Wij gaan niet opzij

Oud NAC bestuurslid Frans Derks (89) overleden

F8Hipster

Zojuist vernamen wij het trieste bericht dat oud NAC bestuurslid en voormalig scheidsrechter Frans Derks op 89 jarige leeftijd is overleden. De oud arbiter was vooral bekend om zijn te krappe scheidsrechtersbroek waarin hij zijn duels floot.

Derks bleef na zijn carriere als scheidsrechter actief in de voetballerij. Zo was hij twee jaar bestuurslid bij NAC en bestuurder bij FC Dordrect en Coöperatie Eerste Divisie. Derks ontving in 2009 nog een lintje voor zijn grote maatschappelijke inzet.

De prominente Bredanaar was bestuurslid bij NAC ten tijde van de beruchte openbare verkoop van de inboedel van NAC in 1987. Hij wist zich hier 'op zijn Derks' uit te bluffen en liet naderhand optekenen: "NAC gaat nooit kapot. Waarom niet? Omdat NAC iets unieks heeft: je legt er een bal op de middenstip en er komen 17.000 man kijken. Zo is het altijd geweest en zo zal het altijd blijven gaan." Bij die woorden sluiten wij ons graag aan.

Foto: Johan van Gurp / JVG19751105010 / collectie Stadsarchief Breda.

 

 

Bron:
B-Side Rats, NOS
Vorig bericht
Nieuwe NAC shirts verkrijgbaar in fanshop 24 reacties
Volgend bericht
FC Eindhoven laat prijs De Rooij niet zakken 58 reacties
34 Reacties
102   0  
Sjak

Frans Derks belichaamd wat NAC is. Een groot Bredanaar is er niet meer Frans, als je daarboven nog een wedstrijd met Duitsers moet fluiten, laat ze nooit winnen!

Rust zacht

102   0  
Sjak

Frans Derks belichaamd wat NAC is. Een groot Bredanaar is er niet meer Frans, als je daarboven nog een wedstrijd met Duitsers moet fluiten, laat ze nooit winnen!

Rust zacht

58   1  
ome cor

R.i.p. Frans

Geweldige herinneringen aan de boedel verkoop. alles werd voor een appel en een ei verkocht en achter de rug van de curator weer aan NAC terug gegeven.
Frans blijft die held van toen.

51   1  
Scheppioni

Sterkte alle nabestaande !
Frans die de belasting in 1987 te grazen nam en ons NAC van de ondergang redde ! 💛🖤

41   0  
Tram

Ik was erbij in het Paviljoen. Om nooit te vergeten. Geweldige man. Rust zacht Frans!

34   0  
Molenschot Loco

Als oud brevok speler zeg ik ...rust zacht Frans.....

33   0  
abc

Een zeer intelligente en gevoelige man, Frans Derks. Bedrijfseconoom in het Bredase bedrijfsleven. Wist zich met veel mooie bravoure te presenteren maar was een hele sociale persoonlijkheid. Goeie moderne scheids ook die het altijd in de hand had en een discussie niet uit de weg ging. Ging als voorzitter soms ook tussen de supporters staan, herinner me o.a. een wedstrijd uit bij RKC. Alle mensen die dicht bij Frans staan ; sterkte met dit verlies. Heel veel mensen hebben echter mooie en bijzondere herinneringen aan Frans, op die manier leeft Derks voort.

39   0  
Baosje

Voor hetgeen hij voor NAC gedaan heeft, verdient hij een standbeeld!! Zonder Frans en kornuiten was er géén überhaupt NAC meer geweest

Rust zacht Frans !

24   0  
Marti

Een echt sociaal man is heen gegaan , samen met zijn vrouw leentje zorgde hij voor mooie momenten voor de zwakkere medemens. ,

16   2  
Rubenac

Rust in vrede.

23   0  
Henri

Als jonge ventje speelde ik met mijn vriendjes op een groot grasveld voor de deur van zijn vorige woning. Kwam hij wel eens kijken en was gewoon zeer toegankelijk. Een sociaal mens met een groot hart, een onderbouwde mening en schijt aan heel de wereld. RIP Frans. Veel sterkte toegewenst voor zijn Leentje.

15   0  
Jim

Legend

22   0  
Spion

De scheid met de te korte en te strakke broek.
De man die NAC redde.
De man met zijn mooie uitspraken.
De man die eeuwig jong leek te blijven.
R.I.P. Frans en sterkte voor iedereen die hem lief had.

11   0  
Kopspion

RIP Frans
Sterkte voor de directe nabestaanden en allen die Frans een warm hart toedragen
Ik was ook bij de ‘veiling’ destijds in de kantine
Hilarisch hoe Frans daar de boel heeft “geregeld” en NAC daarmee heeft gered !

13   0  
Kudeta

Prachtig markant mens zal ook 1 januari worden gemist oud nac-zwart wit wedstrijd onder zijn altijd bezielende leiding

12   0  
JeePee

Een mooi en sociaal bewogen mens is heengegaan. Rust in vrede en sterkte aan de nabestaanden. Ik heb Frans voornamelijk nog als betrokken bij FC Dordrecht meegemaakt, helaas was ik nog te jong om de 80er jarigen bij NAC bewust mee te maken, maar dat moet legendarisch zijn geweest als ik de verhalen lees. Jammer dat zijn kleurrijke gestalte niet meer op de velden te zien zal zijn.

18   0  
Molenschot Loco

Wat een nostalgische foto overigens...aan de Beatrixstraat...Frans....de kromme en die kinderen op de achtergrond...schitterend!!!

13   0  
Juupke

Een markant persoon, we gaan hem missen in onze familie, rust zacht!

14   0  
Nicky

Volgens mij ben ik (1979) net wat jonger dan de reageerders hierboven.. Meestal wil ik jonger zijn dan ik ben, als ik de reacties lees wil ik net even wat ouder zijn.... Volgens mij een mooi figuur. Rust zacht en bedankt.

11   0  
naxioma

Uniek mens met het hart op de goede plek. Heeft NAC op bijzondere wijze ‘op zijn Frans’ gered. RIP

https://www.npostart.nl/andere-tijden-sport/20-01-2019/VPWON_1296825

6   0  
Bredafun

R.I.P.

6   0  
Wallie

Rust zacht Frans .

13   0  
Maarten

Deze man heeft NAC in leven gehouden in de jaren 80. Kwamen mensen die NAC failliet wilde verklaren. Wat doe Frans Derks. Een paar bonkige personen uitnodigen en lichtelijk een dreigend sfeertje kweken. En NAC was gered van de ondergang. Die gasten met de staart tussen de benen weg. Geweldig.

RIP Frans

7   0  
Kisku

Hij floot wel eens op de oude b side toernooien mooie kerel nog wel eens zat mee geworden aan de jenever,samen met graham arnold schitterend rip frans

2   11  
Diep Holland

Frans Derks was een fenomeen , o.a. door zijn stijl . Wat dan ook, ‘ te ‘ strak , heet, was wellicht ogenschijnlijk zo , voor dat wat voor het zelfde geld ‘ te ‘ ruim, inhield.
Niet om hem zelf , maar , Om hem Heen.
Dat is dan ook het voortdurend innemende en streekeigene van die 17.000 , om Frans zijn in hun ogen ‘ te ‘ strak , met de fluit in de mond , op de middenstip. Een permanent soort carrramboool, bij iedere aftrap. In hart verbonden , deze aantallen , nauw omsluitend, edoch , verder levend in het collectief gedragen misverstand , dat zij ‘ de maat der dingen inhielden ‘ , en zo dan ook alleen , ‘ te strak ‘ roepen, waar hun eigen gebrek aan stijl , slechts wist te slobberen, in hun kennelijke blinde maat , want je mag je in brabant niet profileren , vandaar dat je nogal wat brabant-migranten in bv de randstad tegenkomt. Die Breda en Nac , een warm hart toedragen , alleen , verder , dat wat daar als ‘ te ‘ wordt strak gezet vanuit een arbitraire norm ( hihi ) , voor velen , in feite ook ‘ te nauw ‘ inhield, en deze vluchtelingen , konden , meer ruimte ademen, daar waar ‘ te strak ‘ , niet al te nauw genomen werd.
Maar niet merkwaardig dat juist ‘ stijl ‘ , aldaar , zo , hen vervoeren mocht. Zolang zij zelf maar konden en mochten blijven vinden dat het , tot nu in dit heden , ‘ te ‘ strak, is . In hen ontbreekt al te dikwijls de vraag , waar hun ‘ te ‘ , afkomst in heeft. Plezierig dat Breda , ook nog minder krap bemeten referenties in huis heeft, waaronder bv hun universeel meetellende foto-expositie.

Hollands Diep

10   0  
Ton

Rust zacht Frans en alle sterkte voor je familie. Dank voor alles wat je betekende voor de sport en je mede mensen en dieren. En voor t scherp houden van t gezag. Ik hoop dat er vanavond 1 minuut stilte is voor de wedstrijd.

6   0  
Vreven4President & HyballaFurFurher

Ik ken Frans alleen van de verhalen. Maar wat een schitterende documentaire over deze prachtige persoonlijkheid. Geen kaarten op zak, want die stonden h'm niet en zaten z'n edele delen in de weg, hahaha schitterend!!!

Sterkte voor alle nabestaanden.

12   1  
n@©

Sorry, maar op een NAC site zeg je niet dat hij vooral bekend was om zijn strakke broek, daarvoor is hij te belangrijk geweest in de geschiedenis van onze club en verdient hij echt wel meer credits.

Sterkte aan de nabestaanden.

9   0  
Mitchel

@Diep Holland moet zijn Diep in het glaasje?

10   0  
Kinderkaartje

Van mij mogen ze vanmiddag 10 minuten stilte houden voor de wedstrijd, ter ere van deze mr. NAC.

Een icoon is heengegaan.

6   0  
sCARz

Einde van een tijdperk. Frans had voor iedereen tijd en een praatje. Kwam b.v. na de raadsvergadering over de toekomst van NAC ook tekst en uitleg geven aan de supporters die op de Grote Markt stonden en niet naar binnen konden. Een warm mensen mens. Rust zacht Frans.

4   0  
Dutchbird

Rust zacht mooie man en vertel ze daar boven, met die beetje krakende stem, maar al die mooie verhalen uit je enerverende leven.

2   0  
Gast

Oude vriend van mij was destijds degene die namens de belasting de boel kwam veilen.De foto heb ik nog.Hij keek maar wat zuinigjes en voelde zich behoorlijk onveilig in die kantine.

1   1  
Vlaai

Aan het referentienummer van de foto te zien foto genomen in 1975, Vlaais geboortejaar. Is dat de oude hoofdtribune op de achtergrond. Wanneer is die verbanden dan? In 1981, mijn eerste jaar, stond deze er niet meer...

1   1  
Vlaai

Wikipedia:1977

Laad alle berichten na dit bericht in