Wij gaan niet opzij

Peter Hyballa: "Ik blijf zeker niet heel mijn leven trainer"

Thiestemberg

Peter Hyballa staat vanavond oog in oog met Dick Advocaat. Feyenoord-NAC, de halve finale van de KNVB beker. Waar het bij Feyenoord een vanzelfsprekendheid is dat de club elk jaar ver komt in het bekertoernooi, is dat bij NAC net even anders. Het is sowieso uniek dat een niet-Eredivisie team zo ver doorkomt in de beker. Dat komt de Duitse trainer op veel aandacht van de landelijke pers te staan. Zo stond hij afgelopen week ook Trouw te woord na een van zijn intensieve trainingssessie's.

Hyballa begon zijn relaas tegenover Trouw met een analyse van de Nederlandse voetbalcultuur, deze was volgens de Duitse oefenmeester conservatief en vooral arrogant. Dat Ex-Feyenoord hoofdtrainer Jaap Stam zijn trainingslicentie 'cadeau' kreeg vind hij dan ook schandalig. Wat Peter Hyballa betreft is iedereen gelijk, of je nou oud-voetballer of schoonmaker bent. "Misschien is dat de reden, dat ik nog geen topclub heb getraind. Ik ben geen kontenlikker en heb ook niet veel vrienden in de voetballerij."

Peter Hyballa had van vroeger uit al een goede band met zijn vader. In zowel Rotterdam als in Bocholt was Hyballa senior actief als sociaal werker en geestelijk verzorger vanuit het protestants-christelijke geloof. "Bij ons kwamen mensen over de vloer met problemen. Iedereen in Bocholt wist: meneer Hyballa kan je helpen. Ik heb veel pedagogische vaardigheden van mijn vader meegekregen." Besluit Hyballa. Inmiddels leeft meneer Hyballa (sr.) al een tijdje niet meer, in 2014 overleed hij aan een hartinfarct. 

Als Peter Hyballa terugdenkt aan zijn vader mist hij hun goede gesprekken. Toch gingen deze gesprekken nooit over voetbal, daar hield Peter's vader niet van. Slechts eenmaal zat hij in het stadion om zijn zoon aan het werk te zien. Hyballa vond dit overigens niet erg. De Duitse trainer verafschuwt vaders die met dollartekens in de ogen jonge jongens onder druk zetten en hun baan opzeggen als hun kind een contract krijgt. 

Zoals zijn vader deed Hyballa een pedagogische opleiding, sportpedagogiek. Aanvankelijk deed de 44-jarige Duitser ervaring met het geven van sporttherapie voor kinderen met kanker. Uiteindelijk rolde hij echter al snel in het voetbalwereldje, maar of dat ook echt zijn wereldje is weet Hyballa niet: "Ik vind het motiveren van die jongens leuk en ik heb dankzij het voetbal de halve wereld gezien. Wat mij tegenstaat is het feit dat ik als trainer toch afhankelijk ben van elf jonge gasten in korte broeken, van een zere knie of een beledigde bankzitter. Ik blijf dit zeker niet heel mijn leven doen."

Bron:
B-Side Rats, Trouw
Terug naar overzicht
12 Reacties
33   1  
Michel

Is toch echt een mooie vent als je dit zo leest!
Voetbalwereldje is ook heel opportunistisch en eigenlijk puur plastic. Als je al ziet hoe het op amateurniveau gaat met kinderen dat het niet gegund wordt of heel politiek is, is dat heel sneu.

Ik hoop dat Peter langer dan 1,5 seizoen gaat blijven. NAC is toch een club waar we jonge hongerige mannekes willen zien en dat past wel bij hem als opbouwtrainer. Cultuur past bij hem.

33   1  
Michel

Is toch echt een mooie vent als je dit zo leest!
Voetbalwereldje is ook heel opportunistisch en eigenlijk puur plastic. Als je al ziet hoe het op amateurniveau gaat met kinderen dat het niet gegund wordt of heel politiek is, is dat heel sneu.

Ik hoop dat Peter langer dan 1,5 seizoen gaat blijven. NAC is toch een club waar we jonge hongerige mannekes willen zien en dat past wel bij hem als opbouwtrainer. Cultuur past bij hem.

16   1  
Sp1

Vanavond in het uitvak:Atemlos durch die NACht?......

8   0  
Van "taajlaand

Hoi SP1,

Ik probeer vanaf de bank thuis, (durf nergens anders naar toe van de spanning...) mee te zingen!

En ook haar een van haar andere hit: "Hunderd prozent!"

'Ich will alles oder gar nichts, wert 100%'.

Man, man, ik ben op van de zenuwen.
Kans is zo verrekte klein, maar laten we die kans nu EINDELIJK wel eens pakken, en misschien gelukkig of lelijk, die finale weer eens halen.

Onvergetelijk voor ons, Schitterend voor Hyballa!9   14  
Alias de Mol

Heb net naar de Kuip gebeld met de vraag of ze weten dat er veel Bredanaars buiten het uitvak zitten en of daar een oplossing voor gevonden kon worden dmv extra ruimte bij elkaar te creëren bij het uitvak. Ze twijfelden maar zeiden uiteindelijk nee. Misschien dat ze om gaan als meer mensen bellen (09001908, optie 2).

1   1  
Pedr0

Welk vak zit vlak bij t uitvak?

10   1  
Sting

EE zit iig dicht tegen het uitvak. Ik zit daar o.a. met mijn zoon ( "helaas" voor Feyenoord), mijn andere zoon kan ik dan misschien ook wel zien, want die zit bij "de goede", die andere 1.200....

14   0  
D

@Alias de mol
Je doet je naam eer aan... Ik zou vooral geen slapende honden wakker maken, voordat ze met id controle aan de poort gaan starten.

4   17  
scheppioni

Ik blijf het een 'rare' gast vinden maar het belangrijkste is ons NAC, zolang we zo blijven voetballen zoals bij az uit, ben ik helemaal tevreden, want dat is NAC die we willen zien !!
Al staat de kerstman of de paashaas voor de groep, het gaat om ons NAC !!
Come on Peter en mannen vanavond, make us day !!!

4   2  
Balletje

Ga hem met de dag leuker vinden. Frisse wind door de krochten van ons NAC.
Hoop dat hij een jaar of 5 volmaakt. Met alle prijzen en promoties die haalbaar zijn.

11   1  
Breda1976

lekker slim. er zijn nu grote ID controlles aangekondigd op de vakken rondom het uitvak en de sponsorentribune. goed gedaan

5   3  
de mol sukkel

goed bezig mol stomme kneus. ze gaan extra beveiligen rond de kuip inderdaad en ID checks doen hoorde het net van sponsor. slim man sukkel

0   4  
Sander

Wat een klote team zeg. Eerste 10 minuten waren goed maar daarna geen noad.... stokkers en assari onder andere eruit..
hyballa aanstellen voor de lange tijd dan komt het wel goed
Nac nac Yellow black army

Laad alle berichten na dit bericht in