Wij gaan niet opzij

Met kleine zege zet NAC O15 grote stap richting handhaving

Masthow

Onder een heerlijke voorjaarszon won NAC O15 zaterdagmiddag met 2-1 van Excelsior. Gezien de kansenverhoudingen had de zege met gemak ruimer kunnen uitvallen. Door de driepunter is NAC bijna zeker van handhaving.

Na een matige start in de voorjaarsreeks heeft NAC O15 de laatste weken de weg naar boven ingezet. In de eerste zes wedstrijden werden slechts vier punten gepakt. In de vijf wedstrijden daarna waren dat er negen. Tegen Excelsior moest die reeks worden voortgezet. De openingsfase speelde zich bijna in het geheel af op de helft van de Rotterdammers. Na wat speldenprikjes had NAC na een kwartier op voorsprong moeten komen. Spits Reulen kreeg de bal ineens voor zijn voeten, maar na een korte aanname schoot hij net naast.

De druk van NAC hield aan en een doelpunt hing in de lucht. Die goal viel ook, maar aan de andere kant. De eerste serieuze poging van Excelsior was gelijk raak. Na de 0-1 ging het meer gelijk op, al waren de grootste kansen voor NAC. Schaliboom schoot nadat de keeper de bal los liet voor een vrijwel leeg doel naast en Slory kopte helemaal vrij voor het doel ruimschoots naast.

Excelsior ging daardoor tegen de verhouding in met een voorsprong de rust in. NAC O15-trainer Sander Wirix greep aan de start van de tweede helft in met een dubbele wissel. Dat betaalde zich al snel uit. In de derde minuut maakte de ingevallen Diallo de 1-1 uit een voorzet van Thielen, de tweede invaller. Diezelfde Diallo had niet veel later nogmaals moeten scoren na een fout van de Excelsior-keeper, maar hij mikte te hoog.

De verdiende voorsprong voor NAC kon echter niet uitblijven. Schaliboom leverde vanaf rechts een goede voorzet af, die door Diallo nog gemist werd en door Oomen bij de tweede paal tegen de keeper aanschoot. De rebound werd vervolgens door Eising in een keer in het doel geschoten. Kansen op meer waren niet besteed aan Benzahra (net over de kruising) en Diallo (te zacht geschoten). De bezoekers moesten in de aanval, maar ze wisten het de NAC-defensie niet moeilijk te maken. In de blessuretijd raakte NAC nog de lat uit een vrije trap.

Door de overwinning staat NAC op de derde plaats. De voorsprong op de degradatieplaatsen bedraagt met nog twee wedstrijden te spelen vijf punten. Promotie is helaas niet meer mogelijk. Het gat naar de tweede plaats is acht punten.