Wij gaan niet opzij

Thomas van Zijp moest wennen bij NAC O18: ‘Heb het wel even moeilijk gehad’

Masthow

Een welkome zege. De eerste clean sheet van het seizoen. Positiviteit overheerst bij Thomas van Zijp na de overwinning van NAC O18. Na een aanpassingsperiode is hij basisspeler en hoopt hij de tweede seizoenshelft weer te promoveren.

Hij pakte bij 0-0 een ‘professionele’ gele kaart door een gevaarlijke aanval eruit te halen. Even later stond hij aan de basis van de aanval die tot de penalty leidde. Per slot van rekening hield rechtsback Van Zijp met zijn collega-verdedigers de nul. “De eerste van het seizoen pas. Dat is ook heel lekker.”

In de openingsfase had zijn ploeg het lastig. Ook Van Zijp kreeg pas na tien minuten grip op zijn directe tegenstander, die erg bedrijvig was. “We begonnen niet scherp aan de wedstrijd. In de eerste helft creëerden we niks. Na rust hebben we ons goed herpakt.” NAC opende de score uit een strafschop en liep daarna uit naar 3-0. “We hebben wel verdiend gewonnen vind ik. Volendam creëerde niet veel in de eerste helft niet, al was het meer dan wij. In de tweede helft hebben we als team gestreden en de kansen afgemaakt, waar we die de vorige wedstrijden lieten liggen.”

Mentale tik

De 17-jarige Van Zijp groeide op in Made. Al vanaf de Onder 8 stroomde hij in bij de jeugdopleiding van Feyenoord. Uiteindelijk speelde hij tien jaar in Rotterdam. “Als klein kind realiseer je je dat niet. Dan is Feyenoord best normaal, maar als je zo terugkijkt is het best wel gaaf om mee te mogen maken.” Aan het eind van vorig seizoen kreeg hij te horen dat Feyenoord niet langer met hem door ging, nadat hij al weinig speeltijd had gekregen. “Dat was een mentale tik voor mij. Ik heb het daar wel even moeilijk mee gehad.”

Na het nieuws was er snel contact met Excelsior en NAC. “Bij Excelsior voelde ik niet dat ik daar echt paste. En het voordeel van NAC is dat het voor mij dichtbij is.” Na drie dagen stage lopen sloot Van Zijp al aan bij de groepstraining. Hij speelde gelijk al mee op een oefentoernooitje vlak voor de zomerstop. Toch was het in het begin wennen. Van Zijp had naar eigen zeggen een tijd nodig om zich aan te passen. “Een andere groep, andere speelstijl. Daardoor begon ik het seizoen ook op de bank.”

Ondertussen heeft de verdediger zich in de basis gespeeld. Van Zijp omschrijft zichzelf als niet de snelste speler, maar wel een ‘slimme verdediger’. “Goede pass, rustig aan de bal en iemand met overzicht. Ik ben nu nog aan het trainen om sterker te worden, fysieker.” Voor nu is het genieten van de overwinnen, komend weekend wacht de volgende horde richting promotie. “Deze zege smaakt natuurlijk naar meer. Volgende keer spelen we tegen AFC. Dan gaan we er weer vol voor. We trainen er ook hard voor. Hopen dat we snel weer kunnen promoveren naar divisie twee.”

Bron:
B-Side Rats
0 Reacties
Geen berichten gevonden
Laad alle berichten na dit bericht in