Wij gaan niet opzij

Notulen Clubraad NAC: Update Eric Matijsen, nieuwe supporters op de B-Side en Bram van Doorn zwaait af

Das Phantom

De Clubraad van NAC kwam afgelopen week weer bij elkaar voor een vergadering. Een paar opvallende zaken uit de notulen delen we hier. De volledige notulen is terug te lezen op de website van de Clubraad.

Bram van Doorn zwaait af 
Bram van Doorn heeft besloten zijn stoeltje in de Clubraad op te geven. Jarmo Wierikx is de vervanger van Van Doorn namens de Breda Loco's. "Wij zijn Bram erg dankbaar voor de tijd en energie die hij in de afgelopen jaren heeft gestoken in de Clubraad. Ook kunnen wij in de toekomst altijd nog een beroep doen op de kennis en kunde van Bram", aldus de Clubraad. 

Bram, ook namens ook dank voor je inzet. Veel succes, Jarmo! 

Eric Matijsen over commerciële zaken 

Eric Matijsen was bij de vergadering aangeschoven en gaf een update over een aantal zaken. Zo vertelt Matijsen dat de deal met Unibet inderdaad rond is. "Als we naar Unibet kijken hebben wij een prima deal gemaakt qua bedrag", aldus Matijsen. De deal loopt tot en met 2026. 

Daarnaast geeft de commerciële man aan dat hij ook blij is met de deal met Nike en Voetbalshop. "Dit contract duurt vier jaar. De laatste wedstrijd van komend seizoen zullen wij al in het tenue spelen van 2023/2024."

Sponsoren komen terug

Met de sponsoren gaat het volgens Matijsen weer ouderwets de goede kant op. "De opzeggers na afgelopen seizoen zijn op één hand te tellen (in de jaren hiervoor hebben er weleens 40 á 50 partijen opgezegd). Er zijn opvallend veel nieuwe bedrijven die zich aan NAC hebben gekoppeld", aldus Matijsen.

Als een van de oorzaken noemt hij dat veel bedrijven weer terugkeren als sponsor nadat ze de afgelopen jaren besloten om (tijdelijk) te stoppen met sponsoring. 

Lichtbakken en NHG 

NAC en NHG zijn nog altijd met elkaar in gesprek als het gaat om de horeca in het Rat Verlegh Stadion. "In de afgelopen maanden zijn er verschillende expiratie-onderzoeken gedaan rondom de horeca bij NAC. Ook is er met NHG gesproken. De komende weken zal er meer duidelijkheid komen." De nieuwe eigenaren worden in dit proces betrokken. 

De lichtbakken aan van het stadion maken plaats voor doeken. "Het contract met Outcom is ten einde en de lichtbakken die aan de gevel hangen zijn allemaal verwijderd. Qua verkoop is nu de volledige omzet voor de club NAC." Er wordt voor doeken gekozen omdat deze makkelijker te vervangen zijn, veiliger zijn en de kosten lager liggen. 

B-Side en Vak-G 

De verkoop van seizoenkaarten loopt nog altijd voorspoedig met meer dan 12.000 verkochte kaarten. Twee opvallende zaken worden besproken: op de B-Side zijn er veel verplaatsingen naar de lange zijdes en komen er jongeren voor terug. 

Op Vak-G hebben er verrassend veel mensen niet verlengd: 800 supporters. "Tijdens afgelopen seizoen was daar ook veel sprake van ‘no-show’", is te lezen inde notulen. 

Notulen 

Wil jij de hele notulen lezen? Deze staat online bij de Clubraad

Bron:
B-side Rats, Clubraad NAC
Terug naar overzicht
37 Reacties
55    
Das Phantom (BSR)

Veel nieuws in de notulen. Ook mooi om te lezen dat er 300.000 is bespaard omdat er mensen af hebben gezien van de compensatie. Zijn toch weer 2 of 3 goede spelers.

Daarnaast ook erg blij dat sponsoren weer terugkeren naar de club. Hopelijk blijft ook die teller lekker mee oplopen met de seizoenkaarten.

Qua supporters wordt het denk ik een mooie uitdaging om de sfeer weer goed terug te brengen op de verschillende tribunes. Verwacht dat de sfeer sowieso wel wat beter zal zijn bij aanvang.

29    
Livingthedream

Dat kan de sfeer op vak g alleen maar ten goede komen. Allemaal dagjesmensen en vrienden van vrienden zaten daar het afgelopen jaar.

Hopelijk zijn de diehards weer terug op de G

10    
Livingthedream

En Fijn om te lezen dat er zoveel sponsors terug komen!

Zoals iedereen weet is iedereen enthousiast. Een klein gedeelte wilt laten overkomen alsof iedereen tegen maar dat lukt ze niet.

Hup NAC =Breda
Hup Hellemons

55    
Das Phantom (BSR)

Veel nieuws in de notulen. Ook mooi om te lezen dat er 300.000 is bespaard omdat er mensen af hebben gezien van de compensatie. Zijn toch weer 2 of 3 goede spelers.

Daarnaast ook erg blij dat sponsoren weer terugkeren naar de club. Hopelijk blijft ook die teller lekker mee oplopen met de seizoenkaarten.

Qua supporters wordt het denk ik een mooie uitdaging om de sfeer weer goed terug te brengen op de verschillende tribunes. Verwacht dat de sfeer sowieso wel wat beter zal zijn bij aanvang.

20    
Den Tinus

@livingthedream ik sta op vak G als die hard supporter.
Ben het wel met je eens. Hopelijk komt het de sfeer ten goede.

8    
Ivo

Over het algemeen positief nieuws, zeker vanuit de sponsoren. Jammer van Vak G. Het zou mooi zijn als het sfeertje daar ook lekker terug kwam. Waarom haken daar zo veel mensen af? Of verhuizen er veel naar de B-Side?

22    
bsideje

Mm nog meer jongeren op de b-side.... dat waren er vorig jaar al veel. Misschien is het een nieuwe generatie die er wat van wilt maken? Afgelopen seizoen vond ik voornamelijk de jongeren stil.

12    
Benn076 (BSR)

Bram, bedankt voor je jarenlange inzet voor normalisatie en inbreng in de clubraad! 👏🏼

6    
Noahd

Jaarrond verkrijgbaar en legaal af te steken vuurwerk strafrechtelijk vervolgen gaat mijn inziens te ver.

Mits er niks gesloopt wordt zie ik geen reden om daar zo zwaar op te handhaven. KNVB en justitie laten zich weer van hun beste kant zien...

-4    
Eerste uur G nu F7

Benieuwd hoe het gaat lopen op G. Wat ooit begon als het vak met harde kern NAC supporters waar altijd wat te doen was is nu verworden tot een middelmatig vak waar nagenoeg nooit meer iets te doen is.
Benieuwd wat de verhuizers vanuit de Bside met zich mee gaan brengen naar de Ere.
Qua sponsoring worden er twee deals aangehaald die vorig jaar en voetbalshop zelfs nog langer geleden gesloten zijn, vol in het tijdperk Manders/Van Aalst.
Maar gewoon verder blijven dromen Livingthedream.
Verder hulde voor de nieuwe en oude leden van de clubraad voor hun inzet voor de club.

4    
Livingthedream

@eerste uur

Waar zeg ik dat het op conto van anderen komt dan?

Er staat toch vrij duidelijk : er zijn nieuwe sponsors bijgekomen ivm afgelopen jaren. Dus wat je precies bedoeld met verder dromen mag Joost weten..

26    
Oude garde B-Side

Benieuwd wat dit betekent voor de sfeer op de b-side. Met name de jongeren hebben laten zien alleen maar te komen om te zuipen.
Pro nac liedjes kennen ze niet maar de schijt aan varianten zingen ze massaal mee.

22    
ZNDRT-FanaticZ

Zelf vanaf dag 1 NAC-Gremio op Vak G gezeten maar sinds drie jaar verhuist naar F5.

Met lede ogen aangezien laatste jaren hoe het ooit beruchte Vakkie G verworden is tot een matig gevuld en weinig actief vak. Uiteraard respect voor degene die er jog steeds alles voor geven en aan doen, zelf ook alle jaren de longen uit mijn lijf geschreeuwd, maar ik hoop vak harte dat het weer eens de goede kant op gaat op de G.

Voorwaarde daarvoor moet zijn denk ik dat het uitvak weer een normaal vak wordt. De wisselwerking en spanning tussen G en uitvak is de levensader van Vakkie G zoals we het ooit kenden.
In het allereerste seizoen in het Fujifilm Stadion stonden er twee hekken 2 meter uit elkaar en dat was het wel. Elke wedstrijd bingo maar het was genieten qua sfeer...

De Bside lijkt me met deze intwikkeling ook redelijk verloren, dat begint echt een studentenkroeg te worden zo.

Wie weet gebeurt er op de F iets moois nu, zou top zijn als dat over de gehele lengte net zo fanatiek gaat worden als F7 of de oude Bside uit de Beatrixstraat.
F5 rij2 is er klaar voor!

Hup NAC !

27    
Barry

Ik zit/sta al 15 jaar op G en ik zie daar nog steeds dezelfde koppen. Wel zie je de laatste jaren steeds meer gezinnen. Maar G zal er altijd zijn wanneer het nodig is qua vocale ondersteuning. Het echte probleem zit toch aan de overkant bij de studenten. Niet zo gek dat er daar veel vertrekken.

20    
Theo van gils

@barry

Idd helemaal gelijk, zit al jaren op de bside en de laatste jaren lijkt het wel een studenten vereniging op de tribune. Mensen die omgedraaid naar het veld staan. Alleen maar te praten met elkaar ipv zingen.
En het ergste is nog dat ze constant met bier staan ze gooien en denken dat het nog leuk is ook.
Van mij mogen ze allemaal van de tribune geschoffeld worden voor mensen die wel gewoon komen voor nac zelf

41    
die ne gast

Zomertijd, dus tijd voor een sfeerdiscussie! Gelukkig zijn sommige zaken nog niet veranderd bij NAC! ;-)

Tuurlijk is de sfeer minder geworden, maar dat vind ik na Corona en 3 jaar voor spek-en-bonen meedoen in de KKD niet raar.
Er zijn gewoon te weinig wedstrijden waar écht spanning op staat en waarbij er een vol uitvak is dat je moet overstemmen. Bij 80-90% van de wedstrijden maakte het eigenlijk geen r**t uit wat de uitslag wordt. Dat komt de sfeer ook niet ten goede.
Als NAC serieus mee zou doen voor de bovenste 2 plaatsen en het dus van belang is om elke wedstrijd wél de 3 punten te halen, dan gaat het publiek er meteen ook korter op zitten. Dat gevoel hebben we de afgelopen seizoenen nooit gehad en dat zal ook komend seizoen nog niet het geval zijn (ik mik op spelen voor plaats 5 tot 9). Dus ook komend seizoen zullen we genoeg 'tamme' en vrij sfeerloze wedstrijden krijgen.
Maar met ADO, Heracles, De Graafschap, Roda, Zwolle en natuurlijk Willem II heb je in ieder geval al iets meer wedstrijdenmet wat meer uitpubliek, wedstrijden waar je van te voren al wat geprikkelder / nerveuzer naar toe gaat dan de wedstrijden tegen Jong-teams, Telstar, Dordrecht e.d. De KKD lijkt voor het eerst sinds jaren zowaar op een serieuze competitie (als je de Jong-teams zou wegdenken). Een tammere sfeer ligt maar voor een deel aan de (nieuwe) mensen op de tribune, maar voor het grootste deel aan het gedrocht dat KKD heet.

-3    
Tip

Toch wel jammer dat Bside en VAKG min of meer hun identiteit verliezen. Ik denk dat het nu van de Ere moet komen. Van de andere kant ontstaat er sfeer als er op het veld voetbal met NOAD is. De spelers moeten het vuurtje aansteken. Is altijd zo geweest. 12000+ Seizoenkaarten is echt verrekte veel. Prachtig dat supporters blijven komen. Wel noodzaak dat we in 2 jaar weg zijn uit de keuken al heb je komend seizoen genoeg leuke wedstrijden.

11    
steven73

ERIC MATIJSEN goed gedaan man

9    
Jandorstig

Dat er veel gezinnen op vakG is op zich ook niet gek, koop is 4 kaarten voor G of de ere, scheelt veel in de prijs natuurlijk, en op de B-side is het niks voor gezinnen. Ik zit ook op G, maar zie ook nog veel de zelfde gezichten hoor.

23    
Pomelo

Ik ben 6 jaar geleden voor t eerst naar nac gegaan met een groep vrienden, (wel op de bside, sorry mensen) en heb nu voor t eerst een seizoenskaart voor vak G. Van de studenten met wie ik toen ben gegaan zijn er maar 3 die een seizoenskaart hebben. Ik wil maar zeggen dat de mensen die blijven komen na hun studententijd wel gelijk supporters zijn die willen komen om de club aan te moedigen. De rest valt al snel af.

0    
Kaieschetter

Samen met ons pa en zijn maat sinds begin jaren 2000 naar vak G gegaan. Dit is later uitgebreid met wat goede vrienden die altijd op de b-side zaten. Wat me afgelopen seizoen vooral opviel is dat de wat grotere vaste "vriendengroepen" niet in grote getalen aanwezig zijn en waren. Ik verwacht dus vooral dat de vriendengroepen wat zijn uitgedund. Bij ons is er ook een gestopt omdat hij denk ik 75% heeft gemist (de nepper). Ik hoop dat er wat goei volk van de b-side is overgekomen omdat die klaar zijn met de studentjes, dan kan het weer leuk worden in combinatie met f7.

13    
Ivo

Ik hoop dat we met betere sportieve prestaties en aantrekkelijker voetbal de mensen weer terug kunnen lokken. Er is roofbouw gepleegd, op de club, de selectie, maar ook de supporters.

Door Corona konden we een hoop wedstrijden niet bezoeken, dan waren er weer allerlei regels rondom stadionbezetting en toegang, en toen we weer mochten stond er een veredelde A1 op het veld aangevuld met vergane glorie. Het voetbal was om te janken, we dwongen niks af en lieten ons keer na keer de kaas van het brood eten. Er zaten te veel zwakke plekken in het elftal.

Met een strijdbaar, aanvallend spelend NAC, dat ook de punten pakt, kan je in één jaar heel veel goedmaken. Ik heb er weer zin in, maar eerst maar eens wat spelers binnenhalen waardoor we volwassener kunnen voetballen. Het begint er mee dat niemand meer verzaakt. Wie zijn man laat lopen, mag er van mij voortaan meteen af. We mogen toch 5x wisselen tegenwoordig.

Hopelijk brengt Molenaar de felheid en snelheid van Hyballa terug in het spel. Dat was de laatste periode dat ik echt meerdere wedstrijden achter elkaar met plezier naar NAC keek.

20    
Sam076

Ik ben nu 20 jaar en dit wordt het 8e jaar op rij dat ik een seizoenkaart heb voor vak-g en ik durf met 100% zekerheid te zeggen dat afgelopen seizoen veruit het slechtste jaar ooit was op G kwa sfeer. Hopelijk is het volgend seizoen weer als vanouds.

9    
Kansloos

Zelf 15 jaar met plezier op de Bside gestaan, altijd op een vast stekkie. Jaar en dag dezelfde koppen om je heen. Super gezellig. Maar sinds na de Corona is dit toch wel drastisch veranderd. Bier drinken en kut roepen is veranderd in bier gooien en heel de wedstrijd met k**** schelden.

8    
L.

De tijd dat NAC supporters als vocaal creatief en innovatief te boek stonden is helaas al een tijdje voorbij. We staan op dit moment op repeat...
Hopelijk gaan de away days dit seizoen weer wat nieuws opleveren in het stadion zoals vanouds..

3    
scheppioni

Helemaal in deze met Ivo eens !

16    
Den Hoge

Betreft de sfeer; met name afgelopen seizoen is er een trend ontstaan dat het leuk en normaal is om bier te gooien.

"Ahh joh, hoort erbij toch!", of "Stel je niet aan!", is dan de reactie als je vraagt of ze eens normaal kunnen doen. Tuurlijk, als NAC tegen Willem II de winnende scoort mogen ze het met liters uit de hemel laten donderen wat mij betreft. Maar tegen pakweg Top Oss in de 78e minuut zonder noemenswaardige aanleiding op het veld een halve liter in je nek krijgen slaat natuurlijk helemaal nergens op.

Dat is gewoon laf, en daar wordt je pislink van en veroorzaakt uiteindelijk onderlinge vechtpartijen.

De oplossing is toch echt dat supporters hier elkaar op gaan aanspreken en waar nodig corrigeren. Gewoon normaal doen, en anders donder je maar een eind op.

3    
Toontje

Geweldig dat de sponsoren weer terugkeren.
Ze hebben weer vertrouwe3n in het NAC zonder straaks Manders.

Wel groot verschil bij de gok sponsor...NAC 2 ton/ Ajax 3 miljoen

5    
Vreven4President & HyballafurFuhrer

Op Vak G zitten relatief veel mensen die het toelatingsbeleid tijdens corona niet pruimden en/of zich niet wilden laten testen. Het is meer een stil protest geweest, dan dat het dagjesmensen zijn die afhaken.

Hopelijk herstelt NAC de komende periode relatie met haar achterban, want de afgelopen jaren verdienden geen schoonheidsprijs.

Hup NAC!

10    
Vreven4President & HyballafurFuhrer

Ik ben overigens in mijn studententijd NAC supporter geworden (lang geleden;) Een bevriende steward belde me standaard 5 minuten na aanvang met zijn Nokia om te vertellen bij welke ingang hij stond en liet mij na vertoon van mijn bieb-pas binnen.

Uiteindelijk hebben de daaropvolgende jaren me enkele stadionverboden en hoge boetes gekost, maar het NAC-bloed gaat nooit meer uit je lijf.

Ondertussen wel wijzer geworden, maar nog steeds voor NAC.

7    
Jeroen

Lijkt me niet gek dat mensen afhaken op vak g. Alle sfeer die je daar vroeger had en de interactie met de uit supporters zijn weg en voor het voetbal hoef je ook al niet te komen. Supporters in een vissenkom plaatsen geen vuurwerk bekers bier op het veld waar je stadionverbod voor krijgt ja wat je wil je dan dit is een nieuw tijdperk voor supporters en niet eentje waar ik blij van word. Ik kom al jaren niet en volg het lekker trouw in het café of thuis. Is niet alleen bij onze club maar natuurlijk overal we leven in een verwijfde samenleving helaas. Verder heel leuk dat mensen het nog zo geweldige sfeer vinden en trouw blijven gaan hulde voor hen! Zonder de trouwe aanhang zal de club nooit bestaan. Hup NAC

3    
Charpie

Gewoon weer een seizoenkaart nemen Jeroentje.
Dan ben je pas een vent !

11    
Didier

Oude stadion op de Ei-tribune gestaan. Dat waren tijden. Eerste 10/15 jaar in het nieuwe stadion op G waren ook nog prima. Daarna is het bergafwaarts gegaan. B-side heeft met Fr0nt76 wel een mooie actieve groep en de keren dat ik op de hoofdtribune in het midden zit ipv op F aan de zijde richting G zijn ze nog goed te horen. Ondanks 'studentjes'.
F7 is het laatste jaar ook behoorlijk stil gevallen doordat er heel veel no shows waren.
Wij hebben met onze groep ook verlengd omdat we al tientallen jaren gaan. Niet zozeer vanwege de goede sfeer of hoge verwachtingen. Om me heen hoor ik hetzelfde... Het is toch je kut clubje eej...

8    
Didier

@Jeroen Dat geen vuurwerk ivm de hoge straffen houdt mensen op de B-side anders niet tegen... Tuurlijk is het heftiger geworden qua consequenties, maar vandaar de bivakmutsen.

-10    
van Flieger

De Clubraad is een ontzettend slechte dienst bewezen door het gedrag van RvC lid GvP. Geen niveau, te klein, te licht, geruisloos meebewegend met het wanbeheer van van Faal. Had nooit mogen gebeuren. De notulen hebben 9 jaar lang bol gestaan van onbelangrijke randzaken en nooit was er kritiek op RvC leden, directie of aandeelhouders. En dat terwijl zij de club aan het kapotmaken waren. Dieptepunt aller tijden was de Kerst-Truienshow 2020. Krankzinnig gewoon.

-1    
Didier

Hoho Von Flieger in de clubraad zit wel serieuze ondernemers als Karel Mul

-1    
Mike Zonneveld @ Den Hoge

Allereerst ben ik het helemaal met je eens. Dit veroorzaakt enkel onderling vechtpartijen. Het vervelende is ook dat soms de verkeerde supporters worden aangesproken terwijl er iemand een rij voor een halve liter bier weggooide..

-3    
van Flieger

Didier - intern bekend als 'de haler van OK'. Slimme beeldvorming.

Laad alle berichten na dit bericht in