Wij gaan niet opzij

Mossou: "Ik ben altijd voor Ton. Van mij mogen ze hem morgen halen"

Raskolnikov

Voor de vijftigste editie van een Tikkie naar het Zuiden spraken we met verschillende prominente (ex-)NAC'ers. Fragmenten van de gesprekken, waarin we terugblikken op het afgelopen jaar en alvast voorzichtig vooruitkijken, waren eerder al te horen in de podcast. We sluiten af met Sjoerd Mossou.

Al een aantal maanden is er geen publiek welkom in de stadions. Hoewel er nog altijd gevoetbald wordt, merkt Mossou dat de afstand tussen publiek en clubs groeit. "Ik beleef NAC wel anders, hoor, zonder dat stadion", zegt de journalist. "Toch wel iets meer op afstand. Ik volg alles, maar wel minder intens. Ik merk dat ook in de appgroep met vrienden. Het is daar rustiger dan ooit. Er gebeurt genoeg bij NAC en ik spreek natuurlijk ook weleens iemand, maar de afstand is wel groter. Dat is omdat je er minder komt en het daardoor wat minder beleeft. Het is alsof alles in een soort gekke pauzestand staat."

In die gekke pauzestand beleefde NAC een nogal turbulente eerste seizoenshelft. Het team van Maurice Steijn begon geweldig aan de competitie, werd hard getroffen door corona en worstelde tot de winterstop met de vorm. Wat is de conclusie na de eerste helft van de competitie? Mossou: "Het valt natuurlijk tegen. Vooral op basis van die eerste zes weken. Ik was eigenlijk best wel gematigd enthousiast over het elftal en de selectie. Er zitten, als je alles optelt, wat te weinig doelpunten in. Zeker op het middenveld. Maar als je kijkt naar zaken als de leeftijdsopbouw, vond ik het wel aardig gedaan. Los van eventuele financiële risico's, die de club wellicht genomen heeft, snapte ik de opbouw van de selectie. Er vallen er natuurlijk altijd een paar tegen, en dat is ook wel gebleken, maar die eerste twee maanden was ik eigenlijk best positief. Maar ja, toen donderde het met die coronabesmettingen helemaal in elkaar en duurde dat vervolgens te lang. Dan word je chagrijnig, maar ik heb nooit gedacht dat het elftal niet goed genoeg is om bij de bovenste drie of vier mee te doen. Maar kijk je dan naar alle punten die verspeeld zijn in een periode van anderhalve maand, dan is het natuurlijk teleurstellend. Ze hadden dicht bij de top twee moeten blijven en dat had makkelijk gekund. Zonder die ellende met corona hadden ze er dichter bij gestaan, daar ben ik van overtuigd."

Mossou is gematigd positief gestemd voor de tweede seizoenshelft: "Ik mag toch aannemen dat het langzaam weer beter wordt. Op een gegeven moment leek het helemaal nergens meer op en was het echt niet om aan te zien. Maar vanaf Go Ahead-uit vond ik het stap voor stap iets beter en stabieler worden. Dat mag je in de tweede seizoenshelft ook wel verwachten. Dan zijn alle excuses op en gaat het erom dat je een zo constant mogelijke serie neerzet. Ik word er alleen een beetje moedeloos van dat die andere twee, en met name Cambuur, gewoon niet zo heel veel verliezen. Daar sta je nu al zo ver op achter, dat het een moeilijk verhaal wordt." 

Naast sportief moet NAC het na de winter ook organisatorisch op de rit krijgen. Een nieuwe technisch manager moet de top van de organisatie completeren. Een naam, die daarbij veel genoemd wordt, is die van Ton Lokhoff. Mossou ziet het clubicoon graag terugkeren: "Ik ben altijd voor Ton. Van mij mogen ze hem morgen halen. Dat is een beetje uit sentiment natuurlijk, maar ook omdat ik geloof in zijn voetbalkennis en zijn voetbalnetwerk. Als je zo lang bij goede clubs in de Bundesliga hebt gewerkt, heb je een staat van dienst en netwerk waar NAC altijd iets aan heeft. Ik zou hem dus gelijk bij de club betrekken. De vraag is meer in welke rol je dat gaat doen. Is Ton een technisch manager, die met zaken als enorme databases van scoutingnetwerken aan de slag moet? Of is het juist iemand, die je veel meer in de buurt van het veld moet hebben? Misschien als een hoofdscout ofzo. Die puzzel is complex. Ik wil me niet te veel verplaatsen in de clubleiding, want soms moet je ze gewoon afbranden, maar die puzzel is natuurlijk wel lastig. Wat voor type zoek je precies op die plek? Zoek je meer een coördinator, die de lijnen tussen de scouting, opleiding en eerste elftal op orde brengt? Of heb je iemand nodig die voor meer voetbalverstand en een 'Breda-gevoel' zorgt? Beide elementen zijn belangrijk. Je zoekt bij voorkeur iemand, die dat allebei meebrengt, maar dat zal een beetje de keuze zijn. Maar ik zou altijd voor Ton zijn. Al is het maar omdat je daarmee voor een nieuw soort schwung in de club zorgt en je het gevoel geeft dat er iemand is, die de club vanaf de binnenkant bewaakt."

Luister hieronder het volledige interview.

B-Side Rats · BSR interview: Sjoerd Mossou
Bron:
B-Side Rats
28 Reacties
49   7  
Dn Bruun

Eens met Sjoerd.

49   7  
Dn Bruun

Eens met Sjoerd.

10   5  
Henri

Sjoerd geeft aan zoals ik er ook over denk. TL moet je altijd binnenhalen. Geef hem een functie en positie in de organisatie die bij hem past en zet daar, eventueel later, een managing TD boven.
Wat SM ook goed weer geeft is de afstand die door corona aan het onstaan is tussen supporters en voetbalclubs in het algemeen. De band is losser, de betrokkenheid minder, er is wellicht een (deels) andere invulling gekomen en wellicht minder geld te spenderen.Door al deze aspecten denk ik dat veel voetbalclubs in het eerste seizoen met publiek beduidend minder supporters zullen gaan ontvangen. Deels door bovengenoemde aspecten, maar ook doordat en dan denk ik vooral aan ouderen voorlopig ook letterlijk afstand willen houden. Dan heb ik het nog niet over middenstanders die inmiddels op zwart zaad zitten.

28   79  
JanVG

Tonnie Lokhoff,
Tevens voor mij de slechtste trainer die wij ooit hebben gehad bij NAC
Dus daarom doe ik niet mee aan de heiligverklaring van mr NAC.

17   7  
Tip

Zoals altijd een goed verhaal van SM die een echt NAC hart heeft.
Uiteraard moet je TL in de organisatie opnemen als die kans er is. In welke functie dien je inderdaad goed over na te denken.
Dat TL als hoofdtrainer het niet goed deed komt ook dat onze verwachtingen toen veel te hoog waren. Daardoor was de kritiek veel te hard. Ook van bovengetekende. Onder zijn opvolger Lok werd het alleen maar minder.

12   2  
Keesje

Wordt nog een rare 2e seizoenshelft.
Kijk maar eens naar Engeland. De ene na de andere wedstrijd wordt afgelast i.v.m. corona.

18   70  
NAC on tour

Kan deze meneer aub gewoon boekskes en slappe stukskes tekst voor dat R’dams rioolkrantje blijven schrijven. En zn eigen verder niet met NAC bemoeien als alleen zorgen dat de bier omzet samen met zn maten hoog blijft. Hij was ook zo’n voorstander van Goetzee. De zogenaamde NAC man die directeur was, maar samen met Smullie de boel belazerde... Niks tegen TL verder, maar ik word een bietje moe van al dat gelul door van alles en iedereen.

16   40  
steven73

Ton Lokhof wilt niet , of hij moet echt geen andere functie ergens kunnen krijgen. Houdt Nac gewoon aan het lijntje net zolang totdat hij niets anders leuks kan krijgen, wat nou clubliefde. en ja kom maar op met negatieve duimpjes. Ik ben van mening dat als je iets echt wilt dan zorg je ervoor dat alles snel rond komt. En roep je niet elke keer clubliefde dit clubliefde dat...

25   6  
Chris W.M.

@ STEVEN73

Hoe kun je iemand aan het lijntje houden als er nog helemaal geen gesprek is geweest?

12   10  
Kipiani

Het lijkt ons een goed idee dat Manders ook eens een afspraak maakt met Sjoerd. Gewoon met zijn tweetjes.

26   6  
076

Zullen we gewoon iemand halen die ervaring heeft in die functie en zich al bewezen heeft, denoods bij een kleinere club.

Sentiment is leuk, maar dat heeft NAC echt nog nooit 1 steek verder gebracht.

HtC, Vreven, Spelbos, Brandts zijn het meest succesvol geweest bij NAC. Allemaal van buiten.

9   4  
Arie

Sjoerd staat er verder hetzelfde in alles velen denk ik. Ik betrap me erop dat ik niet eens meer alle wedstrijden kijk, ook al zijn ze gewoon op tv. In de groepsapp merk je nu vooral het verschil tussen de echt toegewijde diehards en de "normale" NACsupporter.

15   15  
TvB

Iemand een idee hoe het met Mitchell Tevrede is? Mijns inziens ideale spits voor NAC. Aanspeelpunt + afmaker ineen. Was in zijn vorige periode erg goed tot zijn blessure in de winterstop. (Jaar dat we degradeerde)
Ging naar midden oosten daarna maar wil misschien revanche voor dat degradatie jaar? In mijn ogen echt een ideale versterking!

14   5  
Jep067

Zouden ze er aan denken El Kajati te benaderen als scorende middenvelder?

4   15  
Mick J

Ik vind het een vervelende man,heb er ervaring mee
doch echter gebied mij te zeggen dat ik Ernest Stuward
een juiste keuze zou vinden.
En dan als de donder Ralph Seuntjes ophalen ,loopt uit
zijn contract , dit samen met contractverlenging Sidney.
Kosten ?
Het spreekwoord zegt:
De zuinigheid van de mens BEDRIEGD de WIJSHEID .

7   28  
anoniem73

@Mick J , als Seuntjes komt zeggen er nog meer mensen hun seizoenkaart op. Liever nog 10 jr kkd dan 1 jaar met dit gedrocht

4   2  
SjorsNac

Waarom zou het met lokhoff ineens wel allemaal lukken, ik geloof er niks van. En zeker de manier waarop hij zou komen, onder druk van de achterban. De vraag is ook, staat MS hier ook voor open, ik geloof niet dat Lokhoff zich niet met de tactiek zal bemoeien. Het lijkt me als directie vervelend werken als er constant vanuit de achterban wordt geroepen dit en dat moet er gebeuren.

10   5  
Mario

Ik zou El Khayati polsen voor een terugkeer naar ons mooie NAC.
Heeft volgens mij ook nog onder Stijn gespeeld bij Ado en heeft als middevelder een scorend vermogen.
Samen met Haye op het middenveld zou wel eens een verassing kunnen worden.

6   1  
RV

Voor mij doet het seizoen nog weinig af aan de beleving moet ik bekennen.
Doordat je alle wedstrijden rustig op de bank kijkt zie je ook een stuk duidelijker welke spelers door de mand vallen en waar de achilleshiel zit van het team.

Het is een gigantisch belangrijk jaar want NAC moet dit jaar (of uiterlijk volgend jaar) promoveren. De club is financieel niet ingericht om jaren Eerste Divisie te spelen.

Mij laat het dan ook totaal niet los (en ik wordt er met vlagen onrustig van) dat ik weer naar een vreselijk slechte wedstrijd zit te loeren van de club met een gigantisch budget. Het lukt ons nog niet eens een doelpuntenmaker in de spits te zetten en degene die ze wel maakt wordt in een verdomhoekje geplaatst.

Lokhoff?
Geen idee, het is denk ik ook vooral sentiment.
Het zou wel wat tegenwicht geven aan de grote invloed van externen.
Maar of Lokhoff dan degene is die zo'n enorm netwerk met zich mee brengt, dat betwijfel ik.
En laten we eerlijk zijn, welke NAC man heeft het nou echt jaren volgehouden (Gudelj, Karelse, Brood, Lokhoff zelf als trainer, ze hebben ook nooit het honder procent vertrouwen gekregen om een meerjaren plan op te bouwen).

Wat is het balen dat men zo slordig (of was er geen houden meer aan?) is omgegaan met Gilissen toen destijds, dat was naar mijn mening de ideale man.

1   0  
Gman

helemaal eens met Mario. Die zou ik best een aardig contract voor 2 jaar durven geven.

6   2  
Breda

@RV

Waarom is Gilissen de juiste man?
Die heeft wat spelers van Smulders opgehaald (Dessers, Schoofs, Vloet) maar dat was bij NAC niet gelukt. En verder?? Heracles speelt nou niet echt geweldig he....

Ook dat is sentiment. Ook hij is onervaren.
Dat is prima bij een rustige club, maar niet bij NAC.

10   1  
Kopspion

Ook ik heb het idee dat El Khayati wel eens de missing link zou kunnen zijn.... snel, beweeglijk en ontzettend doelgericht
Precies de soort speler die wij nu niet
hebben !
Overigens vindt ik dat ook van een Omarssen van Excelsior.....
Maar of het haalbaar is ??

2   1  
Lamington

Met NAC on Tour eens vwb Mossou. Half over Goetzee. Die heeft denk ik altijd wel het beste met NAC voor gehad maar de casus Smulders heeft hem gekrenkt en geknakt.
Vwb Ton Lokhoff weet ik niet.. de kans op falen hier is zo immens groot. Er zijn al zoveel 'echte NACCERS' hier gesneuveld op resultaat en publieke opinie dat ik niet weet of Lokhoff aanstellen slim is. Ja, kent veel mensen. Maar degene die hier komt werken moet gelijk 175% renderen. Denkt iedereen met een warm hart terug aan de geelzwarte voorgangers? Wil men voor Lokhoff eenzelfde weg? Ik vind het lastig. Dat er iemand naast/boven Steijn moet staan, staat buiten kijf.

4   1  
RichardPraha

Als je zo'n beetje tussen de regels doorleest zegt Sjoerd gewoon op een hele vriendelijke manier dat Ton Lokhoff niet geschikt is al Technisch Directeur maar als een soort van (hoofd)scout/mascotte.

Want de werkzaamheden waar Ton zeer hoogstwaarschijnlijk minder goed in is, zaken als enorme databases van scoutingnetwerken en deze analyseren, zijn nu JUIST essentiele onderdelen vh werk van een TD.

3   0  
Dutchbird

De RvC is nog niet volledig ontdaan van de laatste Edelenbos restanten. Mooie plek voor Ton. Beetje zoals Huub Stevens bij Schalke. Vervolgens nog een aantal supervisor taken geven op technisch gebied want dan kun je volstaan met een jong talent als TD (kaliber Gillissen).

Ook voor Steijn een perfecte praatpaal want als je zijn beleid onder de loep neemt, blijkt dat hij zo iemand keihard nodig heeft. Ton is mister NAC en brengt veel bagage mee uit Duitsland.

Met zo iemand voor 10 jaar als rots in de branding kan NAC weer een stabiele middenmoter worden in de eredivisie, met een jeugdafdeling die regelmatig een talent voortbrengt.

1   1  
Scheppioni

Zo is het Sjoerd ! Al gebruiken ze bij ons NAC alleen al de ervaring en duitse netwerk van Ton, maar ja utopie denk ik, want ado lijn zal wel van belang blijven ben ik bang ....

1   0  
Leo

Kandidaten met nac dna
Ton lokhof
Goeie persoon kent club zeker beter dan wij allemaal hier en de pers erbuiten heeft goeie ervaring opgedaan en als hij daar zelf ook voor open staat is het een stap verder in de goeie richting

Wie gaat het worden blijft raden
Namen als stewart en stan valkx zijn ook in beeld wat ik ook niet gek vind vooral valkx is echt onderschat maar doet het gewoon op de ouderwetse manier met schrift en een pen spelers data bijhouden

3   1  
Cees

Als NAC, wie dan ook aantrekt, dat heeft het verleden al ruimschoots bewezen, gaat niet werken. Kort uitgelegd, de mensen die er “nu” zitten gaan vast- en zeker iemand pakken die “hun” het best geschikt lijkt. En daar ga je weer opnieuw! Die “hun” het best geschikt lijkt! Dus krijg je opnieuw een tunnelvisie! Maar eigenlijk is het te zot voor woorden om dat nog te moeten uitleggen. Dat gaat niet werken! Zoals al vele malen is geschied. Komt er “een persoon” en die gaat weer weg, om wat voor redenen dan ook, ligt “alles” weer opnieuw op zijn kop. Het gaat niet werken in Breda. Ongelooflijk dat men blijft volharden in deze werkwijze, zeker gezien het verleden. Men wil simpelweg niet leren. Er zullen redenen voor zijn.

1   0  
Braze

De eindverantwoordelijken bij NAC moeten leren zich met sterke mensen te omringen. Een kliek Hagenezen als AD, Trainer en ook nog in het team leidt tot ellende.
NAC haalde de beste resultaten met sterke persoonlijkheden als Spelbos en vooral Henk ten Cate .
Lokhoff was vooral als speler de man die het hele elftal bij de hand nam.
Intussen is het een man met heel veel internationale ervaring , een groot netwerk en heel veel voetbalkennis. Misschien is hij wel te groot en te bedreigend voor de huidige NAC beleidsbepalers

Laad alle berichten na dit bericht in