Wij gaan niet opzij

BSR interview: Tom van den Abbeele hoopt op beter spel en resultaat 2/3

Italo

Deze week spraken wij met technisch manager Tom van den Abbeele over de huidige situatie bij NAC. In dit artikel zoomen we in op de sportieve prestaties van NAC en de ontwikkeling en samenstelling van de huidige spelersselectie. Later volgt nog een publicatie over de ambities, doelstellingen en promotiekansen van de club.

Het waren drukke weken in juli en augustus voor technisch manager Tom van den Abbeele. Er kwam een karrenvracht aan nieuwe spelers naar het Rat Verlegh Stadion. Na een wisselend verlopen voorbereiding leek het elftal precies op tijd in vorm te komen. De eerste twee competitiewedstrijden werden overtuigend gewonnen (0-2 bij FC Dordrecht, 5-1 tegen Helmond Sport).

Echter, het goede veldspel was van korte duur en naarmate het seizoen vorderde kreeg NAC in steeds minder duels de overhand. Ook Tom van den Abbeele ziet dat het momenteel moeizaam gaat. ''Het hangt allemaal heel kort bij elkaar en alles is nog mogelijk. Maar uiteraard is het onze ambitie om het beter te doen. Niet alleen qua resultaat, maar ook qua spelbeeld. We zullen beter moeten gaan voetballen en dan komt het resultaat vanzelf.’’

''Bij een hele nieuwe selectie kan je er van uit gaan dat het tijd nodig heeft om op elkaar ingespeeld te raken. Dat is de situatie waar wij nu in zitten. Ik denk dat wij allemaal gezien hebben welke kwaliteiten de jongens hebben, ze hebben de eerste periode binnengehaald. Ze liepen de zoden uit het gras voor elkaar en nadien was er een klein beetje decompressie’’, waarmee van den Abbeele bedoelt dat de druk binnen de ploeg wat afnam na het winnen van de periodetitel.

De totstandkoming van de selectie is bepaald door het technisch hart, van den Abbeele is eindverantwoordelijk. ''Ruud Brood speelt daar een belangrijke rol in. Verder legt ook Maas (Hoofd Scouting) namen op tafel nadat deze zorgvuldig zijn bekeken. En het hoofd van de jeugdopleiding, Eric Hellemons, geeft aan of er bijvoorbeeld in de onder 19 een jongen zit die voor een plaats in de selectie in aanmerking komt. Extern komen de namen op tafel door de scouting, intern vanuit de jeugdopleiding. Iedereen functioneert vanuit zijn taken.’’

Desgevraagd zoomt van den Abbeele in op het aanvalsspel van NAC. De ploeg heeft de gehele eerste seizoenshelft moeite gehad met het scoren van doelpunten, terwijl daar met onder andere het aantrekken van Dogan (twintig doelpunten voor FC Oss) ogenschijnlijk goed op was ingekocht. ''Als je kijkt naar het aantal doelpunten hadden wij effectief wat meer verwacht. Maar op die manier ga je alleen maar meer druk leggen op die jongens en dat is niet de bedoeling. Ik vind wel dat ze (de aanvallers red.) , los van de doelpunten zeer verdienstelijk voetballen.’’

Een echte topschutter ontbreekt vooralsnog in de selectie bij NAC, maar dit hoeft in de ogen van van den Abbeele absoluut geen probleem te zijn: ''Iedereen heeft zijn kwaliteiten, maar de sterkte van NAC moet zijn dat wij niet van een of twee spelers afhankelijk zijn. Als je de statistieken erop na slaat is dat ook te zien. Als er dan iemand geblesseerd uitvalt, zoals Dogan, zijn er anderen die het oppikken. Sidney van Hooijdonk heeft een fantastisch parcours afgelegd met een aantal doelpunten, Finn begint zijn draai te vinden en ook Dogan en de Ilic-broers hebben doelpunten gemaakt. Dat stemt mij wel tevreden, want als je afhankelijk bent van één speler is dat toch wel een gevaar. We hebben een selectie die aan elkaar gewaagd is en waarin iedereen een doelpunt kan maken. Alleen dat gemiddelde moet opgekrikt worden.’’

En juist dat, mentaliteit en wilskracht, is één van de eigenschappen waar van den Abbeele in de zomer nadrukkelijk op heeft geselecteerd. ''We hadden dat wel. Ik bedoel, ik herinner mij nog de eerste training van Dogan. Die mocht onmiddelijk naar de ziekenboeg. Dus het gebeurt wel en er wordt soms smerig getraind. Er zijn jongens die hun voet zeker niet terugtrekken, zo moet het ook en ik hoop dat dat aanstekelijk werkt zodat iedereen dat oppikt.’’

''Dat vuurtje moeten we zuurstof geven, dan wakkert dat weer aan. We hebben een jonge groep en wat dat betreft zijn ze misschien nog een beetje te lief. Het mag soms zeker eens botsen op de training, dat komt ten goede aan het spelbeeld op termijn. Dat zijn zaken die deel uitmaken van het spelletje.’’

Tot slot kwam ook het hoofdpijndossier Anouar Kali nog ter sprake. De middenvelder wordt verhuurd aan het Belgische Excelsior Virton, maar kwam voor die ploeg niet één keer in actie. ''Anouar heeft de selectie nog niet gehaald door blessureleed. Hij is ondertussen weer bijna fit. Maar goed, de zaken lopen. Wij zijn op dit moment in contact met Virton, maar we hebben ook een contract met Virton dat gerespecteerd moet worden.’’

Virton huurt de middenvelder voor een jaar van NAC. Mocht die club van hem af willen, zal het zelf een oplossing moeten zoeken. Terugkeren naar NAC in de winterstop gebeurd hoe dan ook niet. Maar op iets langere termijn, aankomende zomer, zal door van den Abbeele opnieuw gepoogd moeten worden om de wegen tussen Kali en NAC te laten scheiden.

Bron:
B-Side Rats
14 Reacties
34   1  
Ivo

Een directeur gaat zijn spelers en staf in zo'n interview niet tot de grond afbranden.

Intern wordt er hopelijk wel een ander liedje gezongen.

Kali verhaal idem. Wordt nu gegooid op een blessure (is misschien deels waar), maar achter de schermen lijkt er meer aan de hand (arbeidsconflict). Hoe dan ook - als directeur hou je de vuile was binnen.

De TD kan in de winterstop zijn waarde weer laten zien. Ik vind sommige versterkingen (Olij - Riera - Noblejas) echt top en precies het niveau wat we nodig hebben. Met 2 of 3 echt goede verbindingsspelers erbij sta je er weer heel anders voor. Dan gaan Dogan en Stokkers misschien ook renderen.

Wel heel jammer dat de huurspelers individueel goed, maar in hun teamspel zo matig zijn. Terwijl jongens die je huurt eigenlijk het verschil moeten maken.

3   39  
Kwartbelg

Lees ik nu tussen de regels door dat er geen spits bij gaat komen? 'M.i. zeer noodzakelijk. Hoe reëel is het gerucht rond Ambrose!

9   39  
Misterbean

Bla-bla-bla. Deze man weet nauwelijks waar hij het over heeft zo lijkt het: we hebben een selectie die aan elkaar gewaagd (lees: onder de maat) is en waarin iedereen (lees erbij: incidenteel) een doelpunt kan maken.
Deze onevenwichtige selectie is los zand, en heeft met meer geluk dan wijsheid de 1e periodetitel gewonnen. En iedereen kan altijd een doelpunt maken, je moet er alleen ook 1 of meer hebben die veel doelpunten maken. Hij had bijvoorbeeld ook een echte buitenspeler kunnen aantrekken, maar dat was zeker niet nodig? Etc. etc.
Het wordt een lang en zwaar seizoen voorspel ik.

10   17  
Joost

“Ik vind wel dat ze (de aanvallers red.) , los van de doelpunten zeer verdienstelijk voetballen.’’

Als je dit leest, maakt de rest van het interview al niet meer uit. Zonder hiermee de inzet van Bsiderats tekort te doen.

Toch verder gelezen en dan zie ik dit:

Een echte topschutter ontbreekt vooralsnog in de selectie bij NAC, maar dit hoeft in de ogen van van den Abbeele absoluut geen probleem te zijn: ''Iedereen heeft zijn kwaliteiten, maar de sterkte van NAC moet zijn dat wij niet van een of twee spelers afhankelijk zijn”

Ik zou er op dit moment blind voor tekenen om afhankelijk te zijn van een spits die er 20 inlegt. Wat een grap.

9   8  
Boyd

“Als je kijkt naar het aantal doelpunten hadden wij effectief wat meer verwacht. Maar op die manier ga je alleen maar meer druk leggen op die jongens en dat is niet de bedoeling.”

Wat is dan wel de bedoeling? Dat ze het naar hun zin hebben? Dit is toch betaald voetbal. Waar je moet presteren?

"Het hangt allemaal heel kort bij elkaar en alles is nog mogelijk.”

Het hangt als los zand aan elkaar zul je bedoelen en er was geen enkele progressie waar te nemen. NAC heeft het thuis moeilijk tegen elke tegenstander en gaat met knikkende knieën naar uitwedstrijden. En kijk dan eens naar het programma in de tweede seizoenhelft. Allemaal uit tegen clubs uit het rechterrijtje.

De reeks vanaf 24 januari:

Go Ahead-NAC !
Excelsior-NAC !
NAC-TOP Oss
Jong Ajax-NAC !
NAC-Almere C.
NEC-NAC !
NAC-Roda
Cambuur-NAC !
Den Bosch-NAC !
NAC-Telstar
De Graafschap-NAC !


13   12  
Buurman

Geen sterk verhaal van Tom. Doorspekt met vage management termen. Dit verhaal stemt mij ongerust. PS Kali is dus onder gedoken in de ziektewet. Waar is hij geblesseerd van ?? Die gaat echt geen bal trappen bij Virton. Heb het gevoel dat dit verhaal nog een staart krijgt.

34   1  
Ivo

Een directeur gaat zijn spelers en staf in zo'n interview niet tot de grond afbranden.

Intern wordt er hopelijk wel een ander liedje gezongen.

Kali verhaal idem. Wordt nu gegooid op een blessure (is misschien deels waar), maar achter de schermen lijkt er meer aan de hand (arbeidsconflict). Hoe dan ook - als directeur hou je de vuile was binnen.

De TD kan in de winterstop zijn waarde weer laten zien. Ik vind sommige versterkingen (Olij - Riera - Noblejas) echt top en precies het niveau wat we nodig hebben. Met 2 of 3 echt goede verbindingsspelers erbij sta je er weer heel anders voor. Dan gaan Dogan en Stokkers misschien ook renderen.

Wel heel jammer dat de huurspelers individueel goed, maar in hun teamspel zo matig zijn. Terwijl jongens die je huurt eigenlijk het verschil moeten maken.

6   42  
Toontje

Veel praat en weinig zeggen. Je had gewoon Seuntjes moeten halen en Muhren niet weg laten gaan.

4   1  
Toontje

@Boyd
we spelen nog 18 wedstrijden. Dit zijn er wel weinig.

1   4  
Boyd

@Toontje

Zijn ook niet alle wedstrijden.
Het gaat om een bijzonder zware reeks die zich al zeer spoedig aandient.

Dat betekent dat je snel versterkingen moet hebben die er direct staan en dat alles na de winterstop wel op zijn plaats moet vallen. Anders is ook de nummer 2 al uit het zicht.

Maar laten we vooral niet te veel druk opleggen.

3   3  
DunErwt

Kali blessure???
Whoehahaha wat kan die man liegen..........

4   6  
Wolfmanjack

Wat een lulverhaal. Sydney die het goed ppakt en Finn die steeds beter wordt. Nou meneer. NAC en ook deze jongens, bakken er helemaal niets van.

2   5  
Dutchbird

Als deze reeks interviews weergeeft hoe VDA denkt dan moeten we ons echt zorgen gaan maken, want als je geen man en paard durft te noemen en voortdurend de kool en de geit spaart dan is de eredivisie nog lichtjaren van ons verwijderd.

Hij geeft wel aan hoe hij denkt en wat hij hoopt, maar daarmee heeft hij nog geen visie op de te volgen weg om er te komen. Veel te licht voor deze job. Komt nog niet in de buurt van de schaduw van Joris Mathijsen.

5   1  
Des NAC's

Het is allemaal heel simpel. Het draait bij zulke jonge gastjes maar om één ding: rust en vertrouwen.

En dat is bij een club als de onze verdomd lastig. De ene week moet je in Oranje en de andere week wordt je met de grond gelijk gemaakt door de beste supporters van Nederland.

2   1  
Badeend

Als het om vertrouwen zou draaien, dan zou Ruud Brood wel eens tien keer achter elkaar met dezelfde 11 mogen starten. Of twee keer, misschien is dat realistisch?

Laad alle berichten na dit bericht in