht tijd voor het ouwe rauwe NAC in plaats van de polonaise en vooral gelatenheid (!) op de tribune.

Samenwerken is noodzaak, maar waar blijven de samenwerkingen met kortbij gelegen clubs als PSV en Feyenoord? Onze TD is opnieuw een fantast zonder netwerk en zonder beleid. Punt, die conclusie kan ik nu al trekken. De man heeft geen enkel idee gehad wat er nodig is voor Eerste divisie voetbal.

Invloed van derden zoals City is prima.
Maar NAC moet altijd in staat zijn om de club met lokaal beleid overeind te houden.

5   4  
Arie

Alles beter dan de huidige aandeelhouders die van onzw club een grijze eerste divisie clun hebben gemaakt. Het js dat we clubmensen hebben binnen de werknemers van nac anders was de ramp nog veel groter geweest.

2   5  
Prof dr nakkermans

Speculeren is ook een vak! NAC blijft gewoon NAC.

2   1  
Haafie

@PROF DR NAKKERMANS

Nac blijft helemaal geen nac. Voorlopig zijn we gewoon een soort opleidingsclub voor huurlingen van 19. Daar moet wat aan veranderen, anders spelen we straks nog jaren wisselvallig voetbal in de keuken divisie. Sommige willen dat niet zien maar het is gewoon zo, zorg voor een volwassen team. Dan wordt het tenminste wat beter.

1   2  
Pietjepils

Hup FC Wageningen!

2   1  
Betweter

NAC heeft juist een geldschieter nodig om uit de financiële shit te komen. Daardoor gaat de clubcultuur echt niet verloren. Kijk naar Leicester City, Westham United, Arsenal en zo kan je nog ff doorgaan.

Laad alle berichten na dit bericht in