Wij gaan niet opzij

NAC O18 in bijna identieke situatie in strijd om promotie

Masthow

In de eerste seizoenshelft kwamen ze net te kort. Dit weekend krijgt NAC O18 een nieuwe kans om promotie af te dwingen. Daarvoor moeten ze winnen van FC Groningen en mag ADO niet winnen op bezoek bij FC Den Bosch.

Het lijkt wel een déjà vu. Met nog één speelronde te gaan staat NAC O18 op een vierde plaats. Tegenstander op de laatste wedstrijddag is nummer drie FC Groningen en beide ploegen maken bij winst kans op promotie naar het hoogste niveau voor O18-elftallen. Maar allebei hebben ze het niet in eigen hand. Zowel in de eerste als in de tweede seizoenshelft zijn dit de omstandigheden waarin NAC aan de laatste wedstrijd gaat beginnen. Hopelijk deze keer met een andere uitkomst.

In de eerste seizoenshelft, de najaarsreeks, wordt de wedstrijd gespeeld in Breda. Eindstand: 1-1. Nummer twee Sparta promoveert dankzij een gelijkspel, waardoor NAC of FC Groningen ook bij een overwinning niet was gepromoveerd. Daarvoor moest Sparta namelijk verliezen. Zaterdag, 22 weken later, staan de twee teams opnieuw tegenover elkaar. Bij winst kunnen ze promoveren, maar wederom hebben de clubs het niet in eigen hand. Deze keer is de wedstrijd in Groningen, maar het grootste verschil is dat de onderlinge verschillen kleiner zijn dan de vorige keer.

De ploeg die roet in het eten kan gooien heet ditmaal ADO Den Haag. De nummer twee heeft 18 punten, evenveel als FC Groningen. NAC volgt op een punt, net als SC Heerenveen. Zelfs nummer zes FC Den Bosch maakt met 16 punten in theorie nog kans op promotie (zie stand via Voetbal.nl hieronder). Hoewel het om een kleine kans gaat, kan dat gunstig uitpakken voor NAC. De Bosschenaren zijn namelijk de tegenstander van ADO.

De laatste speelronde:  FC Groningen – NAC,  SC Heerenveen – Vitesse,  FC Den Bosch – ADO,  Excelsior – De Graafschap (alle wedstrijden worden tegelijk gespeeld).

Beter uit dan thuis

Voordat NAC naar de uitslag van die wedstrijd kan kijken, moet het zelf winnen. Eerder dit seizoen eindigde het in Groningen in 1-1, net als later in Breda. In maart verloor NAC wel thuis, met 0-1, maar die wedstrijd was de ploeg van Mounir Azaoum zeker niet de mindere. Azaoum heeft daarnaast al eens gezegd dat ze in uitwedstrijden vaak beter presteren. Negen van de zeventien punten werden in uitwedstrijden gepakt. Dat kunnen er dus twaalf worden. Ook werd er maar één uitduel verloren, vorige week tegen Vitesse (2-1).

Zaterdag lijkt het voor NAC het belangrijkste om de nul te houden. In de eerste seizoenshelft had de ploeg de minst gepasseerde defensie. Sinds de winterstop kreeg alleen koploper Vitesse minder tegendoelpunten (10 om 15). FC Groningen incasseerde al 25 goals en is zelf de minst scorende ploeg met 16 treffers. In de laatste vier duels scoorden ze slechts vier keer tegen dertien tegengoals. FC Groningen is op zijn zachtst gezegd niet de ploeg in vorm.

De vorige drie ontmoetingen geven al aan dat er geen doelpuntenfestijn mag worden verwacht. Eén moment kan de wedstrijd beslissen. Een spitsengoal van Roeland, uitgespeelde aanval van Wagemakers of een zelf gecreëerde kans van Chouradi. Aangezien NAC het beste doelsaldo heeft (dat alleen bij een gelijk aantal punten met SC Heerenveen van belang zal zijn) kan een 0-1 genoeg zijn. Bij een resultaat van FC Den Bosch tegen ADO in ieder geval. De aftrap bij alle wedstrijden is zaterdag om 15:00. Tegen 17:00, als het eindsignaal klinkt, hoopt NAC O18 zich te hebben verzekerd van voetbal op het hoogste niveau.

Bron:
B-Side Rats, Voetbal.nl
1 Reactie
4   0  
NAC4EVER

Veel succes!
Hup NAC!

4   0  
NAC4EVER

Veel succes!
Hup NAC!

Laad alle berichten na dit bericht in