Wij gaan niet opzij

BSR interview: Moreno Rutten - deel 2

Italo

Afgelopen zomer was Moreno Rutten de eerste versterking voor nieuwbakken trainer Maurice Steijn. De verdediger met Hongaarse roots moet de komende jaren een van de vertrouwde gezichten worden binnen de selectie van NAC. Reden genoeg om via een uitgebreid interview nader kennis te maken met het manusje van alles. In deel 2 nemen we de loopbaan van Rutten onder de loep, en komt de visie van hoofdtrainer Steijn ter sprake.

Heb je het eerste deel van het interview gemist? De kijk van Rutten op de voetbalwereld en zijn route naar het profvoetbal lees je hier.

Via FC Den Bosch, VVV-Venlo en FC Crotone belandde Moreno Rutten afgelopen zomer bij NAC. Op de vraag of dit ook de route was die Rutten zelf had uitgestippeld, antwoord hij dat een echte carrièreplanning eigenlijk niet aan de orde is: “Als je echt een toptalent bent kun je je carrière uitstippelen. Voor alles wat daaronder zit, zou ik echt maximaal twee jaar vooruit kijken. En je moet ook gewoon een beetje geluk hebben. In mijn geval, als je bijvoorbeeld zelf een club zoekt, maar geen enkele club in de Eredivisie zoekt een rechtsback, dan wordt het ook lastig natuurlijk. En soms lig je nog onder contract en zijn er tien clubs op zoek naar een rechtsback. Dan was de kans groot dat jij was aangetrokken als je transfervrij was geweest.”

Via een kampioenschap in Rutten’s tweede seizoen bij VVV promoveerde hij met die ploeg naar de Eredivisie. Vervolgens kende hij daar, onder trainer Maurice Steijn, twee uitstekende seizoenen. Het Italiaanse FC Crotone bood Rutten vervolgens de kans om zijn carrière in het buitenland een goed vervolg te geven. Het liep echter anders. Rutten kwam nauwelijks in actie voor zijn nieuwe club. Tot overmaat van ramp zorgde de uitbraak van het corona-virus er ook nog voor dat de verdediger, ver weg van familie en vrienden, in een vervelende situatie terechtkwam. “Soms lopen de dingen gewoon zo. Ik koos er voor om niet in de Eredivisie te blijven en naar het buitenland te gaan. Dat was een weloverwogen beslissing. Mijn ambitie lag er, en ik wilde het gewoon eens ervaren om in het buitenland te spelen. Alleen dat jaar heeft het niet uitgepakt zoals ik had gehoopt. Ik heb nogsteeds wel de ambitie om in het buitenland aan de slag te gaan. Ook omdat ik nu niet geslaagd ben in Italië. Dat betekent niet dat ik per se naar dat land terug wil, maar ik zou best nog een keer naar het buitenland willen.”

Voorlopig is de blik gericht op NAC. In Breda tekende Rutten in de zomer een contract voor drie seizoenen. Hij is één van de namen die steevast wordt genoemd door trainer Steijn als het gaat over de nieuwe vaste kern binnen de spelersgroep, al was Rutten daar zelf niet helemaal van op de hoogte: “Is dat zo ja? Oh, dat is mooi! Dat heb ik zelf nergens gelezen. Maar ik heb natuurlijk niet voor niets voor drie jaar getekend.”

Als er iemand binnen de huidige selectie bekend is met de werkwijze van trainer Steijn, is het Rutten wel. De 27-jarige verdediger herkent de visie en het beleid van de trainer waarmee hij eerder bij VVV veel succes had. “Bij VVV heeft ie onwijs succes gehad, en dat probeert ie nu bij NAC eigenlijk te evenaren. Je merkt wel in zijn handelswijze dat er veel overeenkomt met toen, zeker. Ik geloof ook echt in die handelswijze. Ook omdat ik het met mijn eigen ogen heb gezien en meegemaakt. Ik heb het ervaren. Natuurlijk, je kan het niet vergelijken want je hebt nu andere spelers. Alleen hij probeert het wel op diezelfde manier weer in te vullen. Ook met ietswat dezelfde spelers. Dat zie je bijvoorbeeld ook in zijn aankoopbeleid.”

“In het eerste jaar bij VVV waren er nog een hoop spelers die nog onder contract stonden voordat Maurice toen kwam. Toen heeft hij in de loop van de jaren nieuwe spelers aangetrokken en voor langere tijd vastgelegd. Als je ook kijkt, toen wij kampioen werden, had volgens mij maar één speler Eredivisie ervaring. De rest van de selectie had geen ervaring. Wij gingen de Eredivisie in met spelers die eigenlijk alleen maar in de Jupiler League hadden gespeeld, en we bleven er gewoon in. Dat was een superprestatie met inderdaad zo’n kern die dan langere tijd bij elkaar was. En daardoor ook echt stappen heeft gemaakt en gegroeid is. Dat is wel het beleid wat ze hier ook willen hanteren. Natuurlijk wil iedereen dit seizoen promoveren, maar als het dit seizoen niet lukt geloof ik er in dat het volgend seizoen wel lukt. Bij VVV was het ook geen kortetermijntraject.”

Volgens Rutten is het zeker mogelijk dat het succes van toen wordt evenaart. Wel ziet hij een duidelijk verschil tussen beide clubs: “VVV is een rustigere club. Die hadden iets meer geduld. Hier leeft het toch wat meer. Media, fans, iedereen zit dicht op de club. Bij VVV hadden we alleen De Limburger en dat was het wel. Hier hebben we weet ik niet hoeveel kanalen. Dat is wel echt een verschil.” 

Een hielblessure hield Rutten de afgelopen weken aan de kant. Inmiddels is de verdediger weer aangesloten bij de selectie. Tegen Telstar maakte Rutten als invaller zijn eerste minuten voor NAC sinds 18 januari (Jong PSV-uit). De concurrentie binnen de NAC-selectie is fors, dus Rutten kan aan de bank. De algemene opinie onder de NAC-supporters is dat de volledige potentie van Rutten nog niet wordt getoond. Vooral omdat Rutten niet veel op zijn ‘eigen plekkie’ , rechtsachterin, heeft gespeeld. “Die mening deel ik wel, eerlijk gezegd. Ik ben een rechtsback. Maar als je twee goede rechtsbacks hebt is het voor de trainer best wel lastig om dan een keuze te maken. Vooral als je ook nog eens een schaarse bezetting hebt op links. Nu is daar een jongen bijgekomen (Maria red.). Daardoor moet ik nu gewoon met Robin de concurrentiestrijd aangaan. Ik denk dat ik links niet eens meer in aanmerkingen kom als ik eerlijk ben. Je hebt er een aanwinst bij op links, dan denk ik niet dat de trainer mij daar nog gaat neerzetten. Maar dat is mijn gevoel. Ik moet vol die concurrentiestrijd met Robin aangaan en dan is het aan de trainer wie er gaat spelen. ”

Bron:
B-Side Rats
Terug naar overzicht
19 Reacties
45   2  
Signase

@RealRobert (12:48):

"Over de miskopen Venema, Buffonge wordt niet meer gesproken."
Technisch gezien zijn dit geen miskopen. Venema wordt gehuurd. Buffonge is transfervrij opgepikt. Net als Adilehou is hij een gokje, waarbij Adilehou zich laatste wedstrijden ineens goed manifesteert. Als hij dit doortrekt, gaan we veel plezier aan Adilehou beleven.

Heb Telstar-NAC niet live gezien, maar vanochtend samenvatting op ESPN gekeken. Op basis van meeste comments op deze site leek NAC weggespeeld te worden, maar wat schetst mijn verbazing: ik zag vooral kansen van NAC, bijna geen voor Telstar. Zegt toch wel iets over zuurgraad op deze site.

35   6  
Wolfmanjack

Fijne kerel lijkt me dat. En niet onbelangrijk, een veel betere back dan Schouten.

20   5  
Henri

Ik hoop dat Moreno nu eindelijk eens blessure vrij blijft en zijn top niveau gaat bereiken. Dan hebben we er een meer dan goede rechtsback aan. Vervanger Schouten presteert dermate slecht dat als ik zijn voorwaartse passing zie me afvraag of hij bij Ajax wel rechtsbuiten is geweest.

8   18  
zwampie

Henri,
Hij heeft wel de houding van ajax spelers. Ze denken dat alles wel goed komt, lopen met een air over het veld heen.
Als seuntjes zo over het veld liep, viel heel NAC erover.
Ben zelf nooit een echte fan van hem geweest door de houding die hij heeft, het laconieke straalt ervan af. Hoe hij de bal speelt, aanneemt, verdedigd ,zijn tegenstanders veel te veel ruimte geeft.
Onder Hyballa en begin van het seizoen dacht ik me vergist te hebben en speelde hij stukken beter, maar hoe langer de competitie duurt, hoe (constanter) slechter hij wordt.
Jammer eigenlijk, kwaliteiten heeft hij wel, maar gebruik ze gewoon niet of te weinig en dan kom je toch weer terug op die ajax houding..... het komt allemaal wel goed.

5   27  
Real Robert

We mogen echt hopen, dat hij blessurevrij blijft, maar

zijn blessure-historie stelt me niet gerust!

Ik ga ervan uit, dat Schouten vertrekt. Die weet

gewoon, dat Steijn altijd zijn vriendjes opstelt, in

dit geval Rutten.

Ik denk, dat de verminderde motivatie van

Schouten resulteert in slechte voetbalprestaties

Overigens het aankopen van spelers bij VVV was

niet de verantwoording van Steijn!

Kijk eens wat die Valckx nu weer voor spelers

binnenhaalt. Die heeft geen scouts van het kaliber

Schoenmaker of Steijn nodig!

8   1  
Ivo

Zodra hij fit is, is Rutten onze #1 op rechtsback. En kan hij eindelijk gaan doen waar hij goed in is.
Ik denk dat dat heel veel gaat schelen, vooral opbouwend.

Ik heb het gevoel dat Robin Schouten de druk al voelt, de laatste weken vind ik hem wat minder.

3   8  
scheppioni

Idd Henri, prima voetballer, maar blessuregevoelig.
Moreno rechtsback en Schouten ervoor, een ideale tandem !

8   1  
Ivo

@Scheppioni

Maar wie zou je er dan uithalen? Fiorini? El Allouchi? Terwijl we net Azarkan, Maatsen en Jansen hebben gehaald als buitenspelers, wil je Schouten op rechtsbuiten zetten?

Nee, dat gaat niet gebeuren denk ik. Zeker niet met de huidige vorm van Schouten.

4   21  
Real Robert

@Ivo. Die druk wordt m.i. veroorzaakt door het feit. dat hij kansloos is tegen de spelers, die Steijn heeft binnengehaald.
Let maar op hoe die Malone nu ook weer gewoon opgesteld gaat worden, terwijl hij werkelijk niets gepresteerd heeft sinds zijn komst.
Dus exit Rosler, exit Schouten, exit Van Hooijdonk, hiervoor exit Riera, waarschijnlijk Azzagari enz.
Over de miskopen Venema, Buffonge wordt niet meer gesproken. Of waarom Dogan niet netjes verkocht is, die laatste gaat nu transfervrij vertrekken.
En dat verkopen van spelers zal ook niet Lokhoffs specialiteit worden.
Makelaars blijven dus de spil bij NAC.
Die gaat met zijn voeten in de blubber staan. Dit aldus Manders, die nu eenmaal graag communiceert wat wij domme supporters willen horen.
En nog over Rutten: als we dit jaar niet promoveren, dan maar het jaar erop, Dat wordt dan al na het 3e jaar 1e divisie met het hoogste spelersbudget.
Als de ambitie al zo ligt! Maak er dus maar een verder meerjarenplan van, want vooral clubs als NEC zitten ook niet stil, Den Bosch door het gote geld wordt overgenomen en degradanten clubs als Den Haag of PEC worden.
Wij blijven lekker voortsukkelen, nu 4e of 5e op de ranglijst, net als vorig seizoen, alles onder het juk van de Rotterdamse botenschrobbers.
Arm NAC! Dus arme supporters!

5   6  
scheppioni

@ Ivo
Ik persoonlijk toch Mounir, al kan je bij niet draaien in een wedstrijd, natuurlijk eerlijk ingrijpen.
Mounir komt dan nog het beste tot zijn recht op een nummer 10 plek, dus concurrentie met Lex en Anco zal dit bij Mounir ook opschroeven, want nogmaals Mounir heeft goeie potten die hij voetbalt, maar helaas te weinig voor zijn kaliber speler vind ik dan !

2   9  
scheppioni

Je zou wel eens gelijk kunnen hebben Real Robert !
Dat zou heel triest zijn .......

30   1  
Chris W.M.

@Robert

" Ik ga ervan uit, dat Schouten vertrekt. Die weet gewoon, dat Steijn altijd zijn vriendjes opstelt, in dit geval Rutten. "

Vandaar ook dat hij een maand geleden zijn contract met 3 jaar verlengd heeft.

9   0  
Frits

Off the topicI:

k hoop dat ons NAC een hele goede begeleiding( inclusief een mental coach!!!!!) zet op talentvolle spelers als De Rooij en Adilehou. Tenminste als ons NAC transferwaarde wil opbouwen!!

3   0  
Ivo

@Real Robert

Als je spelers wil verkopen zal er interesse moeten zijn. Clubs gaan geen transfersom betalen voor spelers die 4 maanden later gratis op te halen zijn. Daarnaast hebben Dogan (en ook Kali) veel te weinig gespeeld.

Verder spelen we hier betaald voetbal en geen recreatief voetbal. De trainer bepaalt wie er spelen. Niemand heeft garanties. Jongens die in de ogen van de trainer te kort komen, spelen niet.

Ik vind de groep nu ook te groot, (NAC heeft nu 34 contractspelers), maar ik verwacht dat we in de zomer wel een forse leegloop krijgen. Jongens die einde contract zijn of een transfer gaan maken.

45   2  
Signase

@RealRobert (12:48):

"Over de miskopen Venema, Buffonge wordt niet meer gesproken."
Technisch gezien zijn dit geen miskopen. Venema wordt gehuurd. Buffonge is transfervrij opgepikt. Net als Adilehou is hij een gokje, waarbij Adilehou zich laatste wedstrijden ineens goed manifesteert. Als hij dit doortrekt, gaan we veel plezier aan Adilehou beleven.

Heb Telstar-NAC niet live gezien, maar vanochtend samenvatting op ESPN gekeken. Op basis van meeste comments op deze site leek NAC weggespeeld te worden, maar wat schetst mijn verbazing: ik zag vooral kansen van NAC, bijna geen voor Telstar. Zegt toch wel iets over zuurgraad op deze site.

0   18  
BREDA 1965

Aan de vele kansen voor NAC heb je niet zoveel..ze moeten ze eens een keer gaan afmaken

1   3  
Ivo

@Signase

We hebben Buffonge vanuit het buitenland gehaald, die jongen maakt nu helemaal geen kans meer op speeltijd, zijn contract loopt nog een jaar door. Waarom doen we dat nou?

Ik vind het ondoordachte keuzes, NAC moet helemaal geen spelers meer halen waarbij twijfels zijn over het niveau. We hebben een jeugdopleiding, spelers die je van buiten haalt moeten zeker goed genoeg zijn voor de basis.

Wat mij betreft zorgt Tom Lokhoff ervoor dat we vanaf nu geen gokjes meer halen.
We moeten zo snel mogelijk terug naar 25 contractspelers die allemaal perspectief hebben op speeltijd bij NAC1 of de O21 of anders via verhuur. Op dit moment zitten er spelers te verpieteren en dat is kapitaalsvernietiging en ook niet netjes richting deze spelers.

1   1  
Signase

@Ivo:

"NAC moet helemaal geen spelers meer halen waarbij twijfels zijn over het niveau. We hebben een jeugdopleiding, spelers die je van buiten haalt moeten zeker goed genoeg zijn voor de basis."

Ben ik grotendeels met je eens. Het lastige is alleen dat je van te voren niet weet of nieuwe spelers het vereiste niveau hebben. Geldt zowel voor eigen jeugd als gehaalde spelers. Iedere club heeft zo zijn miskopen - ook clubs als City, Barca etc. Aantrekken Buffonge lijkt vooralsnog niet succesvol, maar daar staat de verrassende ontwikkeling van Adilehou tegenover. Eigen jeugd: Azzagari, Mashart en SVH. Ik zou het geweldig vinden als ze het niveau aankunnen, maar twijfels blijven over alledrie. Bij technische staf en op dit forum. Of Steijn een trainer is die jonge spelers kan ontwikkelen zoals peoplemanager Ten Cate? Ik weet het niet. Als ik zie dat Steijn met Fiorini wel degelijk een jeugdige speler opstelt, dan vraag ik me toch af of onze eigen jeugd wel die laatste stap naar basisplaats kan zetten. SVH leek daarin het verst op weg, maar ook hij blijft omstreden.

2   6  
Zwampie

Kunnen degene die het duimpje naar beneden hebben gegeven, dan ook aangeven waarom ze het niet eens zijn?
Vinden zei dat Schouten momenteel wel goed staat te voetballen en volledig er bij is.
Ben wel.is benieuwd waarom zei wel het tegenovergestelde van hem zien?

5   5  
Toontje

Graag snel weer net als in de eerste periode als links back
Die Mari kan erg helemaal niks van.
Snap niet dat daar zo lang op gewacht is
Een grote aanfluiting

Laad alle berichten na dit bericht in