NAC O21 verliest in tweede helft van Feyenoord

Masthow

NAC O21 is er zaterdagmiddag niet in geslaagd een resultaat te halen tegen Feyenoord. Op een goed gevuld Sportpark Heksenwiel werd het 0-3 voor de Rotterdammers. Die uitslag is ietwat geflatteerd, want NAC was niet minder dan de bezoekers. Een zwakke start in de tweede helft deed ze echter de das om.

Het verschil tussen beide ploegen was voorafgaand aan de wedstrijd twee punten in het voordeel van Feyenoord. Opvallendste naam aan de zijde van NAC was die van Adam Kaied. De Zweed speelde de hele wedstrijd mee en liet bij vlagen zijn klasse zien met mooie acties, al leed hij ook regelmatig balverlies. Bij Feyenoord was er in de basis plek voor voormalig NAC-jeugdspelers Tein Troost en Ilyas el Moussaoui.

In de openingsfase had NAC het overwicht. Vooral via corners en vrije trappen wist de ploeg gevaarlijk te worden, zoals toen een kopbal van Mekkaoui net tot een nieuwe corner kon worden verwerkt. Ook Kotzebue was dichtbij na een goede interceptie van Mol, maar zijn schot werd op het laatste moment gekraakt. Na ruim een kwartier spelen was het weer Kotzebue met een kans die eigenlijk de 1-0 had moeten zijn. Hij kreeg de bal vrij tussen een paar verdedigers en passeerde met zijn schuiver de keeper. De bal had helaas niet genoeg snelheid. De verdediger kon daarom voor de lijn nog wegwerken.

Het spel golfde veel op en neer. NAC was zeker niet minder dan Feyenoord maar doelpogingen waren schaars in de eerste helft. Dat was mede doordat rondom het strafschopgebied vaak te lang gewacht werd met de voorzet of het schot. De passing was daarnaast ook een aantal keer slordig in de laatste fase. De bezoekers stelden daar weinig tegenover. Een vrije trap was een makkelijke prooi voor Van de Merbel, waarna NAC via Kaied en Silva nog bijna succesvol counterde. Op slag van rust ging een schot van afstand een paar meter naast.

Eigen goal

Op basis van de eerste helft viel er zeker wat te halen voor NAC. Voetballend was het niet altijd goed maar de ploeg van Marvin van der Valk speelde met veel energie en was in bepaalde fases duidelijk beter dan Feyenoord. Dat beeld veranderde ineens na rust. Met het hoofd nog in de kleedkamers werd NAC snel teruggedrongen. In de derde minuut na rust leverde dat op een hele ongelukkige manier de 0-1 op. Kokkeel ging net onder de bal door, waarna de poging van de aanvaller via de benen van Mekkaoui in het doel belandde. Van de Merbel lag al in de andere hoek en was kansloos.

Ook in de minuten daarna lieten de spelers zich te makkelijk aftroeven door de tegenstander. Pas na zo’n tien minuten kwam NAC weer wat aan voetballen toe op de helft van Feyenoord. Een schot van Kaied draaide te veel van het doel af. Mol probeerde het vlak daarna ineens na een afgeslagen voorzet maar zijn schot werd geblokt. Feyenoord kreeg ondertussen ook kansjes. De eerste echte mogelijkheid die ze kregen was wel gelijk raak. Een voorzet kon bij de tweede paal helemaal vrij worden ingekopt.

In de slotfase was het alles of niets voor de Bredanaars. Het werd niets. De druk werd opgevoerd ten koste van meer ruimte voor Feyenoord. Daar maakten de Rotterdammers dankbaar gebruik van. Uit een scherpe hoek schoot Jaden Slory (de broer van NAC O15/O16 verdediger Dani) in de korte hoek raak, waar Van de Merbel de bal eigenlijk had moeten hebben. Een kopbal net voorlangs van invaller Jochems was het laatste wapenfeit van de wedstrijd.

Op 8 april treffen NAC en Feyenoord elkaar weer in Breda voor de kwartfinale van de beker. In de vorige ronde won NAC met 3-0 van Almere City, nadat het twee weken daarvoor juist met 0-3 van hen had verloren. Hopelijk wacht nu opnieuw zo’n scenario.