Wij gaan niet opzij

NAC O18 verliest na niet gegeven penalty nipt van FC Groningen

Masthow

NAC O18 heeft dinsdagmiddag een zure nederlaag geleden. Op Sportpark Heksenwiel was FC Groningen in een inhaalwedstrijd voor de competitie met 0-1 te sterk. Na een eerste helft waarin de spaarzame kansen niet werden afgemaakt, kwamen de bezoekers na een uur spelen op voorsprong. NAC kwam nog in de buurt van de gelijkmaker, maar mede door een dubieuze beslissing van de scheidsrechter viel die niet meer.

De laatste officiële wedstrijd van NAC O18 was al weer even geleden. Op 18 februari, carnavalszaterdag, won de ploeg van Mounir Azaoum met 6-1 van Excelsior. Daarna werden wel twee oefenwedstrijden gespeeld tegen KVC Westerlo O18 (6-1 winst) en PSV O17 (2-2).

NAC begon voortvarend aan de wedstrijd. Vanaf het eerste fluitsignaal werd er druk uitgeoefend op de laatste linie van FC Groningen. Dat leverde na drie minuten al een aardige mogelijkheid op. Valerius, spelend op het middenveld in plaats van centraal achterin, onderschepte een pass van de doelman en legde af op Van Laere. Die raakte de bal niet vol, waardoor zijn schot een makkelijke prooi was voor de keeper. Niet veel later schoot Rached op aangeven van Badi net voorlangs.

De wedstrijd was een kwartier bezig toen de eerste grote kans voor FC Groningen te noteren viel. Een pass over de breedte werd onderschept door El Battah, waarna een aanvaller kon oppikken en recht op doelman Silva af kon. De NAC-goalie kwam snel uit en redde knap met zijn been. Na een schot van Badi dat net over werd getikt, zakte de wedstrijd wat in. NAC verloor ietwat de grip op de tegenstander zonder dat ze echt in de problemen kwamen. In de laatste minuut voor rust werd een gevaarlijke voorzet van Jacobus nog weggetikt, waarna El Battah het ineens probeerde, maar de bal ruim naast zag gaan.

Gelijkwaardige tweede helft

Al vroeg in de tweede helft kwam NAC goed weg toen een aanvaller van FC Groningen de bal te ver van de voet liet springen. Anders had hij in kansrijke positie kunnen uithalen. Niet veel later was Van Ooijen dichtbij een doelpunt uit een corner. Hij kopte de bal goed naar de linkeronderhoek, maar de keeper kon er nog net een hand achter krijgen. De teams waren aan elkaar gewaagd, maar een dekkingsfout bij NAC zorgde voor de 0-1. FC Groningen wisselde snel van kant in de aanval. Daarbij werd de vrije man gevonden op de flank, die zonder moeite de bal in de verre hoek plaatste. Met nog een half uur te spelen moest NAC nu in de aanval, terwijl de tegenstander meer op de counter ging spelen. Het leverde aardige combinaties op via Mperanyi en Jacobus, maar tot een schot leidde het vaak niet.

Tien minuten na de openingstreffer kwam NAC er wel goed door, maar werd het door de scheidsrechter enorm benadeeld. Invaller Fernandes timede beter dan zijn tegenstander bij een hoge bal, waarna hij op snelheid de verdediger achter zich liet. Alleen voor de keeper kapte hij naar zijn rechterbeen. Daarbij speelde hij de bal langs de inglijdende verdediger, maar hij werd zelf in de sliding meegenomen. Tot ongeloof van iedereen bij NAC gaf de scheidsrechter, die er dicht op stond, geen strafschop na deze overtreding. Fernandes kreeg na protest zelfs geel met de waarschuwing dat als hij er over door bleef gaan, hij mocht gaan douchen.

In de slotfase bleef NAC zoeken naar de gelijkmaker. Het tempo lag echter te laag om de defensie van FC Groningen uit elkaar te spelen. En als dat wel lukte, werd vaak te lang gewacht met het schot waardoor er alsnog nog kon worden ingegrepen. Wagemakers was nog het dichtste bij de 1-1, maar zijn kopbal uit een corner ging centimeters naast. Zo eindigde de wedstrijd in een kleine nederlaag, waar NAC zeker meer had verdiend.