Wij gaan niet opzij

Ons NAC deelt video over overnameplannen voor de club

Das Phantom

Ons NAC heeft gisteren een promotievideo online gezet voor de overnameplannen die de coöperatie heeft. Daarnaast wordt het binnenkort daadwerkelijk mogelijk voor mensen om zich in te schrijven voor het initiatief.

In de video, hierboven te zien, wordt kort uitgelegd hoe de overname in zijn werk moet gaan. Ons NAC wil met drie groepen gaan werken: Supporters, Sponsoren uit het MKB en Groot Zakelijk. Je wordt daarmee aandeelhouder van de club en krijgt zeggenschap. 

De inschrijving gaat binnenkort open, staat op de site. Mensen die zich inschrijven hoeven niet direct te betalen. Dat gebeurt pas wanneer Ons NAC de club definitief mag overnemen. Mensen die meer informatie willen over het initiatief kunnen terecht op www.onsnac.nl

Bron:
B-Side Rats, Ons NAC
Terug naar overzicht
60 Reacties
45    
Arjen

@Maarten
Even reactie vanuit Ons NAC:
terecht punt van zorg. We zijn nu het plan aan het uitwerken. Belangrijk uitgangspunt is dat het clubbelang altijd bovenaan staat en dat er geen dominantie van individu of deelgroep mag komen. Er zijn goede ervaringen in andere landen. Daar zijn we goed naar aan het kijken. We zijn erg positief gestemd. Hopelijk komt er straks een plan waar jij ook achter kan staan.

14    
BredA

Bedankt weer voor het delen. Zou het ook mogelijk zijn om research te doen naar de andere partijen die geïnteresseerd zijn? Ik ben zeer benieuwd naar de verschillende opties!

7    
Maarten

Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden. Dat t niet naar een passant gaat die woonachtig is in China of Rusland ben ik het zweker mee eens. NAC is geen speeltje voor de volgefreten miljardairs die een voetbalclub als speeltje zien of erger een statussymbool.

Waar ik me wel zorgen over maak is van hoe ga dezelfde neuzen deze keer wel dezelfde kant op krijgen. Wie garandeerd mij dat een sponsor zoals een heer Vrolijk die in het beleid een vinger in de pap wilt hebben? Sponsoren zolas die minkukel Vrolijk( ja, ik ben er nog steeds pissig op dat patsertje) die op eigen houtje maar een Dirk Kuijt uitnodigd over de rug van de TD. Ik ben mede-eigenaar dus ik heb zeggenschap gekocht. Levensgevaarlijk vind ik dat. En hoe meer je betaald hebt des te meer zeggenschap?? Ja ja, en daar maak ik me zorgen over dat t gewoon een fiasco wordt.

45    
Arjen

@Maarten
Even reactie vanuit Ons NAC:
terecht punt van zorg. We zijn nu het plan aan het uitwerken. Belangrijk uitgangspunt is dat het clubbelang altijd bovenaan staat en dat er geen dominantie van individu of deelgroep mag komen. Er zijn goede ervaringen in andere landen. Daar zijn we goed naar aan het kijken. We zijn erg positief gestemd. Hopelijk komt er straks een plan waar jij ook achter kan staan.

20    
Wanny

@ Maarten

We kunnen het ook omdraaien. Nu is het een rommeltje en spelen we met onze mooie club in de marge.

Die Van Seumeren dient zich hier toch niet aan, dus waarom niet eens een totaal andere opzet.

Meer dan het voortbestaan van NAC hebben we toch niet te verliezen.

19    
RICHARDPRAHA

@Arjen Hoe willen jullie dat gaan bewerkstelligen 'Belangrijk uitgangspunt is dat het clubbelang altijd bovenaan staat en dat er geen dominantie van individu of deelgroep mag komen' ?

Waarom zou een ondernemer 10x, 50x, 100x of 1000x meer betalen dan een supporter maar toch niet meer zeggenschap krijgen?

Waarom zou een Groot zakelijk aandeelhouder een paar 100k betalen maar toch niet meer zeggenschap hebben dan een supporter die voor 500 euro een supportersaandeel heeft?

18    
MLBredaaa

Ik ben zelf nogal sceptisch over dit plan, de intentie is heel mooi maar heb zelf nog vele vragen.

Er is geen duidelijke uitleg waarin in 1 A4'tje of PWP uitgelegd wordt wat het plan precies is, welke structuren er veranderen t.o.v. huidige situatie etc etc. De enige manier hoe ik blijkbaar achter informatie kan komen is: "veel gestelde vragen" (tip: zit ook vol typefouten) of een podcast luisteren. Terwijl ik juist pas vragen heb nadat informatie mij is gepresenteerd...

Waar liggen de grenzen van 'democratisch'; wel beslissen over horeca, niet beslissen over trainer? Hoe ga je voorkomen dat er met emotie geregeerd wordt? De verwachtte bijlage bij verlies is enkele tientjes? Dan is er dus een aanname over het aantal leden en een verwachtte max schuld, wat bij een miljoenen tekort? Wat als iemand niet betaald of kan betalen?

Heleboel vragen.... zou liever een informatieve uitleg krijgen dan zon hip filmpje!

6    
Maarten

De aandeelhouders van groot tot klein mogen we dankbaar zijn maar tevens ben ik ook blij dat de club te koop staat. Het was pappen en nathouden. Geen duidelijke visie met ontelbare ontslagenen in verschillende gelederen van de club. Het was niet doorpakken en vooral geen voetkennis tot aan de RVC aan toe.

Ons NAC, als er een duidelijk plan ligt met duidelijke voorwaarden en financieel ten gunste voor NAC, be my guest. Alleen ik twijfel daar aan. Het lijkt me allejezus moeilijk om dit in goede banen te krijgen en blijven.

16    
B13

@Maarten, ik had al gehoord dat Karel Vrolijk een keer gezien is bij het stadion met Dirk Kuijt, maar wat is de reden van dat bezoek? Weet je dat?
Je schrijft over de rug van de TD dus ik ben benieuwd waarom je zo pissig bent.

7    
Breda_076

Laat ik vooropstellen dat ik het idee erg charmant vind en dat het echt ''typisch'' NAC zou zijn als de supporters de aandelen in handen krijgen. Als het goed uitpakt sta je er overal goed op en zou het natuurlijk fantastisch zijn. Echter begrijp ik de kritische noten hierboven zeer goed. Ook ik ben erg benieuwd hoe dit in de praktijk uit zal pakken. Ga je daadwerkelijk geen scheve verhoudingen krijgen? Ik ben zo bang dat er op een gegeven moment toch personen zullen zijn die roepen ''maar ik heb een X bedrag meer inleg dan jij, dus ik mag meer bepalen''. Ben dus erg benieuwd hoe Ons NAC dit voor zich ziet.

Nogmaals: het idee is echt prachtig, echter moet je over de uitvoering heel, heel goed nadenken en uitkijken.

11    
Arjen

@RICHARDPRAHA

ik ga er nu nog niet teveel over zeggen, omdat we nog de laatste hand aan het leggen zijn, maar kan wel iets erover zeggen. (Hou ook www.onsnac.nl in de gaten).
Het waarom van het deelnemen (bij alle partijen) zit allereerst in de doelstelling om een stabiele succesvolle club te worden. De drijfveren van het bedrijfsleven die instappen zijn ook echt aan dat clubbelang te linken.
De zeggenschap wordt vervolgens per ledengroep ingericht zodat er enerzijds proportionaliteit is maar anderzijds geen dominantie.

6    
Mika

@Arjen

Mooi filmpje. Ik heb geen idee wat ik van t plan moet verwachten maar de ideeën spreken me erg aan. Mocht het werkelijkheid wordt en t me echt aanspreken dan neem ik zeker deel! Hup NAC💛🖤💛🖤

13    
Wanny

@ Breda_076

Je hebt nu ook 3 grootaandeelhouders die de dienst uitmaken ten opzichte van een hoop kleintjes.

Je hebt nu ook sponsoren die een vinger in de pap willen hebben.

Je hebt nu ook de groep oud-spelers die invloed uitoefent.

etc. etc.

NAC is altijd een club geweest met diverse geledingen die zich roeren. Dus ik zie niet waarom dat met dit plan perse slechter zou moeten worden. Misschien wordt het juist wel beter omdat al die groeperingen nu daadwerkelijk wat invloed kunnen uitoefenen. Dan hoeven ze dat niet meer via de media te doen ofzo.

-11    
Real Robert

Laat a.u.b. een grote investeringsgroep met voetbal knowhow instappen in plaats van dat cooperatieve gerommel, dat tot een eeuwigdurende stammenstrijd zal voeren, met wisselende bovenliggende partijen.
Wie gaat er in de toekomst eventuele tekorten aanvullen?
Ik zie NAC liever onder de vlag van b.v. een City groep
opereren.
Alle deelnemende clubs doen het volgens mij redelijk goed. Ook een opening naar goede huurspelers;
Tijden zij nu eenmaal veranderd!

9    
Breda_076

@Wanny,

Deels heb je een punt. Echter je ziet dat het nu ook een enorme puinhoop is. Dat wil je niet nog een keer. Bovendien is het laatste wat je wil een machtsstrijd tussen supporters. Ergens geloof ik zeker in het plan van Ons NAC, toch ben ik van mening dat je ook andere overname kandidaten moet onderzoeken.

36    
Das Phantom (BSR)

Fijn dat Arjan hier uitgebreid reageert op alle vragen. Voor mijzelf kan ik op dit moment zeggen dat ik zeer veel sympathie voel voor dit plan, maar net als iedereen natuurlijk benieuwd ben naar de plannen.

Zoals Arjan aangeeft probeert Ons NAC daar zo snel mogelijk duidelijkheid in te verschaffen. Laten we het tot die tijd niet afschieten, maar waarderen dat er een groep supporters nadenkt over de toekomst.

22    
Een ander geluid

In aanvulling op de over het algemeen opbouwende kritische reacties:
- Je kan maar 1x goed starten dus zorg dat bij
de start fors geld in kas zit. Niet meer
hoeven smeken voor extra stortingen maar
financiële rust in de tent.
- Ik vind het nogal wat om een enthousiaste
nac sponsor direct als minkukel weg te
zetten.
Alleen omdat hij een bekende voetbal
Nederlander vanuit zijn box het stadion laat
zien. We moeten wat zuiniger met onze
sponsors omgaan. We hebben ze keihard
nodig ! Met mijn voorgenomen goed
bedoelde deelname van eur 500,= gaan we
het verschil niet maken. Wél met zulke
sponsors.

7    
Breda_076

Het klopt dat de reacties hier tot nu toe veel opbouwende kritiek hebben. Dit komt enkel alleen omdat we allemaal het beste met NAC voor hebben.

11    
Der wawa

Laat ik allereerst zeggen dat ik het een heel nobel idee vind en respect heb voor de hoeveelheid tijd en energie die een groep supporters hierin stopt.

Ik heb het filmpje van de week al voorbij zien komen en heb de website daarop geraadpleegd omdat mijn interesse gewekt was. Ik heb het gevoel dat dit plan niet geheel kansrijk is om een aantal redenen:
- op de website komt naar voren bij de FAQ dat tekorten door de leden opgehoest moeten worden en dat dit een verplichting zou zijn;
- tekorten zijn onbekend en daarmee een onzekerheid, daarnaast is het aantal leden ook onbekend en daarmee de verdeelsleutel ook, het verhaal over tientjes per lid is leuk, maar een miljoen in stukken van zeg 30 euro is 33.000 leden? Een echt tekort waar NAC een probleem mee zal hebben is al snel in die omvang te zoeken;
- hoeveel geld wil je ophalen? de coop zal de aandelen moeten kopen en dan ook een zakcent over moeten houden voor tekorten die ontstaan omdat je niet meteen weer wil aankloppen. Ik zie dat niet snel genoeg duidelijk worden, deadline inleveren plan is augustus.

Bovenstaande zorgt ervoor dat mijn gevoel zegt dat het idee het niet gaat halen en vanwege tijd en vanwege het gevoel dat te weinig leden gevonden zullen worden om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Om dit gevoel weg te nemen zal snel duidelijkheid moeten komen omtrent streefdoelen en welke toezeggingen zijn gedaan. Uiteraard zullen er grotere jongens instappen, maar voorlopig is nog helemaal niks bekend hierover.

9    
RICHARDPRAHA

DAS PHANTOM (BSR) Als mensen hier simpelweg wat (kritische) vragen stellen is iets anders dan het plan " afschieten" zoals jij het noemt.

Het is iedereen wel duidelijk dat BSR en de mensen achter BSR enorm fan zijn van OnsNAC en wellicht worden mensen met twijfels en kritiek dat ook, maar het sfeertje dat wordt ge-creerd dat je negatief bent of iets "afschiet" omdat je simpelweg wat meer dan TERECHTE vragen hebt is ook weinig constructief om eensgezindheid onder ons NAC-ers te bewerkstelligen.

Ik heb zeer gegronde twijfels over de kans tot slagen voor OnsNAC en hoe zo'n constructie gaat werken als er met "slechts" een stuk of 25 aandeelhouders een weinig succesvolle samenwerking mogelijk is, laat staan als dit er straks een paar 1000 worden.

Maar nogmaals: als OnsNAC met een constructief conceptplan komt voor OnsNAC waarin iedereen zich goed voelt vertegenwoordigd naar ratio en de balans tussen financiele inbreng en inspraak goed is dan omarm ik OnsNAC echt voor de volle 100%.

11    
Black lung Wardaddy

Ziet er keurig uit. Ook de site doorgelopen. Een paar punten van zorg als het mag:

- ik mis gezichten. Nu komt het erg 'achter het veilige toetsenbord' over
- wie hebben daadwerkelijk de capaciteit om dergelijke verantwoordelijkheden te dragen?
- is er bewijs van bovenstaande?
- welke juridische basis hebben deelnemers?
- welke voorwaarden worden er gesteld?
- de beslisboom is mij nog niet geheel duidelijk
- Hoe ziet de interne hiearchie eruit? Wat gebeurt er bij onduidelijkheid?
- wie is schatbewaarder? Hoe wordt dit geborgd?
- hoe ziet aanstellingsprocedure eruit?
- hoe wordt de rust en belangenloosheid geborgd?

Niet om onnodig kritisch te zijn maar als dit serieuze vormen aanneemt, wil ik dit weten voordat onze club in serieus gevaar. Hoe welwillend en goed bedoeld de actie ook is.

6    
Das Phantom (BSR)

@RICHARDPRAHA

Het was geen aanval op iemand persoonlijk hoor. Ik ben zoals gezegd net zo benieuwd als iedereen hier naar de uiteindelijke plannen. Ik probeer alleen te zeggen dat ik (en ik denk iedereen) daar pas een goed antwoord op kan geven op het moment dat deze plannen daadwerkelijk worden gepresenteerd. Opbouwende en kritische vragen hier delen lijkt mij juist goed, omdat Ons NAC meeleest en ze daar mee aan de slag kunnen.

Ik spreek niet namens BSR, maar namens mijzelf als ik zeg sympathie te hebben voor het plan omdat je wat mensen kent die erachter zitten en daar heb ik vertrouwen in. Mochten de plannen echter tegenvallen weten deze mensen ook dat ze geen centjes krijgen van ondergetekende. Zo is het hoe de vork in de steel zit voor mij.

0    
Jantje_076

Wordt er al nagedacht over een constructie dat supporters die aandeelhouders zijn, kunnen stemmen via de blockchain?
Er zijn tokens die deze constructie bieden, wellicht is interessant om men daar in te verdiepen.

14    
Henri

Met alle respect, maar deze promo had ik twee maanden geleden verwacht. Niet nu. Nu verwacht ik een presentatie van wat Ons NAC van plan is en hoe ver ze nu staan. De grote lijnen staan en vandaar zal verder worden gewerkt. Over enkele weken beginnen de eerste gesprekken. Geef voortaan een presentatie waar de supporters, dus de kandidaat aandeelhouders in mee worden genomen, worden geënthousiasmeerd. Tenslotte zijn we samen op reis, neem mensen daarin mee. Doe het ook persoonlijk. Er is bekend wie nu het bestuur vormen. Laat één van hen het tijdelijk gezicht worden van Ons NAC. Een dergelijk groot gecompliceerd project heeft een gezicht nodig met verbale kwaliteiten en charisma. Indien ze dat niet hebben, "huur" dan iemand in die dat beroepsmatig gewend is.

3    
Braze

Bij ieder bedrijf met aandelen is het belangrijk dat het besluitvormingsproces glashelder is. Als je aandelen hebt wil dat nog niet zeggen dat je veel te vertellen hebt. Wel is het zo als je heel veel aandelen hebt krijg je meer te zeggen maar nog steeds niet alles.Het huidige construct van NAC is theoretisch niet zo verkeerd. alleen de beslissers RvC en Directie bakken er niks van .
Heeft meer te maken met gebrek aan bestuurlijke kwaliteit.

-5    
hgmaster

Wat is de reden dat bsr blijkbaar Ons NAC zoveel promoot? Moet er een advertentie-disclaimer bij komen te staan?

15    
Wanny

@ hgmaster

Misschien omdat andere partijen niet in de openbaarheid treden?

Bsiderats plaatst normaal gesproken al het NAC nieuws. In dit geval is er een club die NAC wil kopen en regelmatig met wat nieuws/berichtgeving komt. Dan plaatst BSR dat.

Toen in de krant stond dat dhr Vrolijk interesse heeft, stond dat ook direct op deze site.

6    
ome cor

Mooi filmpje, maar een weinig zeggend verhaal.
Ook ik ben benieuwd naar de andere geïnteresseerden en hun verhaal.

Wij als supporters de baas zijn klinkt mooi, maar hier op een forum proef je al zoveel onenigheid....hoe kun je het dan straks als eigenaars wel eens zijn ?

-3    
hgmaster

Je zou zeggen dat ook wij als supporters leren van (andermans en eerder gemaakte) fouten. Het verbaasd me dan ook dat mensen vóór deze constructie zijn. Geef mij maar 1 partij met alle aandelen, zonder 'onderliggende' partijen die allemaal weer iets willen zeggen.

4    
Wanny

@ hgmaster

Maar is die partij er? Iemand die 10 miljoen heeft liggen om de club te kopen en eventueel nog wat tekorten weg te werken.

Iemand die het doet uit clubliefde voor NAC en er niet aan te verdienen of als satellietclubje ziet.

Iemand die NAC vooruit wil helpen.

0    
Tinus076!

Ik ga sowieso mee doen de club moet van ons worden en ik denk als de club is van mensen die 1 ding willen en dat is nac goed en gezond zien worden gaan de neuzen sowieso dezelfde kant op!

Ik heb er 500-1000€ voor over!

Wel moeten er echt oude nac mensen op de belangrijkste plaatsen komen!

Die snappen wat er gevraagd word en passanten weten dat niet!

Dus ben bereid te lappen maar wel met de juiste mensen op de juiste plaats!

Come on NAC

2    
hgmaster

Ik snap dat het verhaal uiteraard nostalgisch klinkt... "Club van supporters", "supporters eigenaar van de club",etc... Maar als je je gele bril afdoet moet je toch zien dat deze constructie even instabiel, zo niet instabieler, is dan de huidige cq oude situatie.

Dat er (tot nu toe) wellicht nog geen betere optie is, betekent niet dat dit een goede optie is...

5    
Nonkel Frans

@HG masters misschien heeft het iets met van, voor en door supporters te maken......

Hup NAC Hup BSR!

6    
Bas

Doel is ondertussen wel duidelijk, maar waar blijft de concrete uitwerking van het plan. Tot noch toe heb ik enkel vage managementstaal gezien. Ze hadden qua uitwerking al veel verder moeten zijn. En de tijd tikt, Van Aalst et al gaat nietop OnsNAC wachten.

7    
Nicky

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_sportclubs_bestuurd_door_hun_fans

Die lijst is toch langer dan ik had verwacht... En niet de minste clubs..

Voor iedereen die roept dat het niet werkt. Toch eens die lijst bekijken?

Voor OnsNAC, met hoeveel van deze clubs is al gesproken, of wordt het wiel opnieuw uitgevonden? (Een oprechte vraag)

0    
Scheids!

Natuurlijk een prachtig initiatief, maar waar naar mijn idee toch teveel lading aan sentimenten kleeft!
Het meest gezonde voor NAC lijkt mij een constructie van slechts één échte eigenaar die wellicht wat touwtjes uit handen geeft qua bestuurlijkheden!
Op deze manier ontstaan nooit dodelijke conflicten, doch houd je de club dicht genoeg bij je!
De wijze waarop “ONS NAC” de aandelen wil overnemen én verdelen, doen mij veel denken aan de huidige constructie!

4    
Tip

Het zou bijzonder vreemd zijn als ik dit plan niet zou omarmen. Ik heb zelf lang geleden , zeer bescheiden, mede initiatief genomen. Dus ik hoop echt dat supporters participatie bij NAC ooit van de grond komt.

Echter wat ik lees is het nog steeds een plan en is er (te) weinig geconcretiseerd.
Mijn eerste zorg punten zijn:
A. Je zit gedwongen in de situatie dat je de club moet kopen. In mijn visie was een geleidelijke opbouw veel, veel beter geweest. Als je NAC overneemt dien je NAC ook te gaan besturen ,maar daarnaast moet je ook je eigen coöperatie gaan organiseren. Mij lijkt dat erg veel gevraagd en problemen liggen op de loer.
B. Wat kunnen we nu in potentie aan eigen vermogen verwachten? Wat is een realistische inschatting hoeveel aan geld opgehaald gaat worden en hoe breng je er daarna continuïteit in? Praten we over tienduizenden, tonnen of miljoenen ?
C. Tsja er moeten weer duimen omlaag komen natuurlijk ... maar hoe ga je in Godesnaam eenheid krijgen binnen de coöperatie als je bv. ziet hoe afgelopen maanden zijn verlopen ?

Kortom, ik ben voorstander van dit initiatief maar (voorlopig) niet als grootste aandeelhouder , los van het feit dat ik denk dat zoveel geld ophalen niet lukt.
Begin dus m.i. bescheiden en probeer voor een bepaald percentage medeaandeelhouder te worden naast het prioriteitsaandeel. Bouw eerst je eigen coöperatie zorgvuldig op inclusief de statuten en eigen vermogen. Als het dan goed gaat , gaat de coöperatie vanzelf groeien. En wie weet...?

Wat men ook doet, ik wens Ons NAC super veel succes en ik heb respect dat jullie de schouders eronder zet.

-3    
Mevr van beuningen

Prachtig plan en mooi om te zijn dat echte naccers er vrijwillig veel tijd in steken.
Echter denk ik dat het te veel tijd kost om op korte termijn een goed plan klaar te hebben waar een groot deel achter staat. De tijd begint te dringen. Wat mij het meest tegen staat is dat alleen de inkomsten kant wordt benoemd. Als je ziet wat er bij NAC uitgaat aan ( overbodige ) personeelskosten en halve sponsor / werk deals is dat absurd. Het zou goed zijn om daar eens kritisch naar te kijken, dan hoef je niet jaarlijks bij te lappen.
Supporters die denken straks voor een paar 100 euro mee te kunnen beslissen..... ik weet het niet. Te veel rompslomp voor een klein bedrag. Volgens mij zijn er genoeg te vinden die minimaal 10.000 willen inleggen,.

3    
Ivo

Ik vind het oprecht een sympathiek initiatief. Maar NAC is geen gewone club en daarnaast is er behoorlijk wat kapitaal nodig de komende jaren.

Ik zie liever een kapitaalkrachtige eigenaar komen, met een stevig zakelijk netwerk en deskundige mensen die hem ondersteunen op gebied van finance, legal, commercie etc. Iemand die een stevige, professionele organisatie wegzet waardoor NAC beter gaat presteren, en ook stabiel wordt. De laatste 7 jaar is het een duiventil geweest, dat moet anders.

één baas die betaalt en bepaalt. Dat werkt in de regel het beste, en ik denk zeker bij een turbulente club als NAC. Keep it simple.

-3    
Henri

Van Ons NAC heb ik gelezen dat ze afhankelijk van ontwikkelingen bereid zijn hun ideeën/plannen aan te passen. Als het maar in het voordeel van ons aller NAC is. Een goede intentie.
Naast overname door één rijk persoon of onderneming, een overname door een voetbalbedrijf als Red Bull, Manchester City of Pacific Media Group. Een Coöperatie waar Ons NAC nu veel tijd in steekt is er nog een andere optie. Dat is het Barcelonese Sociosmodel. Ik kan me uit het verleden herinneren dat diverse forumliden hierin voordelen zagen. Tot op heden wordt hierover weinig gepost op dit forum. Nu heb ik net op het forum van De Rat een post van harry b.d. gelezen waarop hij expliciet diep ingaat over hoe hij het socios model ziet. Omdat de NAC supporters straks een weloverwogen besluit moeten kunnen nemen denk ik dat het voor hun beeldvorming van belang is zo breed mogelijk geïnformeerd te worden. Iedereen die zich wil inlezen over het sociosmodel volgens harry b.d. raad ik aan zijn post van 29-07-21 12:20 eens te lezen. Wellicht kan zijn ban op dit forum eens worden opgeheven.
Ik moet zeggen dat ik hier wel ergere zaken lees als hetgeen harry de laatste tijd post bij De Rat. het staat onder het item, Mattijs Manders zegt: "Sorry, but not sorry".

0    
Otjes

Lieflijk plan maar wordt een drama. Al die bouwbedrijven die denken een voetbal club te hebben gekocht.

Aandeelhouders zullen elk jaar bij moeten storten. Is helaas altijd zo geweest bij Nac.

Oh ja dan de sponsoren die aandelen kopen. Dat zal ten koste van huidig sponsor geld kunnen gaan. Buiten het feit dat hier ook teveel mensen rondlopen die het wel allemaal beter weten.

Dit soort initiatieven wordt de nagel aan de kist van Nac.

@zoek een financieel zeer rijke “dictator” initiatief, heeft mijn voorkeur

2    
NixNACNix

Welkom in de grote mensen wereld Maarten.

Maar even: een miljardair uit Rusland is niet goed en een lokale ondernemer met liefde voor de club ook niet.

Raar he, dat iemand die ongeveer €5- €8 mio op tafel legt, verantwoordelijkheid draagt en bij mag lappen als het tegenzit, iets te zeggen wil hebben. Hoe haalt hij het in zijn hoofd. Gewoon dokken en je kop houden en luisteren naar de ultimatums, ludiek natuurlijk, van de achterban.

3    
Wanny

Ik lees veel supporters die graag 1 sterke, kapitaalkrachtige eigenaar willen zien die de boel overneemt en op een hoger plan brengt.

Maar als die persoon er was geweest, zou ie zich dan niet al lang gemeld hebben bij de aandeelhouders? Die hebben altijd gezegd dat ze de aandelen best van de hand wilden doen aan de juiste partij.

11    
Ouwe Jos

Ik begrijp de scepsis op voorhand niet zo goed. Waarom zijn we zo bang dat het niets gaat worden omdat we meer ‘aandeelhouders’/leden hebben en beslissingen nemen lastiger worden?
Neem nu eens ons eigen land als voorbeeld. Als je kijkt naar de verkiezingen dan zijn we versplinterd en tot op het bot verdeeld. Het resultaat is dat NL zo’n beetje in alle lijstjes top 5, zelfs top 3, in de wereld is (geluk, gezondheidszorg, onderwijs, noem maar op). Dat komt mede door het democratische proces waarbij meerderheden door middel van compromissen worden gevormd, waarbij vaak ook belang van de minderheid wordt meegewogen. Eigenlijk is in zo’n stelsel niemand echt tevreden, maar ook niet echt ontevreden. Juist zo’n stelsel zal voor NAC kunnen werken. Het brengt rust in de tent. En je kan stapsgewijs werken aan verbeteringen (wat dat voor ons ook mag betekenen). Verder ben je als aandeelhouder betrokken bij het proces: je wordt geïnformeerd over de verschillende opties en kan direct of indirect (via door jouw gekozen leden ledenraad) invloed uitoefenen. En angst voor tekorten? Volgens mij zal het uitgangspunt altijd ‘eigen’ broek ophouden zijn, en anders het risico voorgelegd worden aan leden. Willen we zo’n risico (afwegend tegen voordelen), of niet.
Dat lijkt mij een stuk interessanter dan overgeleverd te zijn aan iemand die er geld in pompt zolang hij/zij het leuk vindt (en wie van de rijken der aarde is geïnteresseerd in ons clubje), of onderdeel te worden van een cluster van clubs.
Ik heb liever een NAC op een niveau lager waar ik mij in kan vinden en trots op kan zijn, dan een NAC dat hoog speelt en ik niet herken. Momenteel hebben het laatste op een lager niveau……

4    
Peter13

Net de uitleg op OnsNAC.nl gelezen. Ik vind het idee van de ledenraad in drie segmenten ook wel sympatiek. Op die manier heeft een sponsor die 5 ton bijdraagt, meer inbreng dan een supporter die 500 euro inlegt, maar geen van de segmenten heeft in z'n eentje een meerderheid.

1    
Die ne gast

Goed verhaal van Ouwe Jos. Ook ik denk dat hoe meer mensen deelnemen hoe bestuurbaarder NAC juist wordt.

Overigens als er echt nijpende tekorten zijn, zijn aandeelhouders / eigenaren niet verplicht om bij te storten.
Ten eerste zijn er vaak andere opties (bijlenen, herstructurering van schulden, andere betaalvoorwaarden, schuldsaneringstraject), waarmee je weer vooruit kan.

Mogelijk dat bij de herstructurering er bijstorten van de aandeelhouders nodig is, maar dat hoeft niet per de. Juist omdat de supporters eigenaar zijn, snapt een schuldeiser ook wel dat er niet makkelijk bijgestort kan worden.

Overigens: zoals iemand al eerder opmerkte: uitgangspunt is eigen broek ophouden en dat is met goed beleid gewoon haalbaar.

1    
SanderH

Ik vindt het plan van Ons NAC wel bij NAC passen. Tegendraads en voor het Nederlandse voetbal vernieuwend. Dit model wordt in Duitsland al bij flink wat clubs gebruikt en met succes. Het Socios model vindt ik dubbel. Kijk naar Barcelona en je ziet dat het daar op dit moment goed fout gaat. Dan is Ons NAC voor mij de betere optie.
Ik wacht graag tot de biedingen bekend worden. Vooral naar wie de club wilt kopen en wat hun plannen zijn.
Een evt overname van de City Group zie ik ook wel zitten. Die blijken toch een gedegen stabiele organisatie te zijn waar nu resultaten zichtbaar worden. City kent NAC ondertussen en weten erg goed wat er in de club speelt en wat er nodig is. En eerlijk is eerlijk dankzij city hebben we hier al een paar pareltjes gehad die we normaliter nooit bij ons hadden gehad..

2    
Oosterhout3

@nicky

Met clubs, welke aangesloten zijn bij het eerdere supporters direct, nu de fsa....(ook gesteund door uefa, fifa en de eu)

Hulp &voorbeelden uit Engeland, Schotland, België,Duitsland....

In portsmouth hadden ze een goed statement in mijn ogen....

'In the stadium on the stands, there are many qualities to run an organisation as a football club...and if they cant run a football organisation, we'll learn it how to do so!'

8    
RaraNAC

Ik kan niet wachten om tegen iedereen te zeggen dat ik mede eigenaar ben van NAC.

1    
Ome Mafkees

@Der Wawa, zonder al teveel te kunnen zeggen zijn we aan het kijken naar jouw punt van zorg. Ook daar hebben we mogelijk een oplossing voor, wat inhoudt dat de FAQ aangepast zou moeten worden. Het is een organisch ding.

Maar laten we wel wezen: al die jaren wordt van eigenaren door supporters geëist dat ze (veel) geld schokken bij tekorten. Als supporters aan (een deel van) de macht zouden kunneb komen, dan willen ze dat alleen als ze niet hoeven te schokken als er een tekort ontstaat. Vind ik heel gek. Maar zoals gezegd: wordt aan gewerkt. Wacht het plan af. Zitten heel ervaren mensen aan te werken.

6    
Heksenketel

Tsja, wat zal ik er eens van zeggen. Ik heb tot nu toe alleen een charme-offensief gezien van "Ons NAC". Ik heb geen idee wat hun plannen zijn en hoe we het aan willen pakken. En daar gaat het in dit stadium toch echt om. Enerzijds om de verkopers te overtuigen om aan jou te verkopen en anderzijds om mensen/bedrijven te enthousiasmeren om in te schrijven.

Ik heb het al eerder gezegd. Ik sta voor 100% achter dat de club in handen komt van supporters! Maar of dit nu het juiste initiatief hiervoor is? Daarvoor heb ik inhoudelijk veel te weinig gezien.

Ik heb contact gezocht met Ons NAC, heb een reactie gekregen en ze zouden bellen. Dat is vervolgens niet gebeurd. Dat geeft op zich niet, want ze kennen me waarschijnlijk niet. En wellicht hebben ze waslijst aan mensen, die ze terug moeten bellen. Maar dat maakt mijn vertrouwen er natuurlijk niet beter op.

10    
Nonkel Frans

Achter de schermen wordt hard en vrijwillig gewerkt. Dank en respect hiervoor.

Als klein supportertje branden de 500 euro al maanden in mijn broekzak maar voor dat ik ze echt uitgeef aan onsnac hoor ik - zoals zovelen hier - graag meer in detail hoe de cooperatieve gedachte wordt uitgewerkt. Ik vind de communicatie tot nu toe te mager op dit cruciale aspect. Het lijkt nu een show van 3 met een rechtspersoon die cooperatie heet. Dat kan niet de bedoeling zijn.

1. Waar blijft de ALV of 3 sub ALVs.
Een cooperatie zonder ALV heeft geen bestaansrecht.
Wanneer volgen de uitnodigingen voor een eerste info bijeenkomst en ALV aanmeldingen.
Wordt de geleding supporters uitgenodigd op vertoon van seizoenskaart?
Ik ga dus geen formuliertje invullen om lid te worden en te betalen - ik wil die gasten zien en spreken en ook mijn mede supporters/ potentiele leden.

2. Op welke onderwerpen krijgt de ALV stemrecht. Op korte termijn bij de eerste oprichtingsvergaderingen en op de lange termijn?

3. Hoe worden de garanties momenteel geregeld om op korte termijn een geloofwaardig bod neer te leggen bij de verkopers. Zijn de 2 ALV geledingen van grootbedrijf en daarna MKB bedrijven als eerste aan zet en worden in later stadium de individuele supporters benaderd voor een tweede extra kapitaalinjectie in de coop. ?

4. Is het een cooperatie u.a. - uitgesloten aansprakelijkheid?

5. Communicatie - Wanneer volgt het volgende bericht met duidelijkheid en acties.

Nogmaals respect voor al het vrijwillige werk. Wat is er nog nodig? Kan onsnac concreet aan geven op welke taken ze evt nog hulp kunnen gebruiken. De huidige oproep "wil je helpen" is wat vaag in deze urgente fase.

-5    
Tip

Hele goeie vragen van Nonkel Frans. Geeft ook gelijktijdig aan dat het een berg werk wordt deze coöperatie van de grond te krijgen. Wat ook afwachten is of er kandidaat kopers zijn die Ons NAC als mede aandeelhouder willen. Maar wie weet....

8    
Scheppioni

Het boeit mij enorm ! Eindelijk hopen op eens gezond voetbal beleid !! Ik volg het en wil ook steentje bijdragen !💛🖤

-2    
Rop

Een mooi initiatief. Respect voor de ballen die deze mensen hebben getoond om te blijven doorpakken en in te zetten door liefde voor onze voetbalclub.

Het succes van dit inititief blijft een speculatie, net als het succes van elke andere optie. ONS NAC treed erg open op, en dat krijgt naast aandacht ook veel vragen, waar ze in mijn ogen veel voordeel mee opdoen. Simpelweg omdat deze vragen ze verder kunnen helpen in het concreet maken en stabiliseren van hun plannen.

Voor mij ligt de kracht van dit plan in de poel waar je uit kan vissen. Je hebt een ontiegelijk groot netwerk. Ieder segment heeft zijn personen met specialismes en logischerwijs hebben succesvolle bedrijven vaak een groter palet aan degelijke bewezen individuen.
Dit zijn grotendeels lokale mensen met een gezamelijk doel. Hier kan je een geweldige ledenraad uit selecteren, en dat zou weleens kunnen uitmonden in een perfect plaatje. NAC kan worden wat we altijd al pretenderen te zijn. Een volksclub.

Maar... de vele "ik doe mee maar alleen als" opmerkingen laten zien dat mogelijke participanten iets terug verwachten voor hun inleg, en hun stem gehoord moet worden. Dat wordt lastig dicht timmeren, en als de uitspraken oprecht zijn kost het je kandidaten en dus potentie. Risico.

Het geval Vrolijk vind ik opvallend. Dit lijkt me een duidelijk tactische zet, die verschillende kanten op kan gaan. Wordt dhr. Vrolijk eigenaar, is dit een flying start. Wordt dhr. Vrolijk geen eigenaar, heeft deze deal dan belangen?

Als ik kijk naar de berichtgevingen en informatieverschaffing tot nu toe over ONS NAC en dhr. Vrolijk, dan ga ik participeren. Ik durf de gok aan en heb vertrouwen.

0    
Wim

Ik weet niet hoe oud Ouwe Jos is, maar als wijsheid met de jaren komt, gaat hij vast al een hele tijd mee. 👍

Uiteraard willen we allemaal weten wie nog meer serieuze belangstelling heeft voor de aandelen. Daarvoor moeten zij zich melden in de media. NAC/Crossminds/de verkopende aandeelhouders gaan dat niet bekendmaken. Gezien de schoonheidswedstrijd die Ons NAC en Karel Vrolijk nu houden, lijkt het mij niet dat er veel anderen zijn. Anders zouden die ook wel om de hand van de supporter strijden. Dat geeft ook aan dat er tijd is.

Ons NAC en Vrolijk. Het zijn, ieder voor zich, vertegenwoordigers van de hier gewenste modellen. Een sterke aandeelhouder óf het supporterscollectief.

Overigens zie ik beiden als tijdelijke situatie en overgang naar het socio’s model. ONE SCC ONE VOTE.

2    
Nonkel Frans

@Wim als we de onsnac berichten met het plan op hoofdlijnen lezen hoeft het helemaal niet of of te worden.

In de Coop met drie geledingen gedachte zou Vrolijk prima passen.

Regionaal Grootbedrijf, MKB bedrijven en supporters verenigt als gezamelijke eigenaars van de Coop en hopelijk later van NAC.
Stemrecht daar binnen daar isgoed over nagedacht en wordt binnenkort uitgelegd.
Voor een bedrijf van Vrolijk kan hier in stappen ook een positieve borging betekenen van zijn centjes. Het verankert en verbreedt zijn betrokkenheid en goodwill in de regio en verlaagt de risico s. Er zal gezamelijk en begeleid professioneel over kwesties worden gesproken. Ook een grootaandeelhouder is dan niet overgeleverd aan de grillen en belangen van vreemde geldschieters.
Het gezamelijk belang is de kracht en daar schuift Vrolijk bij aan. Hoop ik.
Als straks blijkt dat Vrolijk lid nummer 1 wordt van de Coop dan lijkt OnsNac op de goede weg.

Misschien zijn er andere overwegingen die meespelen om juist niet voor deze aansluitiing - inbedding te kiezen.......ik ben in ieder geval super benieuwd wat het wordt.

Hup NAC!

-5    
Los Pollos Hermanos

Het is stuitend om te zien hoe de heren van Ons NAC denken ook maar IETS te kunnen inbrengen over wat er met NAC moet gebeuren wanneer het wordt verkocht. Niets hebben jullie te vertellen, nul. Zero. Wil je wel wat vertellen? Dat kan, moet je 6 miljoen neerleggen. Mag je ook meedoen. "We gaan ervoor zorgen dat" schei toch uit man. Grapjassen.

5    
Nonkel Frans

En u Broer Pollos gaat er op u beurt uiteraard alles aan doen om welk goedbedoeld initiatief vanuit de supporters in de kiem te smoren.

Verder nog lichtpuntjes te melden Hanemans?

3    
Demeul

Goh, het haantje leeft ook nog....

Heb ff die link van Nicky aangeklikt. Wist niet dat er zoveel clubs in handen van supporters zijn in Europa!

0    
Nonkel Frans

https://www.90min.com/posts/the-biggest-fan-owned-football-clubs-in-the-world

Hier ook een mooi overzicht met typische kenmerken.

Let op het Socios model: je mag stemnem op een rijke eigenaar en dat is het dan . Daarna hebben supporters geen inspraak meer.
En zie Athletic die bv enkel gaan voor regionale - baskische - spelers. Lean and mean en het werkt.

Zo vreemd is het allemaal niet die drang naar eigendom en zeggenschap van supporters. Zweden en Duitse regelgeving eist zelfs meerderheids belang van supporters in de club. Bestaansrecht is al dus verankerd in draagvlak binnen de gemeenschap. En niet afhankelijk zijn van 1 toevallig rijk type die ook nog een uit verweggistan komt. Krankjorem toch.
#metjevrijemarkt.

Zo hoort het toch ook!? Komt al een stuk dichter bij Fair play principes.

Wat als dat soort regelgeving in NL wordt toegepast dan staat NAC er nu al beter voor dan vele andere clubs. Menigeen tuimelt onderuit.Laad alle berichten na dit bericht in