Overal waar we komen

Jaarrekening 2018/2019 staat online

Eddy W

Zoals verwacht heeft NAC vandaag haar jaarrekening gepubliceerd. De jaarrekening, die op 1 oktober goed werd gekeurd tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders, laat zien dat NAC ondank de degradatie een winst wist te realiseren van €387.000.

De winst is toe te schrijven aan een aantal vroegtijdige transfers, die naar verluidt €1.300.000 op hebben geleverd, en het niet uit hoeven te keren van handhavingsbonussen. De selectie van afgelopen jaar had volgens BN deStem een bonus gekregen van ruim €300.000 bij handhaving. Mede door deze incidentele baten schrijft de club dit jaar zwarte cijfers. Daarnaast had NAC afgelopen seizoen hogere wedstrijdbaten en hogere sponsoropbrengsten. Door de behaalde winst stijgt het eigen vermogen van de club naar €440.000.

Ook komt Rai Vloet terug in het jaarverslag. NAC heeft nog steeds geen cent ontvangen van de Zwitserse club en heeft zoals bekend een zaak aangespannen bij de FIFA. De club heeft in de jaarcijfers de vordering voorzien. Daarnaast heeft NAC met PSV afgesproken dat het doorverkoop percentage pas betaald hoeft te worden zodra FC Chiasso geld heeft overgemaakt.

Het complete verslag is hier te vinden.

 

 

Bron:
B-Side Rats, NAC, BN deStem
Terug naar overzicht
35 Reacties
74    
[email protected]©

Ik ben het eens met Flieger zijn reactie (ook al moet hij die nog plaatsen).

1    
Ratjeduneerste

De zaak 'Vloet' blijft toch wel een dikke. Ongelooflijk dat die Smulders zonder babkgaranties deze transfer door heeft laten gaan.

Daarnaast vraag ik mij af waar de jurist bij NAC zich mee bezighoudt. Deze zaak is namelijk tijden geleden al aangespannen en de FIFA heeft NAC ook in zijn gelijk gesteld. Maar waar blijft het geld?

Ik denk dat we die centen nooit terug zullen zien. Werkelijk waar schandalig.

Overigens zal deze jaarrekening enigszins zijn verbloemd. Ik ga hem direct even doorspitten.

2    
geelzwartwit

Na degradatie dus behoorlijke begrotingstekorten waardoor het noodzakelijk was om voor 1 miljoen aan extra aandelen uit te geven en de extra inkomsten van de 10k+ seizoenskaarten aan te wenden.

Het is dus zoals de aandeelhouders vooraf aangeven. Bij een tekort springen ze bij.. Nog meer aandelen.

De waarschuwing zit vooral in het laatste gedeelte... directe promotie is noodzakelijk...
maar we hoeven geen kampioen te worden hoor....nee dat is niet de doelstelling.

27    
Kaieschetter

Als ik met mijn 30 collega's 300000 euro aan bonus kreeg op mn werk voor het halen van een doelstelling terwijl we eigenlijk de kwaliteit niet hebben, dan zou ik er toch in ieders geval alles aan doen omdat kunstje toch te flikken... manmanman wat hadden we een stel droeftoeters vorig jaar. Blij dat de 'bonus' de clubkas ingaat! Hup nac!

-9    
geelzwartwit

@KAIESCHETTER

NAC heeft voordeel gehaald uit het feit dat de medewerkers (spelers) hun werk niet goed genoeg gedaan hebben...

hoe krom dit?

Dat het als positief gebracht wordt alleen al. Aan de ene kant hoef je 300k niet uit te keren aan de andere kant moest er voor 1 miljoen euro meer aandelen uitgegeven worden en seizoenskaartengeld bij om de gaten te dichten.

Tsja. beter in de ere gebleven en wel die 300k betaald hebben lijkt mij.

Slecht nieuws op een mooie manier verkopen vind ik het.

25    
Signase

Ik blijf me erover verbazen dat je als voetbalclub iemand kunt kopen, waarna je vervolgens de transfersom niet betaald, maar je wel gewoon actief bent in de competitie en er dus inkomsten zijn. De UEFA en FIFA zouden hier tegen moeten optreden door een club zijn licentie te ontnemen.

Dat Smulders geen bankgarantie heeft bedongen... Tja, da was, zeker bij een Zuid-Europese club, ook bepaald niet slim. Maar Smulders zit er niet meer.

7    
Kaieschetter

@geelzwartwit

Daar ben ik het zeker mee eens, ik vind het überhaupt al te gek voor woorden dat er zo'n bonus wordt gegeven. Als voetballer wil je niet degraderen. Maakt dat je niets uit, dan ben je in mijn ogen geen echte voetballer en hoor je al helemaal niet bij NAC (iets met de scouting van spelers te maken denk ik).

1    
Wanny

Bij Ajax zullen ze ook een prestatiebonus krijgen, alleen is het daar voor een kampioenschap of overwinteren in de CL.

Bij NAC is het om erin te blijven.

Probleem is dat die spelers al genoeg verdienen en zich niet meer zo druk maken om 8k netto.

15    
Buurman

Weet nog goed dat we indertijd , vooral tijdperk Mommers , er vele uren instaken om het jaarverslag kritisch door te spitten. Moet daar nu niet meer aan denken want het helpt allemaal geen zier. Uit de tekst van Bsiderats maak ik op ; - zonder de incidentele baten had je een miljoentje verlies gemaakt. - de incidentele baten heb je niet allemaal ontvangen , want in die 1.300.000 zit ook het geld dat je voor Vloet nog moet krijgen. Dat geld komt nooit vrees ik. - zonder de, deels papieren , winst had je bijna zero eigen vermogen. - dat we zijn gedegradeerd levert indirect nog de meeste winst op. Maar maak je niet druk mede supporters , we zijn gewoon afhankelijk van onze eigenaren. Wat ik hoop is dat die eigenaren in de winterstop gaan investeren in een goeie aankoop. Anders is de kans groot dat we nog jaren in de keuken spelen. Als er in de winterstop een goeie spits of spelverdeler komt, liefst beide, vind ik het allemaal best. En dan gaan voor plek 2. Die plek 2 halen is noodzaak.

74    
[email protected]©

Ik ben het eens met Flieger zijn reactie (ook al moet hij die nog plaatsen).

7    
Wanny

Promoveren is belangrijk, maar nog veel belangrijker is om structureel in die eredivisie te blijven. We zitten nu al een jaar of 8 te klooien op de grens tussen ere- en eerste divisie. En daar komen we maar niet uit.

14    
Eljé

Het niet uitkeren van handhavingsbonussen als winst zien zal vast juist zijn maar is best cynisch...

9    
Breda

Het enige dat echt vreemd is, is dat Berry de Kort weg moest. Ik hoop dat in de toekomst er ook geen gapende gaten zijn zoals in de periode voor hem standaard was.

En die reacties hierboven snap ik ook niet. Jaren werd er geroepen om prestatie afhankelijke beloningen en nu heb je iig nog een besparing en dan is het nu weer belachelijk dat er een deel variabel was.

0    
Kapotgeschrokken

Geen cent uit de Vloet transfer, dat is te dol voor woorden. Hier is toch voor gewaarschuwd ? Bijstorten en de rest verder verwateren ? Zitten ze nu op 70% die 3 ?

5    
Incognito

NAC wil van Vloet af. Afkopen is duur. Gratis weg is lastig (percentage psv) maar was ook prima. En dan komt er een vage constructie waardoor je van hem af bent).
Logisch dat NAC daar aan meewerkte.

Winst op Vloet is niet meegerekend nu.
Als er nog iets komt is het mooi meegenomen.

Niet te spastisch over doen. Ze stonden niet in rij he...

-1    
J

Dat samen met Leigh was dan ook t enige positieve van vorig seizoen...

13    
Hugo

Lees het stuk over dit onderwerp op de vrienden van www.derat.nl en huiver.

Hup NAC

-4    
RV

Is al jaren aan de orde van de dag bij NAC dat er hoge personeelskosten zijn.
Niet alleen voor het leger aan specialisten maar vooral aan paniekaankopen. Kali is een voorbeeld daarvan maar ook Muhren (flinke huursom).

Ik ben geen expert maar kan een jaarrekening tot op zekere hoogte lezen maar die geboekte nettowinst lijkt mij best ongezond als je dat afzet tegen de omzet én tegen de kosten. Ook wel benieuwd hoe zich dat verhoudt tot andere clubs onderin de Eredivisie of bovenin de Eerste divisie. Weet iemand of dat al ergens is terug te vinden?

23    
Den Hoge

Er zijn een hoop dingen waar je bij de jaarrekening dieper op in kan gaan.

Buiten de hoge algemene kosten en personeelskosten is er een ding wat mij enorm steekt: het lage bedrag dat we verdienen op de merchandise. Hier liggen zóveel onbenutte kansen, en dat roep ik nu al een aantal jaar. NAC heeft vrijwel nooit iets gaafs in de winkel liggen, buiten het wedstrijdshirt om.

Hier een link naar de webshop: https://webshop.nac.nl

Ik kan wel een presentatie geven hoeveel dingen er niet kloppen aan die webshop. Ik ben hier niet om te te zeiken, maar ik vind dat er nu wel eens werk van mag worden gemaakt.

Investeer nu eens in een fatsoenlijk en fris aanbod qua kleding en update de Webshop eens. Ik heb thuis niets in mijn kast hangen omdat het aanbod gewoon bagger is. Supporters kopen hun 076 truien niet bij NAC maar elders. Eveneens een gemiste kans. De marketing jongens bij NAC moeten breder durven te denken.

Laat desnoods een stagiair een enquete eruit sturen om te meten wat de marktpotentie is en onderneem eens iets kleins om te testen. Verwissel eens wat items in je assortiment voor nieuwere dingen, durf eens te ondernemen, kijk eens bij bijvoorbeeld Sankt Pauli: https://www.fcsp-shop.com/de_DE/index.html.

Praat eens met je doelgroep om erachter te komen wat wij willen en anticipeer hierop. Als Marketing afdeling zie je deze kans toch ook wel? Zet die schouders er eens onder! De goede basis met de content productie op Social Media ligt er namelijk al wel.

14    
Bommetje

De grote drie lappen toch even 1 miljoen, daar mogen we wel dankbaar voor zijn.

5    
Sanseveria

Helemaal eens met Den Hoge hierboven. Hoewel de opbrengst van merchandise bij NAC ook weer niet overschat moet worden, kan dit echt vele malen beter.

Drie simpele dingen (en ik hoop dat NAC meeleest):

1: De webshop is praktisch leeg en dus een aanfluiting.
2: Op je piekmoment (voor en na thuiswedstrijden) werkt het zeer traag bij de kassa in de fanshop omdat het lijkt alsof men elke verkoop handmatig in moet boeken.
3: Elke tweede auto uit Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven en Utrecht lijkt wel met zo'n mini shirtje rond te rijden. In Breda bestaat dit artikel niet eens!!!

-1    
076

Hahaha

Trainer moest weg. TD moest weg (doorbetaald). Technisch hart haalde nog even zooitje spelers. Assistent moest weg (doorbetaald) en het hielp niks en we maken nog winst. Interim directie etc.

Wat als iedereen nou eens rustig gebleven was?? Misschien waren we er wel in gebleven. Weet jij veel. En hadden we een miljoen winst gemaakt ofzo.

Zodra mensen bij NAC fouten mogen maken en er ruggegraat is, staan we binnen 2 a 3 jaar in de middenmoot eredivisie.

Maar verliest NAC de komende 2 wedstrijden kan de hele kermis zo weer opnieuw beginnen.

19    
De muzikant

Waardeloze interpretatie, voorbeeld: die 3 ton die we "uitgespaard" hebben door te degraderen moet je afzetten tegenover de 4 ton die je gehaald zou hebben voor NIET te degraderen, daarnaast heb je voor dit seizoen minder inkomsten uit o.a. TV gelden, entreegelden en overige baten a.g.v. exposure en reclame. Gelukkig wordt dit bericht snel naar achter geschoven door o.a. een stukje over o.a. Ten Cate en de jeugd. Hopelijk wordt het bericht over de pubquiz hier nog een keer extra herhaald, want dat is pas echt belangrijk, of niet? We dansen de polonaise, want dankzij gefingeerde cijfers zien we immers dat het eigen vermogen is gestegen en we een kleine winst hebben weten te behalen....... oh ja, en een dikke veer in de reet voor de nieuwe versie van "de drie van Breda", want ze hebben weer een miljoen geïnvesteerd. Hadden ze Smulders beter gecontroleerd, dan was dit niet nodig geweest, hadden ze afgelopen winter 5 ton geïnvesteerd dan hadden we er in kunnen blijven. Maar in tegenstelling tot dat alles komen ze met deze lulkoek, de klap komt na dit seizoen genadeloos hard aan. Promotie kun je met deze samenstelling wel op je buik schrijven en er zal wederom gesneden moeten worden in het budget. Maar.... de polonaise gaat door, wij zijn NAC er moet feest gevierd worden. De moderne supporters laten alle stenen in de straat zitten en zingen gezamenlijk een lied van Frans Duits of zo, dat is pas een echte supporter. De nieuwe NAC supporter (dan noem ik met name even Beest, Kinderkaartje, 7Hills, maar zo zijn er nog een aantal anderen) maakt zich liever boos om een post van Flieger dan om het reilen en zeilen van onze club, want Flieger is toch niet meer dan een zuigende kruik? Negatievelingen op de site? Die kunnen we hier niet gebruiken want het is leuk en het gaat hartstikke goed met onze club. Ter info: we hebben de 5e grote club van Nederland en we staan 3e ...... maar wel in de eerste divisie! Zo goed gaat het, eerste divisie, dat is de keiharde realiteit.

-6    
Sanseveria

Ik herinner me nog prima dat o.a. Vitesse, Heerenveen, Groningen, Willem II en Twente eerste divisie speelden.

Dus wat is je punt Muzikant?

-2    
Breda

@RV

Zag deze toevallig. Gaat ook niet echt lekker. 3 mln verlies zonder transfers.

https://www.google.nl/amp/s/www.nu.nl/voetbal/6008060/fc-groningen-bezorgd-over-ongezonde-jaarcijfers-afgelopen-seizoen.amp

Volgens mij zijn er bijna geen clubs die winst maken zonder transfers.

0    
Breda

Heerenveen.

https://www.google.nl/amp/s/www.omropfryslan.nl/nieuws/856412-zwarte-cijfers-maar-toch-een-zorgelijke-situatie-bij-sc-heerenveen%3famp


Emmen: verlies van 60K
Ado: verlies 1,5 mln (ondanks ruim 2 mln transfer Johnson wat niet is geherinvesteerd in spelers)
Graafschap: 500K winst, ook degradatie
Feyenoord: 6 mln verlies (gek genoeg wel 500k winst zonder transfers)
Cambuur 350K winst (maar nog negatief eigen vermogen van 1 mln)
Heracles 2.1mln winst na transfers (400k verlies zonder)
PEC 3,4 mln winst (transfers + aandelenuitgifte)

Etc etc

Bijna Iedere club in NL -buiten clubs met europese inkomsten - draait (dik) verlies zonder transfers.5    
Jan Bril

Het feit dat de grote drie aandelen moesten kopen om de liquiditeit op orde te brengen voor het behoud van de licentie zegt genoeg over de verlies- en winstrekening. Op papier rekent NAC zich bijvoorbeeld rijk met de opbrengst van Vloet, maar daar kun je geen salaris mee betalen.

4    
De muzikant

@sanseveria: het verbaasd me niets dat juist jij het niet snapt.

0    
Breda

@bril

Er is een voorziening genomen voor Vloet. Op papier rekent NAC dus juist NIET op die opbrengst:

8    
De muzikant

@Sanseveria: Herinner me ook prima dat MVV een stabiele eredivisieclub was, Volendam regelmatig op het hoogste niveau binnen kwam kijken en SVV er nog bij was. Haarlem, dat met regelmaat Europees speelde..... De boodschap: (nu doe ik het dus toch) dat er met een dergelijke grote club als NAC ongelofelijk is gesold. Dat het een regelrechte aanfluiting is dat we eerste divisie spelen en het bestuurlijk, de bron van het kwaad, een amateuristische zooi is! Zo ook deze cijfers, wordt heel rooskleurig voorgesteld, maar er dient direct een voorbehoud voor de toekomst gemaakt te worden. Daarnaast zijn er hier veel lieden die alleen het hosanna willen horen, ergo, deze site zelf wil ook alleen maar hosanna verkondigen. NAC is langzaam afgestorven, en ook het NAC publiek is in deze teloorgang meegegaan, randzaken schijnbaar zijn belangrijker dan voetbal .

4    
Tombola Breda

Hoewel er zwarte cijfers zijn geschreven oogt het allemaal erg fragiel. Maar als je tegelijkertijd na gaat wat er afgelopen jaar allemaal heeft plaatsgevonden dan denk ik dat we alsnog voorzichtig positief mogen zijn. Dat dit natuurlijk nooit zo had mogen gebeuren staat als een paal boven water. Maar ondertussen zit er een compleet nieuw bestuur en lijkt het, op een paar kleine schoonheidsfoutjes na, dat er nu verstandiger wordt gehandeld.

Rest alleen nog de invloed van "de grote 3". Maar daar kan ik als simpele ziel geen mening over vormen. Ik vind alleen dat er hier wel heel gemakkelijk wordt geroepen dat ze meer moeten investeren maar tegelijkertijd minder mogen bepalen. Dat rijmt niet helemaal....

5    
Wanny

De grote drie hoeven helemaal niet te investeren als het doel is om stabiel eredivisie te spelen. Clubs als Heracles, PEC en VVV spelen al de nodige jaren eredivisie. Daar moet NAC toch ook toenin staat zijn met de huidige begroting. Maar dan moet je je geld wel juist besteden en niet aan klotespelers en overbodige overhead verkwanselen.

1    
Tombola Breda

@WANNY, Heracles, PEC en VVV lijken stabiel omdat ze voordeel halen uit dat klote kunstgras van ze. Maar de KNVB zal deze vorm van competitievervalsing helaas nooit toegeven.

Maar verder ben ik het met je eens dat NAC het in deze omstandigheden ook moet lukken om uiteindelijk stabiel in de ere mee te draaien. Wellicht dit jaar nog te vroeg. Maar met het beleid wat is ingezet (jonge spelers met groeipotentie, transfervrij) lijkt het wel de goeie kant op te gaan.

-3    
Breda

@wanny

Kunstgras dan maar?

3    
Wanny

Die clubs zullen best voordeel halen uit kunstgras. Alleen al omdat je dan minder trainingsvelden nodig hebt.

Maar NAC heeft zeker 2 miljoen meer inkomsten uit ticketing dan VVV. En ook een stuk meer dan die andere clubs. Dat zou het nadeel toch ruim moeten opheffen.

2    
Breda

@ wanny

Die inkomsten zijn toch niet gratis. Staat huur, onderhoud, beveiliging, en personeel tegenover. Vvv heeft onvergelijkbare kosten aan het stadion. NAC zal heus wel iets meer verdienen aan ticketing maar neem van mij aan dat TV gelden en kunstgras veel en veel meer winst opleveren dan ticketing. (Nauwelijks kosten)

Daarom is het zo krankzinnig dat kunstgras is toegestaan en tv gelden zo oneerlijk verdeeld zijn. Op basis van de ranglijst ipv aantallen bezoekers (kijkers).

Zou dat eerlijker gaan dan hadden clubs als vvv, emmen en voorheen excelsior nooit langer dan een incidenteel seizoen eredivisie gespeeld.

Heracles is nog extremer als showcase en lobbyclub van kunstgras. Die begroting daar zou halveren ofzo.

Je moet niet naar inkomsten alleen kijken maar ook naar de kosten die er tegenover staan om die inkomsten te kunnen verwerven.

Laad alle berichten na dit bericht in