Wij gaan niet opzij

Valk schrijft brief aan supporters, NAC komt met maatregelen na ongeregeldheden in Doetinchem

Das Phantom

Henk Valk richt zich met een open brief op de website van NAC tot de supporters. In de brief gaat het over de ongeregeldheden rondom het treffen met De Graafschap en kondigt de algemeen directeur extra maatregelen aan om herhalingen te voorkomen.

Valk zegt dat hij naar aanleiding van de incidenten veel berichten heeft gekregen van supporters of mensen die de club een warm hart toedragen. "Van mensen die altijd alle wedstrijden uit en thuis bezoeken tot en met mensen die ons gewoon een warm hart toedragen. Niet alleen uit Breda, overal vandaan. Ze herkennen het gedrag van onze aanhang niet in de beelden van het uitvak van De Vijverberg." NAC zegt de zorgen en teleurstelling te delen. " Het doet nog steeds pijn. Dat wangedrag laten we niet over ons heen gaan. Juist omdat zo veel mensen zich hierover tot ons richtten, ook via social media, ga ik hier namens de hele club graag wat dieper in op wat we zoal gedaan hebben en welke maatregelen we nemen." 

Stadionverboden en boetes 
Valk somt op wat er zoal verkeerd is gegaan op De Vijverberg. "Het afsteken van vuurwerk, het dragen van bivakmutsen om onherkenbaar te blijven, het gooien van materialen en het vernielen van de eigendommen van anderen: het mag niet en leidt tot serieuze boetes", aldus Valk. "En ook het doorgeven van toegangsbewijzen aan anderen mag niet. Degenen die dat doen zijn verantwoordelijk voor de daden van die anderen. Daar waren met name ook de bezoekers uit Lokeren bij." 

NAC heeft inmiddels aan dertig personen een stadionverbod uitgedeeld, maar verwacht dat wanneer alle beelden binnen zijn en het onderzoek is afgerond, er nog meer zullen volgen. "De kosten voor de vernielingen en de mogelijke boete van de KNVB, zullen worden verhaald op een aantal daders en op degenen die in een latere fase nog herkend worden. Binnen de groep van Lokeren zijn ook een aantal daders geïdentificeerd, daarover wordt met de plaatselijke politie gesproken en ook die zullen de gevolgen moeten voelen." 

Maatregelen 
NAC gaat ook een aantal maatregelen invoeren om herhaling te voorkomen. Zo vertrekken de bussen vanaf nu allemaal bij het stadion en zal er ID-controle plaatsvinden. "De naam op het ID-bewijs dient overeen te komen met de naam op het ticket. Klopt dit niet? Dan wordt toegang tot de bus ontzegd en reist deze persoon niet mee. Dit om te voorkomen dat kaarten worden doorgegeven aan anderen, zoals bevriende supportersgroepen van andere clubs." Verder mogen supportergroepen, behalve de supportersvereniging, voorlopig geen eigen bussen meer claimen. 

Als laatste biedt Valk zijn excuses aan aan goedwillende supporters die nu lijden onder deze maatregelen. "Het spijt ons die te moeten treffen, maar we kunnen helaas niet anders. Daarnaast dank ik namens onze hele club alle supporters van NAC die zich naar aanleiding van de incidenten in Doetinchem tot ons gericht hebben. Hun brieven, telefoontjes en berichten op allerlei fora sterken ons in de overtuiging dat wangedrag te allen tijde bestreden moet worden. Dat zullen we blijven doen, ook namens jullie." 

Lees hier de hele brief op de website van NAC. 

Bron:
B-Side Rats, NAC
25 Reacties
22   0  
Judge M.

@Dero:

Ik was er in de jaren negentig ook geregeld bij met de uitwedstrijden maar daar is toch echt geen enkele bivakmuts aan te pas gekomen. Sterker nog: ik was ook bij de vriendschappelijke wedstrijd in Lokeren waaruit deze vriendschap ontstaan is. Wat ik me herinner was dat er zo'n 500 toeschouwers waren waarvan er minstens de helft uit Breda kwamen. Na de wedstrijd kwamen de spelers waaronder Karelse, Van Hooijdonk en Remie nog de kantine in was het vooral erg gezellig en waren de Lokeren supporters in mijn herinnering vooral al erg op leeftijd. Sterker nog dus: dat spul wat nu de boel heeft lopen verzieken in Doetichem was toen nog niet eens geboren.

Daarnaast: Valk voor deuger uitmaken terwijl hij de scherven keer op keer mag lijmen dat slaat natuurlijk helemaal als een lul op een drumstel.

4   16  
Breda vooruit

Groot gelijk kaarten op naam en id laten zien ook registratie van wie er mee gaat, en schade verhalen op iedereen die mee gaat helaas moeten de goed willende supporters onder de kwade lijden.
Misschien stopt deze ellende dan

18   2  
Wanny

Schade verhalen op iedereen die mee gaat krijg je nooit voor elkaar. Je kunt iemand niet straffen voor wat een ander heeft gedaan.

Ik denk dat je met een registratie en ID controle de problemen al grotendeels oplost.

1   1  
BREDA👊BAVEL

Talenten

13   1  
Heksenketel

Helemaal eens met de maatregelen, maar NAC mag ook in de spiegel kijken. Er is veel te veel getolereerd. Voor de wedstrijd tegen De Graafschap wist iedereen, ook de beveiligers, dat er veel mensen in het uitvak zouden zitten, die daar niet thuis hoorden. Dit is door NAC danwel de beveiligers toegestaan. En dat vuurwerk komt niet uit de lucht vallen. Maar goed, vanaf nu wordt dat dus anders.

12   22  
Realist

Goh, Valk laat weer eens wat van zich horen..... Wanneer komt zijn visie op het abominabele spel en het achterblijven op de doelstelling? Wat een enorm slechte AD hebben we helaas weer. Een enorme deuger die niets van de voetballerij snapt.

17   10  
Ice

@Realist Daar gaat Valk niet mee komen, aangezien dat dit niet zijn vakgebied is. Hij is namelijk algemeen directeur en bemoeit zich niet met voetbalzaken. Dus afgeven en klagen over Valk is niet terecht in deze! Maar roepen en klagen blijft een dingetje onder de NAC supporters

15   1  
Chefke076

Het gedrag van de hardere kern is niet goed te praten. Grote groep in Arnhem met de Belgische vrienden op Vitesse jagen, in de bussen werd volop gesnoven en vuurwerk verdeeld, de pendelbusrit duurde veel langer dan nodig en er werd ongekend ver omgereden, het was een perfect recept voor maximale chaos. Het was ook niet goed georganiseerd waar uiteindelijk misbruik van werd gemaakt. Met name door de nieuwe garde van de harde kern. Mannekes van 18-20 jaar, 60-70kg, strak van de zooi, een ego van 27 paarden, een bivakmuts met de codes van Breda + Lokeren en totaal ontoerekeningsvatbaar. Compleet doorgeslagen waar geen land mee te bezeilen valt. Zelf stond ik nog buiten toen de ME het controle vak binnen stormde, net als de oude garde van Lokeren. Opvallend dat dat stuk voor stuk echt goeie gasten zijn waar je een goed inhoudelijk gesprek mee kan voeren en dat zij ook balen dat ze ongelooflijk lang in de bus zitten om vervolgens nog voor dat ze binnen zijn al een kut avond hebben. Aftrap van de wedstrijd gemist, pas na het eerste kwartier kwamen we binnen. Konden met de ME ook een grapje maken, dat scheelde de helft want je hebt er ook tussen zitten die blijven meppen. Wel slim bedacht om een paar doorgesnoven jochies te laten vechten met de beveiliging van DGS om zo 30 anderen door te laten rennen het vak in volgepakt met vuurwerk vlak voor de ME ingreep. De vuurwerkacties waren wel mooi, jammer dat ze alleen op de eerder beschreven manier worden binnengesmokkeld. De sfeer was gespannen en het was wachten op het vuurwerk in het vak want op het veld was weinig te beleven. Na de eerste vuurwerkactie in minuut 30 gingen ook de drankpunten dicht dus er was geen druppel fris of bier meer te krijgen, ook statiegeld was dus niet te retourneren. De tweede actie was ook mooi en goed, alles bleef binnen het vak in tegenstelling tot de eerste actie. Richting het einde van de wedstrijd zochten capo 1 tot en met 25 (met en zonder bivakmuts) nadrukkelijk de confrontatie met DGS. Na de wedstrijd stoeltjes gooien, vuurwerk gooien waar de kinderen van Büttner op 10m vanaf stonden en een fotograaf die niet eens doorhad dat het onder hem lag. Dat zijn de dingen die echt ook wel te ver gaan maar waar de beveiliging van NAC weinig aan kan doen. Tegen dit soort doorgesnoven figuren moet een politiemacht staan die er voor getraind zijn want je kan niet normale beveiliging dat laten doen, die zijn hun leven niet zeker en daarom dat de bivakmutsen hun gang konden gaan. Een aantal supporters die verhaal wilden halen bij de bivakmutsen kregen bijna klappen.
ID controle en geen gereserveerde bussen voor die mensen zou een oplossing kunnen zijn, al hoewel die controle bij de bussen dan ook echt moet verbeteren. Er wordt nooit gecontroleerd namelijk.

20   5  
Wanny

@ Realist

Waarom is Valk een enorme deuger als ie maatregelen neemt tegen hooligans die de naam van NAC door het slijk halen? Keihard aanpakken die gasten en nooit meer bij een wedstrijd van NAC binnen laten.

9   1  
G.R,

kaarten op id en betere controle?????? heeft nac onder een steen gelegen de laatste 10 jaar. ik dacht dat het normaal was maar nac gaat nu pas beginnen met die controle

10   0  
SjorsNAC

Uitstekenden actie, hopelijk blijft hierdoor het bezoek van uitwedstrijden voor supporters die zich wel normaal gedragen behouden.

8   11  
Dero

Tja in de jaren 90 was het ook zo regelmatig. Net iets fanatieker als de rest soms op t randje en soms eroverheen. Dat heeft wel NAC gemaakt , qua sfeer en qua naam. Geen doorsnee club als Heerenveen of az. Als er niets was gebeurd von iedereen het vuurwerk mooi en staat iedereen foto’s te maken. Natuurlijk is het vervelend voor kinderen en/of ouderen. Maar neem aan dat niemand bewust die doelgroep wil pesten of bang wil maken. Kaarten verkopen aan Lokeren en niet aan eigen fans, vindt ik wel een punt van aandacht.

18   1  
Wanny

@ DERO

Een keer vuurwerk afsteken daar zullen de meesten geen problemen mee hebben. Maar dingen slopen en vrijwilligers en medesupporters belagen gaat wel te ver.

9   0  
markenaa

Je ID kunnen tonen is sowieso al verplicht. Die ID controlen met een kaartje wat op naam staat lijkt me eigenlijk heel normaal en kijk er eerlijk gezegd van op dat dat nog niet gebeurde.

22   0  
Judge M.

@Dero:

Ik was er in de jaren negentig ook geregeld bij met de uitwedstrijden maar daar is toch echt geen enkele bivakmuts aan te pas gekomen. Sterker nog: ik was ook bij de vriendschappelijke wedstrijd in Lokeren waaruit deze vriendschap ontstaan is. Wat ik me herinner was dat er zo'n 500 toeschouwers waren waarvan er minstens de helft uit Breda kwamen. Na de wedstrijd kwamen de spelers waaronder Karelse, Van Hooijdonk en Remie nog de kantine in was het vooral erg gezellig en waren de Lokeren supporters in mijn herinnering vooral al erg op leeftijd. Sterker nog dus: dat spul wat nu de boel heeft lopen verzieken in Doetichem was toen nog niet eens geboren.

Daarnaast: Valk voor deuger uitmaken terwijl hij de scherven keer op keer mag lijmen dat slaat natuurlijk helemaal als een lul op een drumstel.

2   6  
Mitchel

@Wanny 13-11 om 11u30

Je reinste onzin. Artikel 6:166 BW biedt juist voor deze gevallen een wettelijke grondslag.

11   0  
Wanny

@ Mitchel

Ik kan me niet voorstellen dat als je met 500 man in zo'n vak staat en er 30 capuchonnetjes rotzooi trappen, je met 500 man als 1 groep wordt gezien en dus allemaal strafbaar bent. Zeker als gewoon duidelijk op camera staat wie er wel en niet bij die groep staan.

0   1  
Niekjongepier

Weet iemand iets over halve seizoenskaarten en de kaartverkoop tegen stillem 2

8   0  
fvf6

Uitkaarten op naam en i.d. controle bij instappen van de bus had allang moeten en kunnen gebeuren .Maar goed dat het vanaf nu gaar gebeuren. De schade altijd op de daders verhalen en NIET op alle mee gereisde uit supporters. Ook een stadion verbod niet alleen voor het Rat Verlegh maar voor alle voetbalstadions in Nederland . Hopelijk zijn we dan snel van die raddraaiers af .Ik zou zeggen tegen onze supporters drink bier en roep kut , maar breng niet ons NAC en onze supporters niet tot schande .

9   1  
De vlekkenverwijderaar

@realist. Is het nou weer niet goed?, we zeiken om te zeiken ze te lezen, het was een goede brief. HIj is AD en gaat dus niet over de technische zaken op het veld. Hij is inderdaad bestuurder en hij moet besturen, hoeft in principe ook geen verstand van voetbal te hebben daar hebben we o.a. de trainer voor, hij is liefhebber en dat is voldoende. Wouter Koolmees is president directeur van de spoorwegen en heeft ook geen verstand van treinen.

8   2  
ome cor

Realist lijkt alle realiteitszin kwijt.
Valk die zich hier terecht over uitspreekt verwijten dat hij niks over het sportieve falen zegt is als bij een anti rook campagne zeuren over hoe slecht alcohol is.
Totaal irrelevant en onrealistisch dus.

Vergelijkingen met de jaren 90 zijn ook niet van toepassing. Daarbij werd het destijds ook niet door alle supporters en zeker niet door NAC geapprecieerd.

Je als een randdebiel gedragen uit naam van de club is iets waar niemand om vraagt.
Zeker de club niet.

Valk zal bij het gros van NACsupprter goodwill oogsten als hij dit uitschot uit de stadions weet te weren.


4   3  
Doetinchemmer

@chefkeo076 Vraag me af of die neppe belgen in ons Graafschap vak dan moeten? Wat dachten zij kans te maken tegen een man of 800? Maar goed, echte Nac fans geen problemen mee.

4   0  
Haasje

Wat bezielt deze zogenaamde supporters? Waren zij iedere keer niet thuis toen de opvoeding plaatsvond?

4   0  
ennaojseejer

Voor alle betweters en brave Hendrikken: lees even het verhaal van Chefke076 12:20. Het was een actie van klein groepje doorgesnoven jongere Lokeren-supporters plus nieuwe garde van de harde kern. Die kleine groep moet je voortaan buitensluiten.
Wel weer heel erg makkelijk om voor de rest iedereen maar over 1 kam te scheren en af te zeiken. Ik denk dat 99% van de uitsupporters doorgaans erg goedwillend zijn.

4   0  
Hup NAC

@Breda Vooruit

Zo te lezen zit jij nooit in het uitvak ?!

Ik wel !
Wat een belachelijk 'voorstel' om goedwillende en trouwe NAC-supporters mee te laten betalen aan de ellende die veroorzaakt wordt door dit soort gasten!

NAC en security hadden zelf al veel langer in moeten grijpen, maar beter laat dan nooit...

0   0  
5th

@ENNAOJSEEJER

Altijd makkelijk om ons de schuld te geven met jullie nieuwe generatie harde kern… hebt duidelijk je kennis niet op orde wie dat precies zijn. Wij hebben ons namelijk niet schuldig gemaakt aan wat voor k ongeregeldheden dan ook.

Laad alle berichten na dit bericht in