Wij gaan niet opzij

Leerzame maanden voor Marcel van der Sloot bij NAC O18: ‘Dingen die we meenemen in onze ontwikkeling’

Masthow

In oktober stapte Marcel van der Sloot in als trainer van NAC O18. In het tweede deel van de eerste seizoenshelft kon hij de ploeg niet behoeden voor degradatie. Nu hoopt hij na alle leermomenten met zijn ploeg een rol van betekenis te kunnen spelen.

Na afloop van de wedstrijd tegen Almere City was Van der Sloot lichtelijk teleurgesteld over het resultaat. Een 1-0 voorsprong bij rust werd in een paar minuten weggegeven, maar zijn ploeg toonde veerkracht en kwam weer op gelijke hoogte. “Ik vond dat we de eerste helft prima hebben gespeeld. De dingen die we van tevoren hadden afgesproken, zowel aanvallend als verdedigend, werden goed nagekomen.” In de tweede helft zag de trainer een tegenstander die met meer druk naar voren ging spelen. Hij vond dat zijn spelers daar de wedstrijd beter hadden moeten lezen. “Dat betekent dat je niet te kort moet opbouwen, want dan geef je de tegenstander de tijd en ruimte om in de drukmomenten te komen. Dus als wij wat sneller de diepte hadden gespeeld, had je het jezelf wat makkelijker gemaakt.”

Bij een 1-2 achterstand moest NAC juist de aanval zoeken. Met succes, de 2-2 was er volgens Van der Sloot één uit het boekje. “Een aanval opgezet vanaf de flank, een diepgaande buitenspeler aan de binnenkant met een teruggetrokken voorzet”, analyseert hij de goal. “Dat zijn wel de trainingsdingen waar we elke keer aandacht voor hebben. Dat dat nu ook terug komt in de wedstrijd is hartstikke mooi.”

Op het eind golfde het spel op en neer. Beide ploegen zochten de winnende treffer en Almere had daarbij meer en de betere kansen. Ben je als coach dan tevreden met het punt? “Nee, want ik wil altijd winnen. De slotfase was inderdaad chaotisch. Beide partijen gooien veel lange ballen in de strijd. Dat het 2-2 is gebleven is uiteindelijk misschien wel een terechte uitslag, maar ik vind dat we op basis van de eerste helft meer verdiend hadden.”

Nieuwe ervaring
De 43-jarige Van der Sloot speelde als prof een kleine driehonderd wedstrijden in het betaald voetbal bij onder andere FC Dordrecht en TOP Oss. De voormalig middenvelder is bij de laatste club nog altijd topscorer allertijden. Later werd hij ook hoofdscout en assistent trainer bij TOP Oss, waar afgelopen zomer zijn aflopende contract niet werd verlengd. Hij werd hoofdtrainer van VV Dongen om zich verder te ontwikkelen richting zijn trainersdiploma. Toen kwam NAC ineens op zijn pad. “Ze zochten hier een nieuwe trainer voor de O18 en ik was in de gelegenheid. Voor mij was het even wennen omdat ik nog niet eerder met deze doelgroep heb gewerkt. Maar ik vond het een heel mooi moment om me verder te ontwikkelen.”

De afgelopen paar maanden zijn voor Van der Sloot voornamelijk heel leerzaam geweest. “Je hebt geen voorbereiding, dus dat betekent dat ik na de competitiewedstrijd hier op maandag meteen ben begonnen met de eerste wedstrijd. Je moet de jongens en de individuele kwaliteiten nog leren kennen.” De eerste weken stonden daardoor bol van de leermomenten, zoals hij ze zelf noemt. Voor hemzelf en voor de spelers. Maar ook nu komen die momenten geregeld voorbij. “Waar we vorige week hebben verloren en dat de restverdediging niet goed stond bij het druk zetten, zie je dat we dat vandaag al weer heel goed uitvoeren. Elke wedstrijd vraagt weer dingen die we meenemen in onze ontwikkeling. Zo krijg je heel veel leermomenten tot je beschikking.”

Gelijke spelen
Na de eerste seizoenshelft degradeerde NAC O18 van het tweede naar het derde niveau. Van der Sloot geeft aan dat zijn ploeg het heel moeilijk had in de competitie. “Dat heeft meer te maken met de weerstand van de tegenstanders. Ik vond die kwalitatief soms van een hoger niveau. Daarin heb ik mijn ploeg wel op een bepaalde manier in het veld gezet waardoor we echt strijdbaar waren. Dan gaat het soms in de details zitten om wedstrijden te winnen.” In negen wedstrijden werd er vijf keer gelijk gespeeld. In vier wedstrijden daarvan stond NAC in de rust op voorsprong, om die daarna dus uit handen te geven.

“Dat is zonde. Dat heeft ook te maken met leermomenten. We willen nu graag meer een rol van betekenis kunnen gaan spelen in een divisie lager. Dat wil nooit zeggen dat dat heel slecht is. Misschien juist in deze divisie, met ook veel mooie profclubs, kunnen spelers zich op een mooi podium ontwikkelen.” Daarvoor wil hij zijn ploeg volwassener laten spelen. “Wij als NAC O18 zijn aan het opleiden voor betaald voetbal. Die jongens moeten er ook zo instaan. Elke dag er alles aan doen om zichzelf te ontwikkelen. Ervoor zorgen dat je je als team ontwikkelt maar ook dat je resultaten gaat halen.”

Bron:
B-Side Rats
2 Reacties
3   1  
Tonnekerond

Marcel is wel goed geïntegreerd in het Bredaase. Krom lullen wat recht is.
Man je degradeert en heb te weinig kwaliteit tot je beschikking. Volgend jaar 3de niveau... zal wel leidden tot een flinke doorstroming van talenten.

3   1  
Tonnekerond

Marcel is wel goed geïntegreerd in het Bredaase. Krom lullen wat recht is.
Man je degradeert en heb te weinig kwaliteit tot je beschikking. Volgend jaar 3de niveau... zal wel leidden tot een flinke doorstroming van talenten.

0   0  
Charpie

Ik denk dat je bedoelt: recht lullen wat krom is, Tonneke ? :-)

Laad alle berichten na dit bericht in