Wij gaan niet opzij

Paul Depla: "Burgemeesters zien een Eredivisie met twintig clubs niet zitten"

Thiestemberg

Paul Depla heeft zich sceptisch uitgelaten over een Eredivisie met twintig clubs. De Bredase burgemeester ziet nog liever een Eredivisie met twaalf á veertien teams in het komende voetbalseizoen. Het onderwerp is ter sprake gekomen na dat de KKD liet weten een Eredivisie met twintig teams niet direct af te keuren. Depla is woordvoerder van de burgemeesters in de adviesgroep openbare orde en veiligheid van de KNVB.

Paul Depla stelt dat er door het beginnen met de Eredivisie op 1 augustus de competitie al twee rondes achter de feiten aanloopt. Mochten Cambuur en De Graafschap promoveren komen daar nog eens vier extra speelrondes bij. De druk op het speelschema zou op deze manier te groot worden. Uitloop van de competitie is ook geen optie met oog op het naar 2021 verplaatste EK. 

Daarnaast is Depla er niet van overtuigd dat er volgend seizoen heel het jaar aaneensloten gevoetbald kan blijven worden. "Het coronavirus blijft nog wel even onder ons, als het later sterker terugkomt dan kan er een situatie onstaan waarin je weer vier tot acht weken niet kan voetballen. De vraag is of het dan verstandig is om de Eredivisie met twintig clubs dicht te zetten." Depla geeft daarna aan slechts een adviserende rol te hebben in deze kwestie.

De vergelijking met de KKD dat al jarenlang twintig teams huisvest is volgens Depla niet te maken. Op het gebied van veiligheid en openbare orde is het namelijk een groot verschil of je Telstar en jong teams, of Ajax, PSV & Feyenoord op bezoek krijgt. Depla besluit zijn relaas met te stellen dat komend seizoen het uitspelen van de competities centraal moet staan: "We zien nu allemaal hoeveel stress het oplevert als dat niet gebeurt."

Bron:
B-Side Rats, BN de Stem
16 Reacties
35   10  
Ohout

Deze beste meneer is een angsthaas die de afgelopen jaren 0 verantwoordelijk heeft genomen voor fouten waardoor problemen ontstonden. Vervolgens in de media populaire en harde taal uitslaan.

Als je de personen nu ook in dit soort rollen de ruimte geeft is straks elke uitwedstrijd zonder publiek. Ze trekken alle emotie en sfeer uit het voetbal.

Overigens is ere met 20 clubs in ons voordeel voor promotie.

15   1  
Felix

Jonge jonge wat zijn we weer solidair. In de Uk spelen ze standaard 2 a 3 keer per week. Verder zijn Cambuur en de graafschap niet bepaald clubs met risico supporters. Heeft de politie inzet het zo druk gehad de afgelopen 2 maanden?

Wie gaan de clubs als eerste helpen als ze door deze beslissing niet promoveren en bijna failliet gaan... jawel de gemeenten.

Kan je dan voor 1 jaar geen uitzondering maken? Man man

11   13  
Nol

Het geeft ook te denken dat per club een handvol kansloze tokkies er zo 'n moeilijk beheersbare situatie van maken.

27   6  
Brammetje

Tja, ik zie Depla als burgemeester niet zo zitten...

35   10  
Ohout

Deze beste meneer is een angsthaas die de afgelopen jaren 0 verantwoordelijk heeft genomen voor fouten waardoor problemen ontstonden. Vervolgens in de media populaire en harde taal uitslaan.

Als je de personen nu ook in dit soort rollen de ruimte geeft is straks elke uitwedstrijd zonder publiek. Ze trekken alle emotie en sfeer uit het voetbal.

Overigens is ere met 20 clubs in ons voordeel voor promotie.

23   3  
Ohout

Paul depla de man die vooral zijn eigen mening heel interessant vindt.

6   13  
Hont

Ik ben het in deze met de heer Depla eens. 19 thuiswedstrijden in een eredivisie is veel. Dit is niet de fout van de burgermeesters die flink wat bezuinigingen hebben gezien op hun politie de afgelopen jaren, maar gevolg van het onnavolgbare gedrag van de KNVB. ADO en RKC hadden gewoon moeten degraderen, Cambuur een De Graafschap gewoon promoveren

5   2  
Sanseveria

Op zich begrijp ik de zorgen van burgemeesters in het land wel. Maar een competitie van 12 clubs kan je net zo goed niet spelen. Tenslotte zullen de uitgesloten clubs vervolgens in een andere competitie alsnog willen/moeten spelen.

5   10  
ome cor

Zolang NAC nog geen eredivisie speelt hoeft onze burgemeester zich m.i. geen zorgen te maken over een eredivisie met 20 clubs.

Maar ik blijf er bij dat dit een actie is, geboren uit lafheid van de KNVB.
Clubs terecht laten promoveren, clubs Europese tickets toebedelen, dan ook degradanten aanwijzen, stelletje bokhonden

15   2  
Henri

Laat ik vooropstellen dat ik blij ben dat er een eind aan het voetbalseizoen is gekomen. Voor mij is de lol er af. Zelfs alle voetbalzenders de deur uit gedaan. Wedstrijden zonder publiek zijn niet om aan te zien. Maar komende week starten er al weer diverse competities op, zoals Zuid Korea en Zweden. Portugal zal volgen en er is zelfs een redelijke kans dat, jawel Italië ook gaat volgen. Maar in Nederland ziet de veiligheidsdriehoek weer onoverkomelijke bezwaren voor een herstart van de competitie.. Wordt het een eredivisie met 20 clubs dan ziet de veiligheidsdriehoek zeer grote bezwaren. Ieder seizoen zien we weer wel ergens in de Nederlandse competitie een burgemeester die een (inhaal) wedstrijd niet laat doorgaan.De politie is nog op vakantie, de politie heeft het te druk, de tegenstander heeft een slechte reputatie etc etc. Nederland is echt het enige land in de (voetbal)wereld waar er altijd wel een instantie bezwaar heeft tegen een voetbalwedstrijdje. Misschien moeten ze eens beginnen met genoeg gekwalificeerd personeel aan te nemen. Ik werk deels in Antwerpen en als ik daar ben zie ik om de kilometer zeker meerdere politieagenten, te voet, op de fiets, moter in de auto of een bus. Valt er een stoplicht uit, de agenten regelen meteen het verkeer op een kruising etc. En zijn er geen agenten dan zijn er wel gewapende militairen. Voetbalwedstrijden of het nu Beerschot-Antwerp FC is of Standard-Anderlecht de geplande wedstrijd wordt gewoon gespeeld. Het vreselijke gezeik van die veiligheidsdriehoek kan mij echt gestolen worden.

9   2  
Bommetje

@Henry
Die burgemeesters vinden het gewoon interessant om ook eens een beslissing te mogen nemen.
Die van Eindhoven ‘durfde’ zelfs geen wedstrijd zonder publiek te laten spelen.
Maar daar ging het natuurlijk niet echt om. Het ging erom dat hij even zijn pr momentje had.

6   1  
Spionkop

Ik heb het altijd al een Davy Schollen-achtige burgervader gevonden.

Tijd voor een nieuwe, en hopelijk niet weer zo een kakbal.

2   2  
Ivo

Stel dat je vanaf 1 september of 1 oktober weer mag ballen. Dan zullen ook alle andere evenementen (sport, muziek etc.) willen inhalen anders vallen die ook om. Dan krijg je een agenda met 3/4 evenementen en wedstrijden per week. Ik snap echt wel dat dit qua veiligheid een dingetje is. Of je moet spelen zonder publiek, en dat wil ook niemand.

Een eredivisie met 20 slaat vooral nergens op, omdat je de KKD daarmee sportief vermoord. Het is wel typisch Nederlands, een polderoplossing waar de groten tevreden mee zijn en de kleintjes de rekening krijgen. De KNVB ziet liever Dordrecht, Telstar, Oss en Helmond omvallen dan dat ze 2 clubs teleur moeten stellen.

1   2  
Ojee

Hij praat hier niet als burgemeester van Breda, maar als voorzitter van de 40 grote en middelgrote gemeentes en als woordvoerder van de steden waar betaald voetbal wordt gespeeld. Dit is dus uit het overleg van al die burgemeesters gekomen.

Wellicht dat dit een iets ander licht op de zaak werpt dan het verhaal van Ohout doet vermoeden

Bovendien is dit slechts een adviserende rol die vervuld wordt.

1   1  
Ohout

@ojee Dit lijkt me nu precies het probleem. Vanuit het voorbeeld (vol fouten waar hij geen verantwoording over neemt) een advies uitbrengen lijkt me niet wenselijk. Dit gaat ten koste van en voed ook nog het idee dat wat hij doet goed is voor de maatschappij.

2   0  
BredaParel

NAC vraagt al jarenlang om een normalisering. Burgemeesters criminaliseren en demoniseren wederom de suporters.

Die gekken die zich niet kunnen gedragen en een stadionverbod krijgen, moet je gewoon elke wedstrijd in een cel zetten. Zoals in Engeland. Nu loop je gewoon de andere kant van t stadiom alsnog de tribunes op...

0   0  
Ojee

Ohout, het is een advies van de burgemeesters. Niet van Depla.

Laad alle berichten na dit bericht in