Wij gaan niet opzij

Kwakman: "Het is te verklaren, maar NAC hoort beter voetbal op de mat te leggen"

Raskolnikov

Voor de vijftigste editie van een Tikkie naar het Zuiden spraken we met verschillende prominente (ex-)NAC'ers. Fragmenten van de gesprekken, waarin we terugblikken op het afgelopen jaar en alvast voorzichtig vooruitkijken, waren gisteren al te horen in de podcast. Vandaag en morgen delen we de volledige interviews. Nu is het de beurt aan Kees Kwakman.

Halverwege de competitie staat NAC op een vierde plaats. Gezien de ambities van de club is dat teleurstellend, maar wat Kwakman betreft is de huidige klassering na alles wat er gebeurd is zo slecht nog niet: "Het is lastig, omdat je er ondanks alles toch nog best goed voor staat. Natuurlijk, je staat op dit moment acht punten achter op een directe promotieplaats. Maar, en dat heeft NAC in het verleden zowel in positieve als in negatieve zin ervaren, in de play-offs is straks echt alles mogelijk. Daar heeft iedereen straks evenveel kans, dus NAC ook. Ik denk daarom dat het een beetje dubbel is. Aan de ene kant heb je dat coronagebeuren gehad, waardoor NAC die goede start geen vervolg kon geven. Je vraagt je af hoe NAC ervoor had gestaan als dat niet gebeurd was. Maar aan de andere kant denk ik dat NAC erg blij mag zijn dat het zoveel punten heeft, want het spel was over het algemeen eigenlijk best wel slecht. Je staat daarom uiteindelijk op de plek waar je hoort te staan."

Hoewel het spel van NAC dus niet om over naar huis te schrijven is, kan Kwakman begrip opbrengen voor de keuzes van Steijn. "Als je een paar keer verliest, wil je er als trainer allereerst voor zorgen dat je weer punten gaat halen", zegt de oud-middenvelder. "Dan denk je niet: 'Kom, ik ga eens trainen op mooi opbouwen en mooi spelen.' Dus door die eerste seizoenshelft is het best wel te verklaren. Desalniettemin vind ik dat NAC met deze selectie, en die was natuurlijk de laatste weken grotendeels fit, beter voetbal op de mat hoort te leggen. Dat ontbreekt er wel een beetje aan."

NAC moet de promotiestrijd aangaan zonder de steun van het publiek. Is dat een voordeel of een nadeel voor de mannen van Steijn? Kwakman: "Dat is tweeledig bij NAC. Het NAC-publiek kan kritisch zijn als het niet loopt. Als het bij zo'n wedstrijd als tegen Dordrecht 0-0 staat, dan kan het ook wel een beetje cynisch zijn. Maar aan de andere kant: hoe vaak heeft het publiek NAC wel niet over een dood punt heen geholpen? Dus al met al denk ik toch wel dat het een nadeel is voor NAC. Ook omdat NAC toch het liefst met het gas erop wil spelen en wil knokken voor elke bal. Het publiek kan dan nét dat extra zetje geven."

Luister hieronder het volledige interview.

B-Side Rats · BSR interview: Kees Kwakman
Bron:
B-Side Rats
Terug naar overzicht
17 Reacties
45   9  
076

Voor Corona was het ook gewoon niet best. Wel alles winnen, maar tegen zwakke tegenstanders. Of we zonder Corona de reeks doorgezet hadden zullen we nooit weten.
Wel is overduidelijk het team niet in balans. Zeker als SvH vertrekt en de eerste versterking weer een verdediger wordt zie ik dit elftal niet promoveren.

45   9  
076

Voor Corona was het ook gewoon niet best. Wel alles winnen, maar tegen zwakke tegenstanders. Of we zonder Corona de reeks doorgezet hadden zullen we nooit weten.
Wel is overduidelijk het team niet in balans. Zeker als SvH vertrekt en de eerste versterking weer een verdediger wordt zie ik dit elftal niet promoveren.

28   7  
RV

Als Sydney van Hooijdonk vertrekt en er staat niet direct een waardige vervanger klaar (lees een doelpuntenmaker, of dat nu een nummer 10 of spits is) dan mag er toch ook wat meer kritiek naar de beleidsmakers komen.

Iedereen ziet toch dat we er dan alleen maar op achteruit gaan in plaats van vooruit? Dat is toch niet de ambitie van een club die moet promoveren?

20   0  
Bladran Yanco

Ik blijf Kwakman en Das Phantom een fantastische combinatie vinden. Vooral mogelijk gemaakt door: https://www.youtube.com/watch?v=l3_DbTV9GgA&t=2s
"Bami. Ja, best lekker."

10   2  
JNAC06

Diego costa is transfer vrij😆

31   3  
NB

Hij slaat wel de spijker op z'n kop.
NAC heeft gewoon, weer, geen ploeg die echt voor elkaar door het vuur gaan. Dat alles heeft met samenstelling te maken, verschil in normen en waarden etc.
NAC heeft exact dezelfde fout gemaakt als in het jaar dat ze degradeerde. Denken dat je door namen binnen te halen een elftal maakt. Op papier hebben we prima spelers, in werkelijkheid hebben we geen team.

8   3  
Castle

Ik vind dat ze er wel voor gaan,maar als je geen bepalende spelers heb kan je hard werken maar daar alleen pak je geen punten mee.eerts wat creatiefs erbij snelle behendige jongen op het middenveld die durft te schieten

26   3  
Braze

Als Sidney transfervrij vertrekt is dat een blamage voor de beleidsmakers bij NAC.
Een doelpuntenmaker kan overal terecht(behalve bij NAC dan?).
Er is door NAC geïnvesteerd inde opleiding van Sidney
en hij heeft intussen bewezen dat hij in ieder geval op KKD niveau makkelijk scoort. Zo,n speler transfervrij laten vertrekken is wanbeleid en een belediging voor de supporters.
Ik dacht met het niet terugvragen van mijn geld van vorig seizoen en het aanschaffen van een Gold Card mijn club te steunen, maar die flikkeren het geld onmiddelijk weer uit het raam. Wat een beleid!!!

6   2  
Stoep

NAC moet eerst eens aan een team gaan bouwen. Maar dan moet je ook als sponsors, supporters en club niet gelijk roepen dat promotie een must is. Nu is het steeds hollen om te promoveren, ontslagen als het niet lukt....nieuwe staf/spelers en weer hollen. Beter nu eens echt beleid gaan wegzetten waarin je bouwt aan iets. Gelukkig wordt dat met de jeugd elftallen nu wel gedaan. TD is hierin essentieel.

4   0  
fvf6

Nac zal betere resultaten bereiken met een vol Rat Verlegh stadion dan nu met een mistroostig leeg stadion . Supporters zijn onmisbaar voor ons NAC.
Laten we hopen dat er snel weer publiek bij de wedstrijden mag zijn

6   2  
Scheppioni

Pietje Paulusma heeft gelijk, NAC staat nu vierde, dat is gezien het voetbal te hoog, want zelfs tegen clubs net onder ons bv roda en excelsior gaan we het zwaar krijgen. Steijn heeft het absoluut niet onder controle, tis zo stroef as een zaalvoetbalvloer !!! De play offs halen met pijn en moeite zou al een opluchting zijn .......

9   4  
Tip

We missen creativiteit en daardoor scorend vermogen Als SvH de eerst komende wedstrijd niet in de basis staat breekt mijn klomp. Als SvH transfervrij vertrekt dan kun je niet meer over wanbeleid spreken maar nog veel erger. Eigenlijk zijn er dan geen woorden voor. Sidney finisht op zeker 20 goals, is dus dik geld waard.

9   2  
Zwampie

Je mist de juiste tactiek, thats all.
Doordat je zover van de goal speelt, te langzaam en te weinig druk kom je elke keer in de problemen.

Bal bezit, dan duurt het veel te lang eer de bal naar voren gaat ,iedereen aanspeelbaar is, en zit er totaal geen lijn/beleving in wat ze doen.

Bal verlies, niemand zet druk op de bal, iedereen wandelt terug naar achteren, niemand Let erop wat de tegenstander doet, ook zonder bal.
Ook hier is geen lijn en beleving in te vinden wat ze doen.

Als je de juiste tactiek gebruikt en ver genoeg naar voren speelt heb je zoveel win punten waarbij zelfs Immers nog van waarde kan zijn. Iedereen moet zoveel achter de tegenstander aan, dat zelfs SvH of Kaj elke keer in je eigen zestien opduiken om mee te verdedigen, hoe kan je dan in hemelsnaam tot voetbal komen waarbij je zelf kansen creër.

Alleen andere spelers helpt niet, je zal echt wat aan de tactiek/instelling moeten doen.

3   15  
ome cor

Kwakman weet precies wat hij moet zeggen om de supporters te raken.

Verder is Kees gewoon de zoveelste oudspeler die wekelijks voor de camera mag doen wat wij op deze site doen: onze mening geven.

Aandoenlijk dat mensen oudspelers zo makkelijk op een voetstuk plaatsen.

7   1  
Ivo

@Ome Cor

Ik denk dat Kees echt wel zicht heeft op het spelletje, hij is een goede analist en legt bij de wedstrijden ook vaak de vinger op de zere plek.

Ik denk dat we qua spelers een diverse groep hebben waar meer uit te halen is, maar tactisch staat het gewoon niet goed. We spelen het soort voetbal dat hoort bij een team uit het rechter rijtje dat probeert een puntje te slepen uit een wedstrijd tegen een sterkere tegenstander. Het lukt ons niet om een wedstrijd te domineren.

5   5  
ome cor

@ Ivo
Precies wat jij zegt !
Of jij bent stiekem Kees Kwakman in cognito of je bevestigt dat je geen oudspeler hoeft te zijn om dit te kunnen zien en benoemen.

Niks te nadele van Kees hoor. Dat is een gouwe vent, maar als hij hetzelfde zegt als wij allemaal zien en hier dagelijks neer typen denk ik dat we geen oudspeler nodig hebben om dit te laten zeggen.

3   2  
Tipex

Ome Cor in je mand !

5   1  
Rene

Nec speelde met z’n halve tweede elftal in Breda. Die hoor je ook niet zeiken! Daarnaast heb je meer dan 30 contractspelers dus moet je die ook goed trainen en begeleiden!! Als je 11 spelers, die eerst genegeerd worden, in 1x opstelt dan is het gebrek aan samenspel en vertrouwen hen niet aan te rekenen!!! Dat ligt puur aan staf en mangement

Laad alle berichten na dit bericht in